גמילה מהתמכרויות

כל אדם יכול לפתח התמכרות ללא קשר לרקע שלו, המעמד החברתי או הדת אליה הוא משתייך. לא תמיד קל להבין מדוע ישנם אנשים להם נטייה גדולה יותר להתמכר לחומרים מסוימים בעוד שאחרים אינה מרגישים את הפיתוי. הקוד המוסרי של אותו אדם או האופן בו הוא גדל אינם תמיד מהווים הסיבה להתמכרות אך ישנם פרמטרים שמשפיעים ומעלים את הסיכוי להתמכרות. עבור כל אותם אנשים, קיימים מרכזי גמילה המציעים תוכנית מפורטת של גמילה וחזרה לשגרת החיים התקינה.  

גמילה מהתמכרויות

רשימת התמכרויות

אספנו עבורכם את כל המידע בנושא גמילה מהתמכרויות

מהי התמכרות?

התמכרות היא לא רק מונח שקשור לשימוש בסמים או שתייה של אלכוהול. התמכרות יכולה להיות גם קשורה להימורים, אכילה אובססיבית, עישון, התמכרות לסוכר ועוד. התמכרות יכולה להיות מצב כרוני שבו מטופל נוטל תרופות באופן מוגזם ולא הכרחי. התמכרות היא מחלה שניתן לטפל בה באמצעים שונים על מנת למנוע התדרדרות של המטופל והתמודדות עם השלכות קיצוניות ולעיתים בלתי הפיכות כתוצאה מההתמכרות. התמכרות היא פעולה שמטופל מבצע מבלי שיש לו את היכולת לשלוט בה ובתדירות שלה ועל מנת לעבור גמילה מהתמכרויות יש צורך בהתערבות וליווי של צוות מקצועי.

אילו סוגי התמכרויות קיימים?

התמכרות ניתן לחלק ל-2 סוגים עיקריים: התמכרות פיזית והתמכרות התנהגותית. התמכרויות פיזיות לרוב יותר מוכרות והן כוללות שימוש בחומרים שהמטופל מכניס לגופו באמצעות בליעה, עישון, הזרקה ועוד. חומרים אלה יכולים להיות אלכוהול, תרופות במרשם, מריחואנה, טבק, אופיום, קוקאין, סמי הזיה, אמפטמינים  ועוד. נהוג לחלק התמכרויות פיזיות לשלושה קטגוריות – תרופות מרשם, אלכוהול וסמים אסורים. התמכרות לאלכוהול נחשבת למאוד נפוצה והיא באה לידי ביטוי בשימוש באלכוהול לאורך היום, צריכה מרובה ואף פיתוח תלות באלכוהול. במרבית מן המקרים, התמכרות לאלכוהול מתחילה בצריכה יחסית מתונה במפגשים חברתיים ומגיעה עד לצריכת אלכוהול שלא מאפשרת למטופל לנהל שגרת חיים תקינה ללא אלכוהול.

התמכרות לסמים גם היא מאוד נפוצה ויכולה לגרום לקצרים בפעילות המוח ולכן משבשת לרוב את תפיסת המציאות של המטופל. צריכת סמים לאורך זמן יכולה ליצור נזקים קבועים במוח ובאיברים נוספים. התמכרות לתרופות במרשם היא גם תופעה שכיחה שמתחילה לרוב בשימוש במשככי כאבים בעקבות תאונה או פציעה וממשיכה עד להתמכרות וקושי להתנהל ללא שימוש בתרופות גם לאחר שהכאב כתוצאה מהתאונה כבר לא קיים. התמכרויות התנהגותיות כוללות התמכרות לסקס, התמכרות להימורים, התמכרות לעבודה, התמכרות למשחקי וידאו, התמכרות לטלפון ועוד.

מי עלול לפתח התמכרות?

ישנם מספר פרמטרים שיכולים להעלות את הסיכויים לפתח התמכרות לחומרים מסוימים. ככל שאותו אדם נחשף ליותר סיכונים, כך הסיכוי שהוא יפתח התמכרות גבוה יותר. התמכרות היא אינה תוצאה של חוסר מוסר או כוח רצון חלש, גם הגנטיקה פה קובעת ולכן ישנם אנשים בעלי נטייה להתמכרויות יותר מאחרים. מטופלים שלהם בני משפחה בעלי התמכרויות הם בעלי סבירות גבוהה יותר לפתח התמכרות בעצמם.

