גמילה מפרקוסט

פרקוסט (Percocet) היא תרופה ממשפחת האופיואידים המיועדת לשיכוך כאב בינוני וחזק. היא ניתנת על ידי מרשם רופא בלבד ופותחה במקור לשימוש קצר טווח במקרים כמו לאחר ניתוחים, פציעות וכדומה. הרכיבים הפעילים של פרקוסט הם אוקסיקודון (אופיואיד הדומה להרואין) ופרצטאמול (המוכר מתרופות כמו אקמול). פרקוסט, כמו אופיואידים אחרים דורשת מינונים גבוהים ועולים לאורך זמן כדי להמשיך לשכך כאב באותה רמת יעילות. מסיבה זו, השימוש בה לאורך זמן אינו מומלץ ובפירוש עשוי לגרום לתלות והתמכרות. אך מה ההבדל בין שימוש סביר להתמכרות לפרקוסט? מה ההשכלכות ארוכות הטווח של שימוש לרעה בתרופה? האם גמילה מפרקוסט הכרחית תחת פיקוח במרכז גמילה ומהן הסיבות להתמכרות?

גמילה מפרקוסט

אספנו עבורכם את כל המידע בנושא גמילה מפרקוסט

מהן ההשפעות המידיות של פרקוסט?

מכיוון שפרקוסט משפיעה על מערכת העצבים המרכזית באופן דומה לזה של אופיום והרואין תופעת הלוואי המידית ביותר היא אופוריה – תחושת רוגע ושמחה. כמובן שהתרופה גם משככת כאב. אך בנוסף לאלו ייתכנו השפעות הכוללות ישנוניות או חוסר יכולת להירדם, דכדוך עד כדי דיכאון וירידה בלחץ הדם.

אל תתמודדו עם העול הגדול לבד.

אפשר לסייע לבן המשפחה וחשוב לשמור גם על עצמכם.
לחצו למידע נוסף:

מהן הסיבות להתמכרות לתרופה?

פרקוסט נרשמת במרשם רופא לצורך לגיטימי – לאחר ניתוח, למי שסובל מכאבים, אחרי פציעה וכדומה. מרבית האנשים שנוטלים פרקוסט עושים זאת תוך מחשבה שמדובר על תרופה ככל התרופות, שהיא בטוחה לשימוש ולמעשה לא חושבים לרגע שהם עלולים להתמכר. הרי תרופות אמורות לטפל בנו, לשמור על בריאותנו או לרפא אותנו – הן אינן נתפשות כדבר מה בעייתי (לאומת סמי רחוב למשל). זו בדיוק הבעיה עם פרקוסט, היא מטעה, מכיוון שזו תרופה "פשוטה" לכאורה אנשים רבים חושבים שאין כל מניעה לקחת כדור נוסף, להעלות מינון, לשתות כוס יין או בירה יחד עם הכדור (אלכוהול מעצים את ההשפעה של פרקוסט). אך פרקוסט ממכרת בשימוש ארוך טווח ומי שהתחיל לקחת אותה לצורך לגיטימי עלול לגלות שהוא מתקשה להפסיק וכך חוצה את הגבול שבין שימוש סביר להתמכרות (עוד על כך בהמשך).

בנוסף, מכיוון שתופעת הלוואי המידית והנפוצה ביותר של פרקוסט היא אופוריה יש מי שמשתמש בה לא לשיכוך כאב לגיטימי אלא בשל תכונה זו. ישנם מכורים ש"מסתפקים" בפרקוסט במקום סמי רחוב, כאלו שמשתמשים בה בשביל "החוויה" ולהעלמת כאב נפשי, להרגשת אופוריה – ככל סם רחוב אחר. עבור מכורים אלו ליבת ההתמכרות שונה, הסיבות שהובילו אל הפרקוסט אחרות והן יותר רגשיות/נפשיות ופחות התמכרות שהתרחשה לאט לאט והתחילה מנטילה "תמימה" של משככי כאבים במרשם.

מה ההבדל בין שימוש סביר בפרקוסט להתמכרות?

