אספנו עבורכם את כל המידע בנושא אשפוז פסיכיאטרי
מתי זקוקים לאשפוז פסיכיאטרי?
כל מטופל רשאי לאשפז את עצמו במסגרת רפואית ומטופלים רבים רואים באפשרות של אשפוז פסיכיאטרי כפתרון אינטנסיבי קצר מועד יעיל שמאפשר לקבל אבחנה מדויקת והתאמה של תכנית טיפול קפדנית. אשפוז פסיכיאטרי מיועד גם עבור מטופלים שמהווים איום על עצמם או על הסביבה הקרובה שלהם. האשפוז מתאים למטופלים במצבים שונים כמו התקף פסיכוזה, איומי התאבדות, לאחר נטילת מנת יתר של סמים ואף מטופלים שמאיימים באלימות כלפי בני משפחתם. קיימים מקרים של אשפוז פסיכיאטרי בכפייה שמיועד למצבים קיצוניים שבהם המטופל כאמור מהווה סכנה לעצמו או לאחרים בעקבות חוסר היציבות הנפשית שהוא חווה.
מהו דיכאון?
דיכאון הוא מצב רפואי שמשפיע על מצב רוחו של המטופל שמונע ממנו את היכולת לתפקד. ישנם תסמינים בולטים אצל מטופלים אשר חווים דיכאון והם כוללים תחושת עצב עמוק, קושי בחשיבה ובזיכרון, תחושת חרדה, קושי בשינה או בצריכת מזון ותחושה של חוסר תקווה לעתיד. אבחון של דיכאון קליני נעשה כאשר המטופל חש תחושת עצב וערך עצמי נמוך למשך תקופה ארוכה ומפגין גם בעיות בשינה ואובדן עניין בביצוע פעולות שגרמו לו להנאה בעבר ושינויים קיצוניים בתיאבון. מצבם של מטופלים שחווים דיכאון ולא מקבלים טיפול הולם יכול להחמיר ולהגיע עד כדי פגיעה עצמית ואף מוות. סוגי הדיכאון מתחלקים למספר קטגוריות – דיכאון קליני שבו המטופל מפגין תסמינים שמונעים ממנו לנהל שגרת חיים תקינה והם לרוב נמשכים יותר משבועיים, דיכאון דו קוטבי שמופיע אצל מטופלים שאובחנו עם הפרעה דו קוטבית שמאופיינת בתקופות של מצב רוח ירוד באופן קיצוני ותקופות שמאופיינות באנרגיה מאוד גבוהה.
סוגי דיכאון נוספים הם דיכאון לאחר לידה שמופיע במהלך ההיריון ויכול להימשך עד כשנה לאחר הלידה, הפרעת דיכאון מתמשכת שתסמיניה דומים לדיכאון קליני אך הם פחות חמורים בעוצמתם ויכולים להימשך זמן רב יותר באופן משמעותי, דיכאון פסיכוטי מלווה בתסמינים כמו אשליות והזיות שאינן מבוססות על המציאות או דיכאון עונתי שיכול להופיע בעונות הסתיו ובתחילת החורף ולהיעלם בעונות האביב והקיץ. לקריאה על טיפול בדיכאון לחצו כאן.
מהי חרדה?
חרדה היא מצב שמתרחש כאשר אנו מודאגים חוששים ואף מתוחים בנוגע למשהו שעתיד להתרחש. תחושת חרדה היא תגובה טבעית של הגוף שמתרחשת בזמן איום והיא באה לידי ביטוי במחשבות, תחושות פיזיות וברגשות שלנו. רובנו מרגישים תחושת חרדה במיוחד לפני אירועים מהותיים שגורמים לתחושת לחץ או שינוי מהותי בעל השפעה גדולה על חיינו. חרדה הופכת להיות בעיה נפשית כאשר היא משפיעה על יכולתו של המטופל לנהל שגרת חיים תקינה ומונעת ממנו לקחת חלק בפעולות או במפגשים עם אנשים כתוצאה מהחרדה.
