אספנו עבורכם את כל המידע בנושא גמילה מקטמין
מה זה קטמין (Ketamine)?
קטמין היא תרכובת כימית שהופקה לראשונה בשנות ה-60 המוקדמות בארצות הברית כתחליף לחומרי הרדמה שהיו נפוצים בזמנו. שלא כמו חומרי הרדמה ושיכוך כאב אחרים הפועלים על מערכת הדופמין במוח, קטמין פועל על מערכת הגלוטמט והאספירט ולכן, לצד שיכוך כאב והרדמה הוא גורם גם לתחושת ניתוק מן המציאות. בשל כך קטמין מוגדרת כתרופה דיסוציאטיבית והלוצינוגנית (בדומה לחומרים כמו LSD למשל). בשנת 1999, בעקבות מספר מקרי מוות כתוצאה משימוש לא חוקי בקטמין הוא הוכנס לרשימת הסמים המסוכנים בישראל.
מהם השימושים הרפואיים של קטמין?
קטמין היא תרופה השמורה לשימושים ספציפיים ברפואה, לא ניתן להשיגה בבתי מרקחת כדבר שבשגרה, היא אינה מוחזקת במרפאות בקהילה והיא נמצאת תחת פיקוח הדוק. השימושים הלגיטימיים של קטמין כוללים:
הרדמה
השימוש המקורי של קטמין הוא כחומר הרדמה, הוא פותח בדיוק למטרה זו והוא אכן משמש לכך ברפואה. לעתים הוא משמש כחומר הרדמה יחיד ולעיתים בשילוב עם חומרי הרדמה אחרים. היתרון של קטמין לשימוש זה הוא בעובדה שהוא אינו מרפה שרירים ברמה גבוהה. לכן, נחשב לבטוח יחסית ובעל פחות סיכויים לתופעות לוואי במיוחד בשימוש בילדים. קטמין משמש פעמים רבות כחומר הרדמה בניתוחי חירום כאשר אין דרך לזהות את המטופל (כשמטופל מגיע לחדר מיון מחוסר הכרה למשל) ולברר את ההיסטוריה הרפואית שלו ונפוץ יותר בניתוחים "קטנים" כחומר מאלחש.
שימוש בוטרינרייה
קטמין נפוץ מאוד בשימושים וטרינריים כחומר הרדמה. הוא מתאים לשימוש הן בחיות גדולות כמו סוסים למשל והן בחיות בית. כמעט כל מרפאה ווטרינרית מחזיקה קטמין.
קטמין לטיפול בדיכאון
הטיפול במצבי דיכאון, הפרעה דו-קוטבית ו-PTSD (תסמונת דחק פוסט טראומטית) כולל כיום מגוון רחב של אפשרויות כשבשנים האחרונות הרפואה פונה אל אפיקים שלא נוסו בעבר. אחד מהם הוא השימוש בקטמין. קטמין הוכח כמשפר דיכאון ותסמיני PTSD יעיל ביותר עבור מטופלים שסובלים מהפרעות אלו בדרגה חמורה ושאינם מגיבים לטיפולים סטנדרטיים. הטיפול ניתן רק באישור פסיכיאטר ורק לחולים שמאובחנים בהפרעות אלו וניסו בעבר שני סוגי טיפולים שונים שלא צלחו. קטמין ניתן בעירוי תחת השגחה, השפעתו כמעט מידית, לאחר מספר שעות מרבית המטופלים מדווחים על שיפור משמעותי והקלה בתסמינים. אך השפעתו נמשכת עד 7 ימים בלבד ויש צורך בטיפולים החזקתיים. בשנת 2020 הוסף לסל התרופות שימוש באסקטמין במשאף. הטיפול לא נפוץ וניתן רק במספר קטן של מרכזים בארץ. כיום נעשים ניסיונות להשתמש בקטמין כטיפול במצבים נוספים כמו חרדה והפרעה טורדנית כפייתית.
סם רחוב
קטמין ידוע בשמות רבים למשל ויטמין קיי, Special K, Cat valium, Blind squid ויש לו תדמית "זוהרת" ו"יוקרתית" בדומה לקוקאין. כסם רחוב הוא מקושר למסיבות, מועדונים וחיי לילה ופחות למשתמשים "כבדים" שכל חייהם סובבים סביב הסם. מחירו הגבוה למנה אחת (עד מאות שקלים) הופך אותו לסם אקסקלוסיבי שרק מי שהפרוטה מצויה בכיסו יכול להרשות לעצמו לרכוש. בנוסף, קשה להשיג קטמין יחסית לסמים אחרים עובדה שמוסיפה לתדמית היוקרתית שלו. עם זאת, קטמין כסם רחוב בהחלט קיים ובשנים האחרונות ישנה אפילו עלייה בשימוש בו בשל השפעתו והתפיסה שלו כחומר בטוח יחסית לשימוש, עם השפעה מידית ואינטנסיבית (פירוט בהמשך). אך לקטמין, במיוחד במינונים גבוהים השפעות קשות על גוף האדם, על התודעה ועל יכולת התפקוד. מקרי מוות כתוצאה ישרה ועקיפה משימוש בקטמין נרשמו בחדרי מיון בישראל בעשור האחרון. בנוסף, מכיוון שלשימוש בקטמין השפעה על הזיכרון ותפישת המציאות, הוא משמש לעיתים כ"סם אונס".