התמכרות למשככי כאבים, במיוחד כאשר אלו נלקחים בשל צורך אמיתי קשה לזיהוי הן עבור המכור עצמו, הן עבור משפחתו וסביבתו הקרובה ואפילו עבור הרופא המטפל. מרבית האנשים שמקבלים פרקוסט אכן זקוקים לה. עם זאת, ישנם כמה סימנים המאפיינים התמכרות למשככי כאבים כמו פרקוסט שניתן לשים לב אליהם:

חוסר יכולת להפסיק

לב ליבה של התמכרות, כל התמכרות היא חוסר היכולת להפסיק. גמילה מפרקוסט עלולה להיות מאתגרת במיוחד בשל האחיזה החזקה שיש לאופיואידים על גוף האדם. מי שנוטל את התרופה לאורך זמן עלול לגלות שכשהוא מנסה להפסיק הוא חווה תסמיני גמילה (פרטים בהמשך) ופשוט אינו מסוגל לעשות זאת בכוחות עצמו. מכורים רבים מנסים ללא הצלחה, מבטיחים לעצמם הבטחות, עושים עם עצמם "הסכמים", מנסים לרדת במינון וכד' אך מגלים שהצורך בפרקוסט חזק מהם.

חרדה מהרגע בו התרופה תיגמר

לחץ, חרדה, פחד של ממש מהרגע בו התרופה עלולה להיגמר. אלו מלווים בהתעסקות מוגזמת בתרופה, במספר הכדורים שנשארו, במתי ניתן לחדש מרשם, בהאם יהיה מספיק בבית המרקחת, במה יקרה אם אשכח את הכדורים בבית וכדומה. התרופה הופכת להיות מרכז החיים, הדבר שמתעוררים איתו בבוקר והולכים לישון איתו בערב

שימוש יתר והגדלת מינונים

פרקוסט נרשמת במינון מסוים על ידי רופא כשהמטרה היא שיכוך כאב תוך נטילת כמה שפחות מן התרופה. אך משתמשי פרקוסט מגלים שמהר מאוד המינון כבר לא מספיק כדי להשיג את אותה התוצאה ועלולים להעלות אותו על דעת עצמם. זהו אחד מסימני ההתמכרות – שימוש במינון גבוה, לעיתים תכופות יותר מהמומלץ וכדומה.

שילוב של חומרים נוספים עם התרופה

הגברת האפקט של פרקוסט על ידי שילוב שלו עם אלכוהול, גראס וכדומה.

שימוש בפרקוסט שלא לשיכוך כאב

המטרה של נטילת פרקוסט היא שיכוך כאב אך התרופה גורמת גם לאופוריה. כאשר נוטלים אותה שלא למטרה לה היא מיועדת אלא כסם לכל דבר הרי שיש להניח שמדובר בהתמכרות.

השגת התרופה בכל מחיר

אמנם פרקוסט היא תרופה שנמצאת בפיקוח אך היא נחשבת לקלה יחסית להשגה, הן במרשם והן דרך השוק האפור. מכורים יעשו כל שביכולתם כדי להשיג עוד מרשם או עוד כמה כדורים כולל הגעה לרופאים שונים, פניה לרפואה פרטית, גניבה מבני משפחה וחברים, רכישת התרופה בשוק השחור ועוד. בשלבי ההתמכרות המאוחרים, חלקם יפנו אל גורמים פליליים של ממש ועלולים להסתבך בפלילים בעצמם.

תופעות לוואי

פרקוסט, במיוחד במינונים גבוהים גורמת לאופוריה זמנית, קשיי הירדמות, קשיי ריכוז ודיכאון.

מהם תסמיני הגמילה מפרקוסט?

מי שמוצא את עצמו מכור לפרקוסט עלול לגלות שלא מדובר בכדור קטן ובלתי מזיק אלא בתרופה חזקה מאוד שקשה להיגמל ממנה עצמאית. אחת הסיבות לכך הם תסמיני הגמילה מהתרופה. בהיותה אופיואיד, פרקוסט מצליחה להחזיק אחיזה חזקה, במיוחד במינונים גבוהים, בגופו של המשתמש בה. כאשר מנסים להפסיק, במיוחד בבת אחת עלולים לחוש:

  • רעד
  • הזעה מוגברת
  • בחילות וכאבי בטן
  • הקאות
  • כאבים חמורים
  • אגרסיביות
  • תוקפנות

הפחתת מינונים עצמאית לא תמיד תשיג הקלה בתסמינים, יש צורך בליווי מקצועי רפואי ונפשי כדי לדעת בדיוק כיצד להפסיק את השימוש בתרופה מבלי לחוות את תופעות הלוואי של גמילה מפרקוסט.

