אוקסיקוד גמילה

בשנים האחרונות אנו עדים למגמה הולכת וגדלה של התמכרות למשככי כאבים בעולם, מגמה שלא פסחה על ישראל. צורך אמיתי בתרופות יעילות לשיכוך כאב, פיתוח של אופיואידים סינתטיים זולים לייצור, שיווק אגרסיבי של חברות התרופות ו"יד קלה על ההדק" של רופאים רבים הפכו משככי כאבים כמו אוקסיקוד לנגישים מאי פעם. ככל שיותר אנשים קיבלו גישה לאוקסיקוד כך יותר ויותר גילו שלאחר תקופת שימוש (אפילו קצרה יחסית) – הם אינם מסוגלים להפסיק. למרות שעל פניו מדובר בתרופה ככל התרופות, התמכרות לאוקסיקוד עלולה להיות קשה ומורכבת לטיפול לא פחות מהתמכרות לסמים כמו הרואין וקוקאין. אבל מה הוא אוקסיקוד בעצם? למה אוקסיקוד ממכר? איפה עובר הגבול בין שימוש סביר להתמכרות? מה ההשלכות של התמכרות לאוקסיקוד וכיצד נגמלים מן התרופה?

גמילה מאוקסיקוד

אספנו עבורכם את כל המידע בנושא גמילה מאוקסיקוד

מה זה אוקסיקוד?

אוקסיקוד (חומר פעיל Oxycodone Hydrochloride) היא תרופה ממשפחת האופיואידים (משככי כאבים כמו מורפיום למשל) שמבוססת על החומר אוקסיקודון. מטרתה היא טיפול בכאב במידה בינונית עד גבוהה. התרופה ניתנת במרשם בלבד לחולים הסובלים מכאב כרוני ממושך שאינו מגיב לתרופות קלות יותר, לחולי סרטן, לאחר פציעות או ניתוח. אוקסיקודון משווק בישראל תחת שמות רבים למשל:
• אוקסיקונטין – טבליות לשחרור מושהה.
• אוקסיקוד סירופ – תחת השם אוקסיקוד ואוקסיקוד סירופ פורטה, סירופ לבליעה.
טרגין – אוקסיקודון בשילוב עם גלוקסון בצורת טבליה.
פרקוסט – טבליה המכילה אוקסיקודון ופרצטמול יחד.
• אוקסיקוד בזריקה.
התרופה נחשבת ליעילה מאוד לשיכוך כאב, גם ברמות גבוהות בדומה לתרופות כמו מורפיום. אך בעוד שמורפיום ידוע לכל כממכר, לאוקסיקוד ישנו מוניטין של תרופה בטוחה לשימוש שסיכוי ההתמכרות אליה נמוכים. בפועל, בשנים האחרונות ישנה עליה מדאיגה מאד של התמכרות לאוקסיקוד, חלק ממנה נובע בדיוק מסיבה זו – הרושם שהתרופה פחות ממכרת מאחרות בקטגוריה שלה וכוללת פחות תופעות לוואי בשימוש ארוך טווח. חשוב מאוד לדעת שבדיוק כמו כל התרופות ממשפחת האופיואידים, אוקסיקוד על כל צורותיה היא בעלת פוטנציאל גבוה להתמכרות, במיוחד בשימוש ארוך טווח ובמינונים גבוהים ועולים. התרופה פועלת על מערכת העצבים המרכזית במוח והשפעתה ניכרת, גדולה וקשה מאוד לוויסות לאורך זמן.

אל תתמודדו עם העול הגדול לבד.

אפשר לסייע לבן המשפחה וחשוב לשמור גם על עצמכם.
לחצו למידע נוסף:

מהן ההשפעות המידיות של אוקסיקוד?