הסביבה בה המטופל חי גם היא פרמטר שיכול להעלות את הסיכוי להתמכרות – חוסר השגחה של הורים על בני נוער וילדים למשל מאפשר להם לקחת סיכונים ולהתנסות בסמים ואלכוהול. אנשים צעירים שחווים הזנחה ואף התעללות יכולים למצוא מפלט ודרך להתמודד עם רגשותיהם באמצעות שימוש בסמים ואלכוהול. לחץ חברתי גם כן משפיע ובהרבה מן המקרים, ההתמכרות מתחילה בשימוש במצבים חברתיים בניסיון להשתלב ולהפוך להיות פופולארי בקרב החברים. הזמינות של החומרים גם היא יכולה להשפיע על קצב וחומרת ההתמכרות – חומרים יותר זמינים מקלים על השימוש בתכיפות גבוהה ולאורך זמן רב יותר. במקרים למשל של התמכרות להימורים, מטופל שחי בסביבה שבה קיימת זמינות של מקומות המציעים להמר תעלה את הסיכוי להופעה של התמכרות.

בעיות נפשיות הן פרמטר נוסף שמגדיל את הסיכוי להתפתחות של התמכרות. אנשים הסובלים מחרדה או דיכאון יכולים לפתח התמכרות לאלכוהול או סמים כיוון שאלה מפחיתים באופן זמני את הסימפטומים אך בטווח הארוך ההתמכרות רק תחמיר את התסמינים של המחלה הנפשית. הגיל של המטופל גם הוא מהווה פרמטר ומרבית מן המקרים של התמכרויות מתרחשים בגילאי 18 עד 24.

סוג הסם בו משתמשים גם כן מהווה פרמטר – סמים כמו קוקאין או הרואין ממכרים יותר מבחינה פיזית ביחס לאלכוהול או מריחואנה. הגמילה מסמים אלה תהיה קשה יותר ולכן תהליך התפתחות ההתמכרות הוא מהיר יותר ואף מעלה את הסיכוי לסיבוכים חמורים כמו שימוש מופרז בסם ומנת יתר. האופן בו משתמשים בחומר גם הוא מהווה פרמטר כיוון שיש נטייה גדולה יותר להתמכרות כאשר החומר מוזרק לגוף מאשר חומרים שנצרכים בבליעה. הסיבה לכך היא שקיים סינון של הכבד ושאר האיברים בגוף כאשר החומר נצרך בבליעה לעומת חומרים שנכנסים ישירות למחזור הדם בעת הזרקה או עישון.

מה ההשלכות הפיזיות של התמכרות?

מטופלים עם התמכרות לסמים יכולים להגיע למצב מסכן חיים בעקבות מנת יתר. שימוש מופרז בחומרים מסכנים יכול להשפיע באופן ניכר על מצב הרוח והפיזיולוגיה ולגרום לנזק בלתי הפיך לגוף. הסנפה של קוקאין למשל יכולה לגרום לפגיעה בסחוס האף בעוד שנטילת אופיום יכולה לגרום לעצירות כרונית ולנזק קבוע למעיים ללא טיפול רפואי מתאים. שימוש בטבק יכול לגרום להופעה של מחלת הסרטן ומחלות ריאות שונות ואף להופעה של כתמים בולטים על השיניים. התמכרות לאלכוהול יכולה לגרום לנזק לכבד וקושי בעצירה של חיידקים וזיהומים מחדירה לגוף.  הזרקה של חומרים שונים גורמת לנזק בעור ובשרירים במיקום ההזרקה וכאשר הסם נצרך בצורת עישון, יכול להיגרם נזק לריאות ולהתפתחות של מחלות בדרכי הנשימה. שימוש בסמים עלול גם לפגוע ביכולת השמירה על שיווי המשקל ונפילות ופציעות כתוצאה מכך.