מה ההשפעה המידית של קטמין?
קטמין משפיע מהר מאוד, במיוחד בהזרקה תוך ורידית. לאחר דקה עד מספר דקות ההשפעות מתחילות להופיע. כסם, בדרך כלל הוא נצרך בהסנפה. מכיוון שקטמין הוא למעשה חומר הרדמה ההשפעות שלו דומות מאוד לחומרי הרדמה אחרים וכוללות בין השאר:
• שיכוך כאב
• תחושת אופוריה
• רגיעה עמוקה
• בלבול במיוחד בתחושת הזמן והמקום
• שינויים בתחושת המציאות
• סחרחורת
• ראייה מטושטשת
השפעות אלו נפוצות בשימוש במינונים קטנים של קטמין, אך מי שלוקח מנות גדולות יכול לחוות חוויה שונה לחלוטין בעוצמתה ובאופיה. מינון גבוה של קטמין גורם לתחושת ניתוק מהמציאות עד למצב של חוסר יכולת לזוז, איבוד תחושת העצמי, הזיות, תחושה של עזיבת הגוף וחוויה שמתוארת כחוץ גופית על סף מוות. מדובר על מצב דיסוציאטיבי עמוק בו המשתמש עלול להיראות ישן או מעולף אך למעשה הוא חווה חוויה רגשית-נפשית מורכבת, ואינטנסיבית. מנגד, תיתכן חוויה דיסוציאטיבית הכוללת ניתוק מהמציאות וזעם, פחד, כעס ופרצי אלימות המסכנים הן את המשתמש עצמו והן אחרים בסביבתו. לאחר שהשפעת החומר מתפוגגת החוויה מתוארת כמו חלום ללא פרטים מדויקים (לכן קטמין משמש גם כ”סם אונס”).
האם לקטמין יש השפעות ארוכות טווח?
שימוש לא מבוקר בקטמין, במיוחד במינונים גבוהים וללא השגחה רפואית עשוי לגרום לנזקים משמעותיים לגוף האדם כשבראשם היא פגיעה חמורה במערכת השתן והכליות. השפעות ארוכות הטווח של קטמין כוללות:
- בריחת שתן
- כאבים במתן שתן
- נזק לכליות
- שיבוש מערכת ההתמודדות עם כאב
- עלייה בלחץ הדם
- סיכון למערכת הלבבית במיוחד לסובלים מבעיות לב
- התקפי אלימות
- סיכון גופני משמעותי בשל ניתוק מהמציאות
- בשילוב עם אלכוהול או חומרים אחרים עלול לגרום לפירכוסים, איבוד הכרה, דיכוי נשימתי עד לכדי מוות
בנוסף, ישנה סכנה ברורה של נטילת מנת יתר. מי שמשתמש בקטמין כדי לחוות את מלוא עוצמת הניתוק שהוא מאפשר יגלה מהר מאוד שהוא זקוק למנות הולכות וגדלות כדי להשיג את אותו האפקט. מכאן הדרך קצרה לסכנה גדולה של מנת יתר שעלולה לגרום לנזק מוחי ואפילו למוות.
האם קטמין ממכר?
התשובה הקצרה היא כן, לקטמין יש פוטנציאל התמכרות. התשובה הארוכה יותר מורכבת ושונה במהותה מהתמכרות לסמים אחרים. לסמים רבים, פוטנציאל התמכרות ידוע, ברור ומובן לקהילה הרפואית ולאנשי המקצוע המטפלים בהתמכרויות. סמי רחוב בלתי חוקיים כמו הרואין וקוקאין ממכרים לאחר מספר קטן של שימושים ויש להם נטייה להפוך מהר מאוד מהרגל להתמכרות חריפה. כמו כן, משככי כאבים ממשפחת האופיואידים כגון מורפיום, אוקסיקודון וכדומה גם הם ידועים כממכרים לאחר תקופת שימוש קצרה וגם כשהם ניתנים בצורה חוקית ולגיטימית לשיכוך כאב הם מיועדים לשימוש קצר בלבד.