המטרה של התרופה היא שיכוך כאב – טבליות אוקסיקוד משתמשות לשחרור איטי של החומר הפעיל ואילו אוקסיקוד סירופ להשפעה מידית יותר, אוקסיקוד בזריקה משפיעה לאחר זמן קצר מאוד. בשימוש תקין על פי הוראות רופא ההשפעות המידיות הן היעלמות כמעט מוחלטת של כאב ותחושת אופוריה קלה (במיוחד בתקופת השימוש הראשונית). אך יחד עם זאת, לאוקסיקוד השפעות נוספות ובשימוש יתר הן מועצמות, למשל:

  • אופוריה (תחושת התעלות, שמחה ורוגע)
  • ישנוניות
  • חוסר ריכוז
  • חולשה ועייפות
  • השפעות בשימוש יתר כוללות: תחושת ריחוף וניתוק מהמציאות, קושי בנשימה ועוד (פירוט בהמשך).

מהן תופעות הלוואי? והאם ישנה סכנה במינון גבוה?

נתחיל עם תשובה לשאלה השניה – כן, בהחלט. מינון גבוה במיוחד של אוקסיקודון עלול לגרום למנת יתר, לתופעות לוואי קשות ואפילו למוות. אך גם במינונים שאינם מספיקים כדי לגרום למנת יתר קטלנית, לאוקסיקוד במינונים גבוהים מן המקובל תופעות לוואי רבות, ביניהן:
• החמורה ביותר היא הפרעה בנשימה כולל נשימה שטחית, קוצר נשימה עד לכדי עילפון ועד מוות.
• לחץ בחזה, צפצופים בריאות.
• חסימת מעיים.
• כאבי בטן קשים, הקאות ובחילות.
• סחרחורות, ורטיגו.

בשילוב עם תרופות אחרות במיוחד תרופות המשמשות להשראת שינה, לטיפול בדיכאון, חרדה ואלכוהול שימוש יתר באוקסיקוד עלול להיות מסוכן מאוד ודומה לשימוש בהרואין. למעשה, הסיכון למנת יתר גבוה יותר עם אוקסיקוד אפילו מהרואין ואופיום. מדובר על תרופה ממכרת (למרות המוניטין הבלתי מזיק שלה), חזקה מאוד ועם תופעות לוואי קשות במיוחד בשימוש ארוך טווח ובמינונים גבוהים.

מה ההבדל בין שימוש סביר באוקסיקוד להתמכרות?

הגבול בין שימוש סביר במשככי כאבים להתמכרות דק ולא תמיד קל לזיהוי, לא עבור המטופל עצמו, לא הרופא המטפל ובטח ובטח שלא עבור המשפחה והסביבה הקרובה. למרות הקושי בזיהוי התמכרות לאוקסיקוד ישנם כמה סימנים שניתן לראות במי שעבר את הגבול מנטילה לגיטימית של התרופה להתמכרות:

חוסר יכולת להפסיק

בבסיסה של כל התמכרות נמצא חוסר היכולת להפסיק. במקרה של אוקסיקוד בדיוק כמו משככי כאבים אחרים התלות הפיזית עלולה להיות קשה. מי שנוטל אוקסיקוד לתקופה ארוכה יגלה שהוא לא יכול לחיות ללא התרופה, הכאב המקורי חוזר כשמפסיקים והוא מלווה בתופעות גמילה (פרטים על תסמיני גמילה מאוקסיקוד בהמשך), ללא האוקסיקוד לא ניתן לתפקד פיזית, נפשית ורגשית. הצורך בתרופה גובר על הרצון להפסיק, חזק ככל שיהיה.

לחץ וחרדה סביב מינון והשגת התרופה

לחץ ופחד מהרגע בו התרופה תיגמר, מחשבות טורדניות על אותו רגע בו לא יהיה מספיק מן התרופה כדי למנוע את תסמיני הגמילה, התעסקות מוגזמת בתרופה (כמה נשאר? מתי אקבל עוד? חרדה מלשכוח את התרופה בבית וכדומה).

מינון מוגבר ושימוש יתר

עליה בתדירות ומינון ללא אישור מן הרופא המטפל.

שימוש בתרופה שלא למטרה המקורית שלה

למשל כדי ללכת לישון או לקום בבוקר, כי אוקסיקוד במינון גבוה גורם לאופוריה וכד'.

השגת התרופה בכל מחיר

החל מהעצמת התסמינים הגופניים בפני רופאים, הליכה לרופאים פרטיים ושונים וביקורים בחדרי מיון במטרה להשיג עוד מרשם ועד לרכישת האוקסיקוד בצורה לא חוקית.