שימוש מופרז בסמים או אלכוהול עלול לעורר פרצי אלימות, התנהגות מסוכנת ונטייה להיכנס לעימותים. ערבוב של מספר חומרים או נטילה מופרזת של סמים יכולה להביא את המטופל למצב של מנת יתר שעלול להסתיים בתרדמת או במוות. אנשים שמכורים לסמים, אלכוהול, עישון, הימורים או כל סוג אחר של התמכרות לרוב גם מפסיקים להקפיד על הרגלי ההיגיינה האישית שלהם ושמירה על ניקיון הבית. אי ההקפדה על ההיגיינה ותזונה נכונה יכולים לגרום להתפתחות של מצבים בריאותיים שיצריכו טיפול רפואי. נטילה מרובה של חומרים מסוכנים יכולה להוביל לעלייה בקצב הלב ובלחץ הדם וליצור לחץ על כלי הדם שמעלה את הסיכון להתקף לב, שבץ מוחי ומוות. נשים בהריון שממשיכות לצרוך חומרים מסוכנים יכולות לגרום נזק לעובר ואף להביא להפלה של ההיריון.

מה עלול לגרום להתמכרות לאלכוהול?

בעיות נפשיות עלולות להביא להתפתחות של התמכרות אך ישנם מקרים שבהם דווקא השימוש בחומרים שונים גורם להתפתחות של בעיות פסיכולוגיות שלא היו קיימות לפני כן. התמכרות יוצרת שינויים פיזיים אך היא גם משפיעה על אופן החשיבה של אותו אדם. לשימוש מופרז בתרופות עלולה להיות השפעה ארוכת טווח שתוביל לבעיות נפשיות קשות. חרדה וחוסר שקט יכולים גם להיות תוצאה של התמכרות פיזית והתנהגותית ממושכת. אנשים בעלי התמכרויות נוטים לרוב לבודד את עצמם מהסביבה ולא מאפשרים לעצמם את מסגרת התמיכה שהם זקוקים לה דווקא בתקופה הכי מאתגרת. התמכרות לאלכוהול, סמים או הימורים יכולה לגרום גם לבעיות כלכליות כתוצאה מבזבוז כספים על רכישה של החומר הממכר. כתוצאה מכך מטופלים עלולים להיכנס לחובות, לאבד את מקום מגוריהם, לעסוק בפעילות פלילית ואף להיכנס לכלא. מצבים אלה רק מגבירים את תחושת הלחץ, הדיכאון והחרדה.

התמכרות יכולה להביא את המטופלים גם למצבי קיצון שבהם ינסו להתאבד בעקבות השפעה של החומרים עצמם והקשיים הפסיכולוגיים שמתלווים להתמכרות. ההתמכרות משפיעה על מערכות היחסים של המטופל עם הסביבה וככל שהמצב מחמיר, הסביבה תתקשה לשמור על קשר קרוב עם המטופל בין אם בגלל הקושי בידיעה שלא ניתן לסייע או החוסר יכולת לצפות באותו אדם שקרוב אליהם מתנהל באופן שבוודאות יביא לבסוף לסיום חייו אלא אם כן יחליט לעשות שינוי ולעבור תהליך גמילה.

מהי התמכרות התנהגותית?

התמכרות התנהגותית היא מצב שבו אדם מבצע פעולות על מנת להגיע לסיפוק רגעי. במקרים אלה אותו אדם פועל באופן כפייתי ומבצע את אותן פעולות כיוון שהוא מכור לרגעי האושר הקטנים שמגיעים לאחר מכן. התמכרויות התנהגותיות כוללות התמכרות לאינטרנט, התמכרות לאוכל, התמכרות לכאב, התמכרות לקניות, התמכרות להימורים, התמכרות למין או פורנוגרפיה, התמכרות למשחקי וידאו, התמכרות לטלפון, התמכרות לעבודה ואף התמכרות לספורט. במרבית מן המקרים, מטופל שסובל מהתמכרות פיזית יחווה גם התמכרות התנהגותית.

מטופלים בעלי קושי בשליטה בדחפים עלולים לפתח התמכרות התנהגותית חמורה ובעיות נפשיות עלולות להחמיר את התסמינים. ישנם קווי דמיון רבים בין התמכרות פיזית לבין התמכרות התנהגותית כמו ההתרגשות ותחושה ה"היי" לאחר שימוש בחומר או יישום ההתנהגות כמו הימור או צפייה בפורנוגרפיה.

מה ההבדל בין הרגל להתמכרות?