תחושות חרדה מצריכות טיפול כאשר עוצמת הפחדים והדאגות שמופיעים אינה פרופורציונלית ביחס למצב הנתון וקשה מאוד לשלוט בהם, תחושות החרדה נמשכות זמן רב והן בעוצמה מאוד גבוהה, נוצרת הימנעות מסיטואציות שעלולות לגרום לתחושת חרדה, מופיעים התקפי חרדה ופאניקה בתדירות שהולכת וגוברת ונוצר קושי להתנהל בחיי היומיום ולבצע פעולות שגורמות לתחושת הנאה.
אשפוז פסיכיאטרי לטיפול בדיכאון וחרדה
מטופלים שסובלים מדיכאון או מחרדה יכולים להפיק תועלת מאשפוז פסיכיאטרי במיוחד במידה והם נמצאים בסיכון לפגוע בעצמם או בסביבה הקרובה. אחת הסיבות השכיחות ביותר לאשפוז פסיכיאטרי בעקבות דיכאון וחרדה היא הצורך למנוע התאבדות ופרצי אלימות – האשפוז מחזיר למטופל את השליטה בחייו. אשפוז פסיכיאטרי מיועד גם למטופלים שנמצאים בדיכאון כה עמוק שאינם מסוגלים לטפל בעצמם או למטופלים שזקוקים להשגחה כאשר הם בשלב ניסיוני של תרופה חדשה. האשפוז מאפשר לצוות הרפואי לבחון היטב את ההשפעה של שינוי התרופה ולבדוק את מידת יעילותה. לאשפוז פסיכיאטרי ישנם כמובן הגבלות שמטרתן לשמור על בטיחות כל המטופלים המאושפזים.
המקום בו מתרחש האשפוז יכול לבחור להגביל ביקורים של בני משפחה והסביבה הקרובה ואף למנוע מהמטופל את השימוש במחשב נייד או בטלפון סלולרי. לאשפוז פסיכיאטרי יש לרוב לוח זמנים מאוד ברור וקשיח שמטרתו ליצור שגרה ויציבות עבור המטופלים ולמנוע מהם את הצורך בלהגיע להחלטות שנוגעות לסדר יומם ובכך להפחית את תחושת המתח והחרדה שהביאו אותם לצורך באשפוז.
מרבית האשפוזים הפסיכיאטריים שהם תוצאה של דיכאון וחרדה אינם נמשכים זמן רב והם לרוב רק משמשים להתחלת טיפול שניתן להמשיך מחוץ לכותלי בית החולים באמצעות אשפוז יומי או בבית מאזן. עם זאת, חשוב לדעת כי השחרור מהאשפוז הפסיכיאטרי מתבצע רק כאשר הצוות הרפואי בטוח שמצבו הנפשי של המטופל הוא יציב והוא בדרך להחלמה.
מהם היתרונות של אשפוז פסיכיאטרי?
אשפוז פסיכיאטרי מאפשר להפחית לחץ באופן זמני מהאחריות היומיומית שגורמת למטופל לחוש חרדה ודיכאון ויוצרת סביבה בה המטופל יכול להתמקד בהחלמתו מהמשבר. הטיפול שניתן במהלך אשפוז פסיכיאטרי מוגבל בזמן כאשר המטרה היא לגרום למטופל לחיות חיים עצמאיים באמצעות טיפול שמותאם למצב או המחלה ממנה הוא סובל. במקרים שבהם המטופל נמצא בסיכון לפגוע בעצמו או באחרים, האשפוז הופך להיות הכרחי גם אם המטופל אינו מעוניין בו.
אין ספק שעדיף שהמטופל יפנה לעזרה מרצונו האישי, אך ישנם מקרים שבהם בין משפחה צריך לקבל החלטה על אשפוז פסיכיאטרי על מנת להגן על המטופל במיוחד כאשר קיים סיכון להתאבדות או פגיעה. אפשרות זו מספקת אמצעי טיפול למטופל ומהווה פתרון לבני משפחתו שחשים דאגה למצבו הבריאותי, פיזי והנפשי.