תופעות לוואי

תופעות לוואי כמו ישנוניות מוגברת, עייפות כרונית, קושי בנשימה וחוסר ריכוז.
בני משפחה יכולים לזהות התמכרות בשלבים מתקדמים גם על ידי מעקב אחר הוצאות כספיות. אוקסיקוד היא תרופה יקרה יחסית לרכישה ויקרה עוד יותר בשוק השחור. מכורים עלולים למצוא את עצמם מוציאים כספים מרובים על רכישת אוקסיקוד מגורמים פליליים.

מהן הסיבות להתמכרות לאוקסיקוד?

רוב המכורים לתרופות במרשם ממשפחת האופיואידים מגיעים אל ההתמכרות לאחר קבלת מרשם בעקבות סיבה רפואית לגיטימית לחלוטין. אוקסיקוד נרשם לחולים הסובלים מכאבים כרוניים, למי שעבר ניתוח או מחלים מפציעה חמורה ולסובלים ממחלות הגורמות לכאב כמו סרטן למשל. השימוש הראשוני הוא בהמלצת ובפיקוח רופא, לפי המינון הנרשם וללא הסטיגמה של שימוש בסם לא חוקי או מחשבה רבה על התמכרות פוטנציאלית. הרי מדובר על תרופה ככל התרופות, שניתנת לצורך רפואי אמיתי.

מרבית האנשים כלל אינם חוששים להתמכר. אך אוקסיקוד מטעה. ההקלה שהיא מספקת, היכולת לחזור לשגרת חיים ללא כאב, תופעות הלוואי המעטות יחסית לתרופות אחרות (במינון מקובל ונמוך!) – כל אלו יוצרים את הרושם שאין בעיה בשימוש ארוך טווח, אפשר לעלות מינון על דעת החולה עצמו ובאופן כללי, התרופה בטוחה לגמרי לשימוש. אך לאחר תקופה מסוימת, הצורך בתרופה עולה מכיוון שהגוף מפתח סבילות ונדרשת מנה גדולה יותר כדי להגיע לאותה רמה של יעילות. מכאן קצרה הדרך לשימוש יתר ולהתמכרות – לחוסר יכולת לחיות ללא האוקסיקוד.

בנוסף, אוקסיקודון על כל צורותיו נמכר כסם רחוב. חלק מן המגיעים אל מרכז הגמילה התחילו את השימוש באוקסיקוד ללא צורך רפואי וללא מרשם אלא בשל ההשפעה האופורית שלו. במינונים גבוהים, ההשפעה המידית דומה לשימוש בהרואין ואכן, ישנם מכורים המחליפים בין הרואין לאוקסיקודון (או הפוך).

מהן ההשלכות ארוכות הטווח של שימוש לרעה באוקסיקוד?

לכל התמכרות ישנו מחיר – גופני, רגשי, כלכלי וחברתי. אוקסיקוד היא תרופה חזקה המשפיעה על מערכת העצבים בגוף האדם ושימוש ארוך טווח או שימוש לרעה עשוי לשבש את מנגנוני השליטה בכאב בגופנו. בנוסף, שימוש יתר גורם למגוון תופעות בריאותיות שליליות. כמו כן, התמכרות עשויה להוביל לקשיים רגשיים, תלות בתרופה כאמצעי להתמודדות עם קשיים ועצירת קצב החיים התקין. החיים בצל התמכרות לאוקסיקוד עלולים להפוך "אפורים" כשהכמיהה לתרופה הופכת להיות מרכז תשומת הלב – מכורים עלולים לשים בצד קשרים משפחתיים, זוגיות, חברויות, התחייבויות עסקיות, פרנסה ואפילו דאגה לצרכים אישיים בסיסיים לטובת שימוש באוקסיקוד. זוהי טיבה של התמכרות – החומר הממכר הופך להיות מרכז החיים, כל השאר שולי וזניח.

בנוסף, מכיוון שמדובר בתרופה שאינה זולה, בטח ובטח כשהיא נרכשת בשוק השחור (למצער מכורים רבים פונים לשם אחרי שרופאים מסרבים להנפיק מרשמים). מכורים עלולים לסבול ממצוקה כלכלית ואפילו להסתבך בפלילים.

