טרגין התמכרות

התמכרות למשככי כאבים היא מגפה של העולם המערבי. בארצות הברית מעריכים כי למעלה ממיליון איש סובלים מהתמכרות לתרופה משככת כאב כזו או אחרת כשבראש הרשימה עומדות תרופות המכילות אופיואידים. טרגין היא אחת מהן, אופיואיד המשמש לשיכוך כאב הנרשם באופן חוקי ולגיטימי על ידי רופאים. אך מדוע טרגין ממכרת? היכן עובר הגבול בין שימוש סביר להתמכרות והאם אפשר להיגמל מטרגין בהצלחה?

טרגין התמכרות

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

אם אתם סובלים מבעיית התמכרות לאלכוהול - יש לנו פתרון.

אספנו עבורכם את כל המידע בנושא גמילה מטרגין

מה זה טרגין (Targin)?

טרגין היא תרופה המכילה שני מרכיבים פעילים: אוקסיקודון ונלוקסון. אוקסיקודון הוא משכך כאבים ממשפחת האופיואידים (כמו מורפיום למשל) ומשמש לשליטה בכאב בדרגה בינונית עד גבוהה. מדובר על משכך כאבים מאוד יעיל אך ממכר בשימוש בלתי מושכל וארוך טווח. נלוקסון הוא אנטי אופיואיד המשמש בעיקר במצבי הרעלה ממנת יתר של תרופות ממשפחה זו. בטרגין הוא ממזער את הפעילות של האוקסיקודון במעיים ומונע את תופעת הלוואי של עצירות במשתמשי אופיואידים. טרגין, ככל תרופה המכילה אופיואידים ניתנת לרכישה אך ורק במרשם (עם הצגת תעודת זהות בבית המרקחת) והיא נרשמת במשורה על ידי רופאים, לא כקו ראשון לשיכוך כאב. מכיוון שטרגין היא תרופה בשחרור איטי, היא משמשת בדרך כלל לטיפול בכאב מתמשך שאינו משתנה לאורך היממה.

מה ההבדל בין טרגין לפרקוסט?

פרקוסט, בדומה לטרגין מכילה שני חומרים פעילים כשאחד מהם הוא אוקסיקודון. במקרה של פרקוסט השני הוא פארצטמול (אקמול). ההבדל בין השניים הוא במקרים בהם רושמים את התרופה ואופן השפעתה. בעוד שפרקוסט מיועדת לשיכוך כאב מיידי ויש לה השפעה מהירה מאוד, טרגין היא תרופה בשחרור איטי המשפיעה לאורך מספר שעות. עבור מרבית האנשים שנוטלים אותה על פי המרשם ובמינונים סבירים שרופא נתן, שני כדורים ביממה יספיקו לשיכוך הכאב וחזרה לתפקוד. פרקוסט משמשת בעיקר לשיכוך כאב חזק לאחר פציעה, ניתוחים וכדומה ואילו טרגין נרשמת על ידי רופאים למי שסובל מכאבים מתמשכים.

היכן עובר הגבול בין שימוש סביר בטרגין להתמכרות?

טרגין היא תרופה ככל תרופה, כשהיא נלקחת בהוראת רופא, לפי מינון סביר ולאורך זמן מתאים היא עושה את פעולתה ומשפרת את איכות חייו של הנוטל אותה. אך הבעיה עם טרגין היא שגוף האדם מפתח סבילות לאופיואידים די מהר וכדי לקבל את אותו אפקט משכך כאב יש לקחת כמויות גדולות ועולות של החומר. מכאן הדרך להתמכרות קלה. ישנם סימנים המעידים עך התמכרות לאופיואידים כמו טרגין, אלו כוללים למשל:

  • ישנו חוסר יכולת להפסיק – לב ליבה של כל התמכרות הוא חוסר היכולת להפסיק למרות רצון אמיתי.
  • לחץ ופחד סביב התרופה – בעיקר כמה כדורים נשארו, היכן להשיג עוד מרשם, ממי אפשר לקנות וכדומה. אך גם מחשבות הנוגעות להסתרה, בושה ופחד מכך שבני משפחה או חברים יגלו את ההתמכרות.
  • מינון מוגבר ושימוש יתר ללא פיקוח או הוראת רופא.
  • השגת התרופה בכל מחיר כולל פניה אל גורמים פליליים, גניבה של כסף ממשפחה וחברים, מעילה בכספים בעבודה וכדומה.
  • עייפות כרונית, ישנוניות מוגזמת, חוסר ריכוז, קושי בנהיגה ופעולות הדורשות תגובה מהירה וריכוז.

מהן ההשלכות ארוכות הטווח של התמכרות לטרגין?