מהלך האשפוז
בהגעה אל המרכז שבו יתבצע האשפוז הפסיכיאטרי, המטופל יעבור בדיקה גופנית מלאה על מנת לקבוע את מצב בריאותו הכללי. מידע זה בנוסף לפרמטרים אחרים יילקח בחשבון בעת בניית תוכנית טיפול אישית מותאמת עבור המטופל. זכותו של המטופל לקבל הסבר ומידע בנוגע לטיפול שהוא עומד לעבור, היתרונות והסיכונים ואף לסרב לטיפול במידה והוא אינו מרגיש בנוח או בטוח. פרטי המטופל ומצבו הרפואי נשמרים בסודיות והם חשופים רק לאנשי הצוות המטפלים במקום האשפוז. השלב הבא בתהליך אשפוז פסיכיאטרי יכלול מתן מידע כללי למטופל בנוגע לאופי האשפוז כמו מועד הארוחות, טיפולים משותפים בקבוצות, זכויותיו בעת האשפוז ועוד. המטופל ייפגש לאחר מכן עם הרופא הקבוע שמטפל בו או לחילופין רופא מטעם המקום בו הוא הולך להתאשפז על מנת להגיע להחלטות טיפוליות רפואיות יחד שלעיתים אף יכללו מתן תרופות פסיכיאטריות.
במקרים שבהם מדובר באשפוז פסיכיאטרי בכפייה, התרופות לרוב יינתנו בשלב הראשוני כאשר מדובר במצב חירום בעת אפיזודה וללא הסכמתו של המטופל. כאשר האשפוז הפסיכיאטרי נעשה מרצונו של המטופל, יש לו את היכולת להיות פעיל ובעל השפעה בהחלטות שנוגעות לאופי הטיפול שיקבל. במהלך אשפוז פסיכיאטרי המטופלים לוקחים חלק בטיפולים קבוצתיים – דיונים שמתנהלים יחד עם מטופלים אחרים שמאושפזים גם הם. דיונים אלה מנוהלים לרוב על ידי פסיכולוג, עובד סוציאלי או איש מקצוע רפואי אחר בעל ניסיון, ידע והכשרה מתאימה. הטיפול הקבוצתי לעיתים מתמקד בדיון שקשור למטרות הטיפול או חששות המטופלים אך מטרתו היא גם להעניק כלים למטופלים בצורת טיפול קוגניטיבי התנהגותי או טיפול באומנות שיאפשרו להם להתמודד עם החזרה לשגרת חייהם. אשפוז פסיכיאטרי כולל גם טיפול פרטני ואישי שמתרחש בין המטופל לבין פסיכיאטר, פסיכולוג או עובד סוציאלי.
ישנם סוגים רבים של טיפולים פרטניים והם כוללים טיפול התנהגותי קוגניטיבי, טיפול דיאלקטי התנהגותי ועוד. סוג הטיפול ואופי הטיפול יותאם למצבו הבריאותי של המטופל ולאופי ההפרעה ממנה הוא סובל שהביאה אותו לצורך באשפוז פסיכיאטרי. האשפוז הפסיכיאטרי מאפשר גם זמן פרטי לכל מטופל בין הפעילויות השונות שבו הוא יכול לבחור כיצד לנצל אותו. זמן זה יכול להיות מנוצל למנוחה אך המטופל גם יכול לבחור להשקיע את הזמן בלימודים או כל פעילות אחרת. כל עוד לא מדובר במטופל שנמצא במצב של סכנה לעצמו או לסביבתו, הוא יכול לקבל מבקרים כאשר חלק מהמקומות מאפשרים לי שעות ביקור מסוימות ובחלקם ניתן לבקר לאורך כל שעות היום. אשפוז פסיכיאטרי לעיתים גם מאפשר למטופל לחזור לביתו לסוף השבוע כל עוד הוא מלווה באדם נוסף שמהווה תמיכה עבורו.