מהם תסמיני הגמילה מאוקסיקוד?

כאשר הגוף מפתח תלות באוקסיקוד, הפסקה מידית שלו גורמת לתסמיני גמילה קשים – קריז. בדומה מאוד להפסקת הרואין או אופיואידים אחרים. התסמינים כוללים למשל:
• רעידות בלתי נשלטות
• הזעה
חרדה, לחץ ופחד
• כאבים
• כאבי בטן, בחילות, הקאות, קיבה רכה
• התסמין הברור ביותר – כמיהה עזה וחזקה מאוד לקחת את האוקסיקוד, רק כדי להפסיק את תסמיני הגמילה.

מכיוון שהתלות הפיזית כה חזקה, ייתכנו תופעות בעלות השלכות בריאותיות ולכן, לא מומלץ להפסיק לקחת אוקסיקוד מידית וללא סביבה מבוקרת והשגחה.

איך מטפלים בהתמכרות לאוקסיקוד?

הטיפול בהתמכרות לאוקסיקוד כולל מספר שלבים ורמות והוא מותאם אישית לכל נגמל – צרכיו, רצונותיו, השלב במעגל ההתמכרות בו הוא נמצא ועוד. הטיפול כולל הן גמילה גופנית והן גמילה נפשית. המטרה העיקרית היא להפסיק את נטילת האוקסיקוד ולחזור לחיים מלאי משמעות בלעדיה.

גמילה פיזית – תחת פיקוח רפואי קפדני ותוך התחשבות בסיבות לגיטימיות לנטילת משככי כאבים, מאפשרים לאוקסיקוד לצאת מן הגוף מבלי לחשוף את הנגמל לתסמיני הגמילה המלאים. התהליך לוקח מספר ימים, לעיתים יותר וניתן להקל עליו בעזרת טיפול תרופתי ובאמצעים רפואיים נוספים. גמילה מאוקסיקוד דומה מאוד לגמילה מאופיואידים אחרים כמו הרואין ומורפיום ולכן אינה מומלצת ללא השגחה רפואית.
אוקסיקוד גמילה נפשית ורגשית – התלות באוקסיקוד אינה רק גופנית אלא גם נפשית ורגשית. בעזרת טיפולים מעולם בריאות הנפש, הטיפול הרגשי והידע המקצועי בתחום הגמילה וההתמכרויות שוברים לאט לאט את התלות. שילוב של טיפול פרטני וקבוצתי, טיפול בתנועה, ספורט, טיפול באומנות, טיפולי מתחום השינוי המחשבתי (כמו NLP ו-CBT) ותמיכה מתמדת של הצוות המקצועי מאפשרים לבנות מחדש מנגנוני התמודדות וכישורי חיים חדשים.
התמודדות עם כאב – נגמלים להם צורך רפואי אמיתי בשיכוך כאב מקבלים אלטרנטיבות לשימוש באוקסיקוד החל מתרופות אחרות (פירוט על האפשרויות בהמשך) לשיכוך כאב ועד לשיטות התמודדות עם כאב מעולם הטיפול הגופני.
טיפול משפחתי – התמכרות מערבת באופן בלתי נמנע גם את משפחתו של הנגמל. טיפולים משפחתיים מאפשרים להפיג מתחים בתוך התא המשפחתי, לגשר על פערים ומחלוקות, לקבל כלים להתמודדות טובה עם משברים על רקע ההתמכרות והגמילה ולחזק את הקשרים המשפחתיים.

כל הטיפול בגמילה מאוקסיקוד נעשה תוך התחשבות במצבו הבריאותי של הנגמל, השלב בו הוא נמצא בחייו, צרכיו ורצונותיו. מדובר על תהליך גמילה לא פשוט שכן התמכרות לאוקסיקוד היא אחת הקשות לטיפול. בעזרת צוות מקצועי המוכשר ספציפית לטיפול בהתמכרויות, באווירה תומכת ומכילה, במסגרת קטנה ואינטימית גמילה מאוקסיקוד אפשרית – בזמן סביר ובצורה בטוחה וכזו המאפשרת לחזור לחיים הנורמטיביים עם ארגז כלים מלא, מוטיבציה ויכולות משופרות.