כמו כל אופיואיד, גם טרגין היא תרופה עם פוטנציאל התמכרות גבוה מאוד. מי שמוצא את עצמו מכור לטרגין יחווה תסמיני גמילה (פרטים בהמשך) ללא התרופה, קושי גדול מאוד להתנהל מבלי לקחת עוד כדור ובאופן כללי – יסבול מתסמיני התמכרות ככל התמכרות אחרת. לטרגין השלכות ארוכות טווח הן במישור הפיזי והן הנפשי, המשפחתי, הכלכלי והחברתי. שימוש ארוך טווח באופיואידים משבש את מנגנון ההתמודדות עם כאב בגוף האדם. התוצאה היא חוסר יכולת להתמודד עם כאב גם קל, התגברות כאבים ללא סיבה נראית לעיין וקשיים גדולים במציאת דרכים לשיכוך כאב פשוט. כמו כן, מכורים לתרופות במרשם נוטים להסתבך עם החוק בשל ניסיונות לרכוש את התרופה בשוק האפור, לרמות רופאים, למעול בכספים, לגנוב וכדומה. קשיים כלכליים בעקבות רכישת התרופות דרך גורמים מפוקפקים, הסתת תשומת הלב מן התא המשפחתי, העבודה והחיים האישיים אל עבר ההתמכרות ותופעות לוואי כמו ישנוניות ואיטיות מחשבתית גובים מחיר רב מחייו של המכור.

האם ישנם תסמיני גמילה מטרגין?

מכיוון שטרגין היא למעשה אוקסיקוד, תסמיני הגמילה דומים מאוד וכוללים:

הפסקה לא מבוקרת של טרגין יכולה לגרום להשלכות אלו ונוספות שקשה לצפות מראש ולכן אינה מומלצת ללא השגחה מקצועית.

מה הוא האתגר המרכזי בגמילה מטרגין?

התמכרות למשככי כאבים בדרך כלל מתחילה בעקבות צורך אמיתי ולגיטימי לשיכוך כאב. כאשר השימוש יוצא מכלל שליטה הוא הופך להתמכרות. עבור נגמלים רבים, המחשבה של לחיות ללא משככי כאבים בלתי נתפשת והחשש מחזרתו של הכאב המקורי גדול מאוד. במקרים מסוימים, הסיבה לכאב המקורי כבר לא קיימת ולאחר תקופה מסוימת הגוף מתרגיל ולומד לווסת כאב מחדש ללא התרופות. במקרים אחרים, הסיבה לכאב המקורי קיימת ונותרת וכאן ישנו אתגר גדול מאוד. עבור נגמלים מסוימים ייתכן ויהיה צורך למצוא דרכים חלופיות להתמודדות עם הכאב עם תרופות או ללא. החשש והקושי עבורם מוצדק ומציאותי ביותר.

האם מומלץ לנסות להיגמל מטרגין עצמאית?

טרגין היא אוקסיקודון – אופיואיד הדומה למורפיום ותופעות הגמילה ממנו בהחלט דומות מאוד. מעבר להיבט הפיזי של הגמילה, ישנה לחשיבות גבוהה מאוד לתמיכה מקצועית בהיבטים הרגשיים והנפשיים. גמילה עצמאית מטרגין עשויה להיות קשה, מלווה בתסמיני גמילה מורכבים וללא תמיכה מקצועית היא לרוב נידונה לכישלון. במרכז גמילה הערוך לקבל את הנגמל, צוות מונטידיסצפלינרי שמעניק מענה פיזי, נפשי ורגשי שתומך מכיל, מכוון ועושר לבנות מחדש את חייו של הנגמל ללא התרופה. ממרכז גמילה אפשר לצאת לדרך חדשה, לחיים מלאים ובריאים ללא ההתמכרות.

דעו שיש עוד תקווה!

האם אתם או יקיריכם מתמודדים עם בעיות התמכרות?

אנחנו בוילה באלאנס נלווה אתכם לאורך תהליך הגמילה.

[leadercf7 campid="10268"]
תמונה של ד"ר עמרי סיני

ד"ר עמרי סיני

ד"ר סיני הינו נרקולוג מומחה מזה 30 שנה, אחד הרופאים המובילים בתחום הנרקולוגיה בישראל, בעל ניסיון רב בטיפול במרכזי גמילה רבים לאורך השנים. תחומי התמחותו כוללים טיפול באופיואידים, ממריצים, סמים הזייתיים, תרופות מרשם ומשככי כאבים.
השכלתו מקיפה תחומים רבים כגון: לימודי רפואה MD באוניברסיטה העברית בירושלים בשילוב עם התמחות בפסיכיאטריה במרכז לבריאות הנפש בלב השרון, לימודי תחלואה כפולה בטכניון ולימודי היפנוזה באוניברסיטת תל אביב.
כיום משמש כמנהל המחלקה לתחלואה כפולה במרכז לבריאות הנפש- ״אברבנאל״.

לשיחת ייעוץ מלאו הפרטים

תמונה לסליידר
[leadercf7 campid="10268"]