אשפוז פסיכיאטרי פרטי בבית
קיימת אפשרות לאשפוז פסיכיאטרי פרטי בבית שבו המטופל בהתאם לצרכיו ולהוראות של הרופא, מקבל תמיכה וטיפול שמוענקים על ידי אנשי מקצוע רפואיים. טיפול זה יכול לכלול מתן תרופות פסיכיאטריות, טיפול התנהגותי קוגניטיבי, טיפול ריפוי בעיסוק, ריפוי בדיבור ואף סיוע סוציאלי. אשפוז פרטי בבית אינו ממומן על ידי קופות החולים ויש לעשות בירור באופן פרטי מול חברות הביטוח השונות על מנת לבדוק את האפשרות של כיסוי מלא או חלקי של העלויות. הצוות הרפואי שמטפל בעת אשפוז פסיכיאטרי פרטי בבית עובד בשיתוף פעולה עם הרופא המטפל על מנת לבצע מעקב אחר ההתקדמות ולנהל היטב את הסימפטומים אם המטופל סובל.
השירותים הניתנים על ידי הצוות הרפואי יכולים לכלול הערכות על ידי פסיכיאטר, בדיקה גופנית שתאפשר ותטפל בבעיות רפואיות נוספות, ניהול הסימפטומים, טיפול עבור בני המשפחה והסביבה הקרובה שיידעו כיצד להתנהל מול המטופל וההפרעה ממנה הוא סובל, ייעוץ שניתן על ידי עובדת סוציאלית, מתן תרופות או זריקות, כוננות השגחה בעת מצב חירום ואף מציאה של מסגרת עם מטופלים נוספים שמקבלים טיפול פרטי, בה המטופל יוכל להשתתף.
אשפוז יום
מטופלים שאינם זקוקים לאשפוז פסיכיאטרי מלא, יכולים לקבל טיפול רפואי באמצעות אשפוז יום. טיפולים אלה יכולים להינתן בבית חולים או בכל מסגרת רפואית אחרת והם אינם כרוכים בשהות לילה. המטופל חוזר לישון בביתו בסוף כל יום ובבוקר למחרת מגיע שוב. בדומה לכל תכנית טיפול אחרת, ניתן להתאים את אופי הטיפול באמצעות אשפוז יום היא לצרכים של כל מטופל כאשר אופי ההפרעה וחומרת מצבו הנפשי הם שייקבעו את תדירות הטיפול וסוג הטיפול שיינתן. טיפולים שניתנים במהלך אשפוז יום היא כוללים ייעוץ פרטני או קבוצתי, פסיכותרפיה, טיפול תרופתי, טיפול התנהגותי, טיפול משפחתי, סדנאות לניהול מתחים ועוד. אשפוז יומי יכול להתאים למטופלים שסובלים מהפרעות שונות כמו חרדה, דיכאון, הפרדת דו קוטבית ועוד. לכל מטופל מותאמת תוכנית טיפול אישית – ישנם מטופלים שזקוקים רק לשעה או שעתיים של טיפול במהלך השבוע ולעומתם כאלה שזקוקים לתוכנית טיפול יותר מובנית שמאפשרת תמיכה רחבה יותר.
טיפול באמצעות אשפוז יומי תמיד יתחיל בהערכה מלאה של מצבו הבריאותי הכללי והנוכחי של המטופל על מנת לקבוע את סוג והיקף הטיפול שיביאו לתוצאות הטובות ביותר ולשיפור במצב בריאותו הנפשית. אשפוז יום מתאים למטופלים בעלי תמיכה חזקה מהסביבה שלהם אשר מסוגלים עדיין לתפקד באופן עצמאי בשגרת חייהם. הטיפול מאפשר להם לשמור על קשר חזק וקרוב אלא סביבה התומכת, להמשיך ולהתנהל בשגרת חייהם, מעניק להם הזדמנויות לשלב את המיומנויות והכישורים שהם לומדים בחיי היומיום והופכת החזרה אל השגרה לקלה ומהירה יותר. הדרך הטובה ביותר לוודא שתוכנית הטיפול עובדת היא לבחור באנשי המקצוע המתאימים ובמקום שמתמקד במסירות לסייע למטופלים לשפר את מצב בריאותם הנפשית.