האם גמילה מאוקסיקוד מחייבת הפסקה של כל משכך כאבים?

ישנן מספר גישות לגמילה מאוקסיקוד, חלקן דוגלות בהפסקה מוחלטת של כל חומר בעל פוטנציאל התמכרות, חלקן מכירות בצורך של מטופלים מסוימים בשיכוך כאב בשל סיבה רפואית לגיטימית ואחרות מאפשרות טיפול תרופתי ממושך (הסבר בהמשך). אין תשובה חד משמעית וכל מקרה נבחן לגופו על ידי הצוות במרכז הגמילה בשיתוף פעולה מלא עם הנגמל – כל אדם והצורך שלו, כל אחד ודרכו. פעמים רבות, נגמלים חושבים שהם אינם מסוגלים לחיות ללא משככי כאבים בכלל כאשר כן ישנה דרך להתמודד עם הכאב ללא תרופות. חלק ממאמצי הגמילה הם לגלות את הדרכים המתאימות לכל נגמל באופן אישי כאשר המטרה היא חזרה לחיים מלאים בעשייה, שמחה, חברויות וקשרים בינאישיים, שבירת התלות באוקסיקוד ופיתוח כלים לחיים ללא ההתמכרות.

מהו טיפול תרופתי ממושך והאם הוא מומלץ לגמילה מאוקסיקוד?

המונח "טיפול תרופתי ממושך" מתייחס לטיפול על ידי תרופות המחליפות את הסם הממכר ונטילתן מונעת את תסמיני הגמילה אך הן אינם כוללות השפעות אופוריות. הנפוצות הן מתאדון וסבוטקס. הטיפול פותח מתוך ההבנה שישנו אחוז קטן מן המכורים לאופיואידים שעבורם, טיפולים סטנדרטיים הכוללים הפסקה של נטילת כל חומר בעל פוטנציאל ממכר אינה אפשרית – הם ממשיכים לחזור פעם אחר פעם אל ההתמכרות. עבור אחוז קטן זה מן המכורים, מדובר בהרע במיעוטו, סוג של החלפת ההתמכרות המקורית בתלות אחרת אך כזו שמאפשרת לצאת מעולם השימוש בסמים קשים ולשקם את חייו של הנגמל. מכיוון שהתמכרות לאוקסיקוד דומה להתמכרות לסמים כמו הרואין ואופיום, השימוש בטיפול תרופתי ממושך הוא אופציה קיימת אך בהחלט לא האופציה הראשונה. עם זאת, לעיתים השימוש בתרופות כמו ממתדון וסבוטקס נעשה דווקא כצעד ראשון לגמילה ונגמלים רבים עוברים ממסלול של טיפול תרופתי ממושך לגמילה מלאה.

האם גמילה מאוקסיקוד מחייבת אשפוז במרכז הגמילה?

מכיוון שאוקסיקוד היא תרופה ממשפחת האופיואידים, הפסקה מלאה ומידית שלה תגרום לתופעות לוואי קשות הדומות ל"קריז" של מכורים להרואין, קוקאין וסמים קשים אחרים. לא מומלץ לנסות להיגמל מאוקסיקוד ללא פיקוח מקצועי הכולל צוות רפואי שיכול להשגיח על המטופל ולוודא שבריאותו אינה בסכנה. בנוסף, גמילה מאוקסיקוד כוללת תלות רגשית גבוהה, פעמים רבות גם צורך אמיתי בשיכוך כאב והרגלי חיים שזקוקים לשינוי. לכן, גמילה מאוקסיקוד מומלצת תחת תנאי אשפוז במרכז גמילה בו הנגמל יכול להפסיק את נטילת התרופה ללא חשש לבריאותו, לקבל תמיכה ועזרה מקצועית, לפתח כלים לחיים ללא ההתמכרות, להיות בחברת נגמלים אחרים שהצליחו ולחזור לחיים מלאי משמעות.

דעו שיש עוד תקווה!

אם אחד ממכם או יקיריכם מתמודד עם קושי בחיים?

אנחנו בוילה באלאנס עומדים לרשותכם לאורך כל הדרך.