הרגלים הם פעולות שאנו מבצעים באופן שגרתי וקבוע שאיננו מסוגלים לוותר עליהם (כלל שאנו מבצעים הרגל זמן רב יותר, כך קשה יותר להיפטר ממנו). הרגלים יכולים להיות הפעולות שכולנו מבצעים מדי בוקר כמו שתייה קפה, מקלחת, צחצוח שיניים ועוד. התמכרות לעומת זאת, היא ביצוע פעולה שאנו רגילים אליה מבלי היכולת לשלוט בצורך לבצע אותה או לוותר עליה (גם כאשר זה מצריך מאיתנו להגיע למצבים מסכני חיים שלנו ושל הסביבה הקרובה). אנשים בעלי התמכרויות חושבים ומתפקדים באופן שונה ועל אף שבחלק מן המקרים הם מודעים למצב בריאותם הנפשית, הם אינם מסוגלים לחדול מאותה התנהגות ממכרת ומסוכנת.

הקו שמפריד בין הרגל להתמכרות הוא לא תמיד ברור כיוון שקיימת הרבה חפיפה באופי של הפעולות אך ההבדל הוא במניע לביצוע הפעולה ובמידת היכולת של המטופל לשלוט ולהחליט שהוא מפסיק להתנהל באופן מסוים ולהימנע מאיבוד שליטה. מטופל למשל עם התמכרות לסמים יחווה קשיים בקבלת החלטות בגלל התלות שלו בחומר. חוסר היכולת להגיע להחלטות רציונאליות הוא שיוצר את ההפרדה וההבדל בין הרגל להתמכרות.

מרכז גמילה מהתמכרויות

ישנם גורמים רבים שמשפיעים על הנסיבות שמובילות להתמכרות. ללא קשר לאופי ההתמכרות והסיבה שהיא נוצרה, ניתן למצוא שיטת טיפול לטפל בה. אנשי מקצוע בעלי ניסיון וידע יודעים כיצד לבנות תוכנית טיפול בהתמכרויות בין אם מדובר בהתמכרות פיזית או התנהגותית. תוכנית תהליך הגמילה מותאמת באופן אישי ומאפשרת למטופלים ללמוד כיצד הם יכולים לחיות ללא ההתמכרות.

ישנן מספר שיטות טיפול בהתמכרויות והן כוללות טיפול שמבוסס על תרופות, טיפול התנהגותי, מכשור רפואי למטרת הגמילה, טיפול מתמשך על למנוע חזרה של ההתמכרות וטיפול פסיכולוגי למצבי דיכאון וחרדה שקשורים להתמכרות. כיוון שהתמכרות היא מצב כרוני שלה השפעות פסיכולוגיות ופיזיות, הטיפול עלול להימשך זמן רב והוא מצריך שיטות טיפול שונות בהתאם לאופי וחומרת ההתמכרות.

אנו במרכז מאמינים שאינכם צריכים להתמודד עם ההתמכרות לבדכם. אנו כאן כדי לתמוך בכם בכל צעד בדרך, ולעזור לכם להשיב לעצמכם את השליטה בחייכם.

כדי ללמוד עוד או לקבוע פגישת ייעוץ, אתם מוזמנים ליצור קשר בטלפון 053-4877977. ויחד נוכל להתחיל את המסע שלכם להחלמה.

ד"ר עמרי סיני

ד"ר עמרי סיני

ד"ר סיני הינו נרקולוג מומחה מזה 30 שנה, אחד הרופאים המובילים בתחום הנרקולוגיה בישראל, בעל ניסיון רב בטיפול במרכזי גמילה רבים לאורך השנים. תחומי התמחותו כוללים טיפול באופיואידים, ממריצים, סמים הזייתיים, תרופות מרשם ומשככי כאבים.
השכלתו מקיפה תחומים רבים כגון: לימודי רפואה MD באוניברסיטה העברית בירושלים בשילוב עם התמחות בפסיכיאטריה במרכז לבריאות הנפש בלב השרון, לימודי תחלואה כפולה בטכניון ולימודי היפנוזה באוניברסיטת תל אביב.
כיום משמש כמנהל המחלקה לתחלואה כפולה במרכז לבריאות הנפש- ״אברבנאל״.

דעו שיש עוד תקווה!

אם אחד ממכם או יקיריכם מתמודד עם קושי בחיים?

אנחנו בוילה באלאנס עומדים לרשותכם לאורך כל הדרך.