מהן ההשלכות ארוכות הטווח של התמכרות לפרקוסט?

לכל התמכרות יש מחיר – החומר הממכר "בולע" נתח גדול מתשומת הלב, הזמן, ההשקעה והיכולות. המחיר יכול להיות נפשי, רגשי, גופני, חברתי ו/או כלכלי אך הוא תמיד שם. מכורים רבים מוצאים את עצמם עסוקים בעיקר בפרקוסט – בכמה כדורים נשארו, מתי לקחת, איך לקחת, מאיפה להשיג עוד מרשם וכדומה. תשומת הלב והפוקוס של החיים עוברים לתרופה. יש לכך השפעות ניכרות הן על התא המשפחתי, הן על המערכת החברתית הרחבה והן על העבודה, עיסוקים שונים ובאופן כללי – על מהלך החיים עצמם. בנוסף, לפרקוסט, בהיותה אופיואיד תופעות לוואי שליליות בשימוש ארוך טווח שכוללות קודם כל שיבוש של מנגנון ההתמודדות של כאב. כאשר נוטלים פרקוסט לאורך זמן ובמינונים גבוהים הגוך אינו מתמודד עם הכאב, לכן הפסקה של הפרקוסט גורמת לכאבים עזים. בנוסף, לאורך זמן התרופה עלולה לגרום לבעיות כליות וכבד, דיכאון, בעיות שינה, בעיות עיכול, עייפות, חרדה, בעיות זיכרון וסחרחורות כרוניות.

כיצד ניתן לטפל בהתמכרות לפרקוסט?

גמילה מפרקוסט היא תהליך אישי שמותאם לכל נגמל וצרכיו, מקומו בחיים, אורחות חייו, סיבות ההתמכרות, השלב בו הוא נמצא במסע הגמילה שלו ועוד. עם זאת, לגמילה מכל משכך כאבים שלבים דומים הכוללים:

שלב הפסקת התרופה

פרקוסט היא אופיואיד, הפסקה מידית גורמת לתסמיני גמילה, מרביתם קשים ולכן שלב זה מבוצע תחת השגחה רפואית מוקפדת מאוד. ניתן להפסיק לחלוטין את התרופה ללא כל עזרים חיצוניים, לשלב שימוש בתרופות תומכות גמילה או להוריד מינונים לאט (תוך החלפה במשככי כאבים אחרים או לא). התהליך לוקח מספר ימים בהם התרופה יוצאת מן הגוף. המטרה של טיפול תומך היא לא לחשוף את הנגמל לתסמיני הגמילה המלאים וכך לאפשר לו גמילה פחות טראומטית הן גופנית והן נפשית.

גמילה נפשית/רגשית

התמכרות לתרופות אינה רק פיזית, במיוחד אם מדובר על התמכרות ארוכת שנים. היא דורשת הבנה של התהליכים שהובילו להתמכרות, הדרך בה התרופה משולבת בחיים, הסיבות לרצון להפסיק ועוד. לאחר שהתרופה יוצאת מן המערכת ניתן להתחיל להתמודד עם ההיבט הזה של התהליך בעזרת שיטות שונות מעולם הפסיכותרפיה, טיפול פרטני וקבוצתי, טיפולים מעולם השינוי המחשבתי כגון NLP, טיפול בתנועה, מוזיקה, אומנות, ספורט וכדומה. המטרה היא להחיות מחדש את הגוף והנפש, ללמוד כיצד לתפקד וליהנות ללא הפרקוסט, להבין את ההתמכרות ולעבור גמילה מוצלחת, בריאה ולבנות מנגנוני התמודדות חדשים.

התמודדות עם כאב

עבור מי שנטל פרקוסט לצורך שיכוך כאב הפסקה של כל משככי הכאבים עלולה להיות מורכבת. לכן חלק מתהליך של גמילה מפרקוסט מתמקד בניהול כאב בדרכים שאינן כוללות תרופות כגון טיפולים אלטרנטיביים, פעילות גופנית מתאימה ועוד.

טיפול משפחתי

שילוב המשפחה הקרובה והמעגל החברתי בגמילה חשוב לשיקום מערכות יחסים ויצירת תשתית תומכת עבור הנגמל. בעזרת הטיפול המשפחתי אפשר ללבן מחלוקות, לגשר על פערים בתוך המשפחה, להפיג מתחים וללמוד כיצד לפתח את התא המשפחתי לאורך ולאחר תהליך הגמילה.