תרופות פסיכיאטריות כמו ציפרלקס וקלונקס למשל גם הן ידועות כממכרות. אך קטמין אינו ממכר פיזית לאחר שימוש קצר כמו החומרים שהזכרנו. התלות הגופנית אמנם פחותה ולא מתפתחת מהר כמו בחומרים אחרים אך היא בהחלט קיימת. לשימוש ארוך טווח בקטמין פוטנציאל לשיבוש מערכת שיכוך והתמודדות עם כאב, לאחר שמפסיקים לקחת את התרופה עשויים לחוות תסמיני גמילה שכוללים כאבים. בנוסף, מכיוון שקטמין מרגיע חרדות, מאפשר בריחה מהמציאות ומשכך תסמיני דיכאון מי שמשתמש בו לאורך זמן עלול לחוות חזרה של כל אלו בעוצמות גבוהות לאחר הפסקה פתאומית. ללא הקטמין, התחושות, הרגשות והמחשבות עלולות להציף ברמה כזו שאין מנוס אלא לחזור לקטמין.
מהם הסימנים של התמכרות לקטמין?
הסימן המובהק ביותר של התמכרות, כל התמכרות, הוא חוסר היכולת להפסיק. כך גם בהתמכרות לקטמין שמתחילה לאט ובמנות קטנות, הולכת וגוברת ומגיעה למצב בו המשתמש מגלה יום אחד שהוא תלוי בקטמין. סימני התמכרות כוללים למשל:
- חוסר יכולת להפסיק למרות "הבטחות" וניסיונות
- התעסקות מוגזמת ומחשבות טורדניות – מתי תגיע ההזדמנות הבאה לקחת את החומר, כמה נשאר, מאיפה להשיג עוד, חרדות קשות ופחד מהרגע בו לא תהיה עוד גישה לקטמין וכדומה
- הוצאה כלכלית הולכת וגדלה – קטמין הוא סם יקר מאוד
- השגת הקטמין בכל מחיר – כמעט בלתי אפשרי להשיג קטמין בצורה חוקית, אי אפשר לקבל מרשם מרופא ונותר רק להשיג אותו מסוחרי סמים או על ידי מרמה או גניבה (למשל ממרפאות ווטרינריות)
מכיוון שלקטמין, במיוחד במינונים גבוהים השפעה חזקה מאוד על יכולת התפקוד, מכורים רבים חווים האטה בחייהם. כלומר, הם מתקשים להתעורר בבוקר, לעשות פעולות פשוטות כמו רחצה והלבשה, עבודה הופכת לקשה ואיטית יותר, כל קצב החיים יורד כי הקטמין גורם לישנוניות, סחרחורות ותחושת חוסר אנרגיה שמלווה את המשתמש מספר ימים אחרי.
האם לקטמין יש תסמיני גמילה?
תסמיני גמילה מקטמין מופיעים במכורים שמשתמשים בחומר לאורך זמן ובמינונים גבוהים. בד"כ מדובר על מי שלוקח קטמין כדי לברוח ממציאות חייו, כטיפול עצמי בהפרעה נפשית-פסיכיאטרית שאינה מאובחנת (למשל דיכאון) או בשל האפקט הדיסוציאטיבי שלו. תסמיני הגמילה יופיעו לרוב לאחר הפסקה פתאומית וכוללים:
- כאבים שונים כולל כאבי שרירים
- חרדה
- דיכאון
- עצבנות וכעס
הפסקה פתאומית של קטמין לאחר שימוש ארוך, ללא בקרה רפואית וללא תמיכה מקצועית עלולה להציף רגשות ותחושות עמוקות, להוביל לדיכאון, התקפי חרדה ושינויים במצב הרוח. אלו עשויים להוביל את המכור או חזרה אל הקטמין או לנסות למצוא סמים אחרים שישקיטו את המחשבות הטורדניות ויאפשרו לו לברוח מן המציאות הרגשית. לכן, גמילה מקטמין ללא תמיכה ועזרה מקצועית קשה מאוד.
איך נגמלים מקטמין?