מהן החלופות לאשפוז פסיכיאטרי?
עבור מטופלים שאינם מעוניינים באשפוז פסיכיאטרי קיימת אפשרות לקבל טיפול פרטני אצל מטפל מורשה שקיבל את ההכשרה מתאימה להתמודד עם מטופלים בעלי הפרעות נפשיות. טיפול פרטני שאינו במסגרת אשפוז פסיכיאטרי מתאים למטופלים שאינם נמצאים במצב מסכן חיים עבור עצמם והסביבה, שאינם זקוקים לטיפול אינטנסיבי יומי ואף מסוגלים לנהל שגרת חיים יחסית תקינה. ההמלצה היא לשלב טיפול פרטני עם טיפול משפחתי על מנת ליצור סביבה תומכת למטופל ובכך לשפר ולהעלות את הסיכויים להצלחת הטיפול. במקרים מסוימים, מומלץ גם לשלב טיפול תרופתי שנחשב ליעיל במיוחד בזמן משבר נפשי.
בית מאזן מהווה אלטרנטיבה נוספת לאשפוז פסיכיאטרי והוא שירות שניתן למטופלים באופן פרטי שנמצאים במשבר נפשי. מדובר בחלופה זולה יותר עבור מטופלים שאינם יכולים להתמודד עם עלויות הגבוהות של אשפוזים פסיכיאטריים מתמשכים. היתרון בבית מאזן הוא שאין בו את החסרונות של אשפוז פסיכיאטרי בבית חולים שיכול לגרום לפיתוח תלות או לתחושה של ביטחון עצמי ירוד. בית מאזן פועל כקהילה שיוצרת סביבה חברתית שתומכת במטופל כאשר הוא עובר תהליך של התבוננות עצמית וצמיחה. הטיפול בבית מאזן ניתן על ידי אנשי מקצוע כמו פסיכיאטרים, עובדים סוציאליים, אחיות מוסמכות, מרפאים בעיסוק ואף מתנדבים במטרה להעניק למטופל ולמשפחתו כלים להתמודדות אם המשבר שהוא חווה.
אשפוז פסיכיאטרי במרכז פרטי
בנוסף לאפשרויות שהזכרנו ישנה אופציה של אשפוז פסיכיאטרי במרכז פרטי המשלב את היתרונות של אשפוז בבית חולים (השגחה צמודה, סדר יום, תוכנית טיפול מקצועית ואישית, זמן למטופל מחוץ לשגרת החיים הרגילה ועוד) לבין בית מאזן ואשפוז בית. במרכז פרטי צוות מקצועי לא פחות מבתי חולים ומרכזים לבריאות הנפש, מגוון ומסור אך בעל גישה יותר פרטנית, פחות מוסדית וכמובן במיקום ובאווירה משמעותית יותר מזמינה ונעימה ממרכזים גדולים לבריאות הנפש ובתי חולים.
במרכז פרטי ניתן להחלים הן מאפיזודה נפשית קצרה והן לקבל טיפול עבור מצבים מתמשכים כמו דיכאון וחרדה, מחלות נפשיות שונות ואפילו התקף פסיכוטי ומצבים מורכבים כמו הפרעת דחף פוסט טראומטית וסכיזופרניה. בעזרת תוכנית מותאמת אישית, פרטית ומגוונת ניתן להגיע לאיזון נפשי ורגשי ולהחלים ממצבים נפשיים מורכבים עד לחזרה לחיים מאוזנים ומלאי משמעות.
אנו במרכז מאמינים שאינכם צריכים להתמודד עם ההתמכרות לבדכם. אנו כאן כדי לתמוך בכם בכל צעד בדרך, ולעזור לכם להשיב לעצמכם את השליטה בחייכם.
כדי ללמוד עוד או לקבוע פגישת ייעוץ, אתם מוזמנים ליצור קשר בטלפון 053-4877977. ויחד נוכל להתחיל את המסע שלכם להחלמה.