כל הטיפול סביב גמילה מפרקוסט נעשה תוך הסתכלות מעמיקה ומקצועית על מצבו הבריאותי של הנגמל, על צרכיו ורצונותיו. התהליך הוא שיתוף פעולה בין הצוות המטפל לבין הנגמל ונעשה בקצב שלו. גמילה באווירה אינטימית ורגועה תוך בלת כלים ותמיכה מצוות מקצועי אפשרית בפרק זמן סביר אחריו הנגמל יחזור לחייו עם כלים חדשים להתמודדות, עם יכולות חדשות ובטחון רב יותר – לחיים מלאי משמעות, עשיה, בריאות ופריון.

האם גמילה מפרקוסט מחייבת אשפוז במרכז גמילה?

מכיוון שתסמיני הגמילה של פרקוסט עשויים להיות קשים בדומה לאלו של גמילה מאוקסיקוד, הרואין ואופיואידים אחרים היא אינה מומלצת ללא פיקוח רפואי. הדבר נכון במיוחד עבור מי שתהליך הגמילה שלו מתחיל בשלבים מתקדמים של ההתמכרות, לאחר שימוש של שנים בפרקוסט ויצירת תלות גופנית חזקה. במרכז גמילה ניתן לעבור דיטוקס תחת השגחה רפואית או להוריד מינונים באופן הדרגתי, להיעזר בתרופות תומכות גמילה וכמובן – לקבל תמיכה רגשית/נפשית, כלי פרקטיים לגמילה וחזרה לחיים ללא הצורך המתמיד בעוד ועוד כדור. במרכז הגמילה, כל נגמל עובר תהליך אישי המותאם לצרכיו, לאורחות חייו, לשלב בו נמצאת ההתמכרות שלו למקורה ולסיבותיה.

האם גמילה מפרקוסט מחייבת הפסקה של כל משככי הכאבים?

ככל שמדובר בהליך גמילה מתרופות משככות כאבים כמו פרקופסט, ישנן שתי גישות – האחת דוגלת בהפסקה מידית ומלאה של כל חומר בעל פוטנציאל להתמכרות והשנייה מכירה באפשרות של הפסקה הדרגתית והצורך האמיתי של המטופל בשיכוך כאב. במיוחד עבור מי שההתמכרות שלו לפרקוסט מקורה בבעיית כאב כנה ואמיתית, הגישה השנייה היא אפשרות קיימת. תחת השגחה ובקרה רפואית קפדנית, תכנית גמילה מפרקוסט מותאמת אישית לכל מטופל. עבור מי שסובל מכאב כרוני למשל ניתן ללמוד דרכים בריאות להתמודדות עם כאב ללא משככי כאבים, להחליף את הפרקוסט בתרופה אחרת (לרוב לטווח קצר) ובמקרים מסוימים אפילו טיפול תרופתי ממושך (טיפול בתרופה המונעת תסמיני גמילה אך אין לה השפעות אופוריות). כאמור, כל נגמל וצרכיו, כל אדם ודרכו אל הגמילה.

ד"ר עמרי סיני

ד"ר עמרי סיני

ד"ר סיני הינו נרקולוג מומחה מזה 30 שנה, אחד הרופאים המובילים בתחום הנרקולוגיה בישראל, בעל ניסיון רב בטיפול במרכזי גמילה רבים לאורך השנים. תחומי התמחותו כוללים טיפול באופיואידים, ממריצים, סמים הזייתיים, תרופות מרשם ומשככי כאבים.
השכלתו מקיפה תחומים רבים כגון: לימודי רפואה MD באוניברסיטה העברית בירושלים בשילוב עם התמחות בפסיכיאטריה במרכז לבריאות הנפש בלב השרון, לימודי תחלואה כפולה בטכניון ולימודי היפנוזה באוניברסיטת תל אביב.
כיום משמש כמנהל המחלקה לתחלואה כפולה במרכז לבריאות הנפש- ״אברבנאל״.

דעו שיש עוד תקווה!

אם אחד ממכם או יקיריכם מתמודד עם קושי בחיים?

אנחנו בוילה באלאנס עומדים לרשותכם לאורך כל הדרך.