גמילה מקטמין אמנם גורמת לתסמיני גמילה אך אלו פחות פיזיים ומסכנים את שלומו של הנגמל מסמים קשים אחרים. מנגד, שבירת התלות הרגשית-נפשית בקטמין עשויה להיות משימה מורכבת. מי שמוצא את עצמו מכור לקטמין אינו משתמש אקראי או במינונים נמוכים מפעם לפעם. בדרך כלל מדובר על אנשים שמשתמשים בקטמין כדי לברוח ממציאות חייהם, כדי לטפל (באופן בלתי מודע) בהפרעות נפשיות-פסיכיאטריות שלא אובחנו נכון או בכלל וכדי להשיג את האפקט המלא של הקטמין הם לוקחים מינונים גבוהים. מדובר על מעגל של ניתוק מהמציאות וחזרה אליה, של שיכוך כאב פיזי ונפשי – מעיין רכבת הרים עולה ויורדת שקשה לעצור. גמילה מקטמין אם כך כוללת לא רק גמילה פיזית אלא גם אבחון נכון של מצבים הקיימים מתחת לפני השטח, התמודדות עם הסיבות שהובילו לשימוש בחומר, מציאת פתרונות אחרים לשיכוך כאב ולטיפול בתסמינים פסיכיאטריים, למידת כלים מגוונים לחיים ללא תמיכה של סמים וחזרה אל המציאות תוך רצון להיות נוכח בעולם, לשפר את נסיבות החיים ולהגיע לחיים פוריים, מאושרים ומלאי משמעות.
האם גמילה מקטמין חייבת להיעשות במסגרת מרכז גמילה?
בהחלט, גמילה מקטמין חשוב שתעשה במסגרת מרכז גמילה מקצועי בו צוות רפואי, פסיכותרפי ומולטי-דיסציפלינרי שיספק תמיכה, הכלה, הבנה וכלים לגמילה מוצלחת. לגמילה מקטמין מספר רבדים:
גמילה פיזית
התלות הפיזית בקטמין אמנם פחותה יחסית לסמים קשים אחרים אך היא בהחלט קיימת. עיקרה הוא בעובדה ששימוש ארוך טווח עשוי לשבש את מנגנוני ההתמודדות עם כאב בגוף האדם ולכן, יש ללמוד מחדש כיצד להתמודד עם מכאובים ללא תרופות.
אבחון הסיבה להתמכרות והבנתה
צוות רפואי ופסיכותרפי יאבחן האם קיימים מצבים נפשיים-רגשיים או פסיכיאטריים הדורשים התייחסות, כאלו שהובילו אל ההתמכרות לקטמין ולרצון לברוח מהמציאות. לאחר מכן תורכב תכנית טיפולית אישית אל עבר הגמילה שלא "תדלג" על קיומה של הפרעה כזו או אחרת ולא תתעלם ממנה. המטרה היא גמילה מלאה, שלמה ותוך מעבר מהתמכרות אל חיים בריאים מכל הבחינות.
טיפולים פסיכותרפיים
טיפול פרטני, משפחתי וקבוצתי במטרה להתמודד עם הסיבות להתמכרות, עם השלכותיה, להבין טוב יותר את אופי ההתמכרות ואת הרצון להיגמל, לקבל כלים פרקטיים להתמודדות עם טריגרים, עם החיים ללא הסם.
טיפולים משלימים
נגמלים רבים לוקחים חלק במגוון גדול של טיפולים המאפשרים להם להביע את עצמם גופנית, רגשית ואומנותית כמו טיפול בספורט, טיפול באומנות, פסיכודרמה ועוד.
למה כדאי להיגמל מקטמין?
התמכרות, כל התמכרות, גובה מחיר מן המכור, ממשפחתו וסביבתו הקרובה. טיבה של המכרות היא הרסנית – החומר הממכר הופל למרכז החיים ולוקח משאבים יקרים שניתן היה להפנות לכיוונים אחרים. גמילה מקטמין משחררת את המכור מאחיזתו של החומר, מאפשרת לו לקחת זמן ולבחון את חייו, נפשו, רגשותיו ולבנות את עצמו מחדש ללא הקטמין. בנוסף, קטמין הוא סם יקר מאוד וגמילה ממנו בהחלט תורמת לשיקום כלכלי ולהפניית משאבים כספיים אל עבר אפיקים פרודוקטיביים. גמילה שנעשית במרכז גמילה מקצועי ומומלץ, בו צוות שביכולתו הן לאבחן נכונה את הסיבות ואופי ההתמכרות (חשוב מאוד בהתמכרות לקטמין) והן לספק תשתית אפקטיבית לגמילה מוצלחת מאפשרת להפסיק את הניתוק מהמציאות, לחזור לחיים מלאים ובריאים.
אנו במרכז מאמינים שאינכם צריכים להתמודד עם גמילה מהתמכרויות לבדכם. אנו כאן כדי לתמוך בכם בכל צעד בדרך, ולעזור לכם להשיב לעצמכם את השליטה בחייכם.
כדי ללמוד עוד או לקבוע פגישת ייעוץ, אתם מוזמנים ליצור קשר בטלפון 053-4877977. ויחד נוכל להתחיל את המסע שלכם להחלמה.