פנטניל (פנטה)

פנטניל (Fentanyl) הוא משכך כאבים חזק שמשתייך לקבוצת האופיאטים. החומר נחשב לחזק פי 50 עד 100 ממורפיום. השימוש בפנטניל מיועד לטיפול אצל מטופלים שחווים כאבים בעוצמה גבוהה במקרים של פציעה חמורה, לאחר ניתוח או כאבים שמופיעים כתוצאה של מחלת הסרטן. השימוש בפנטניל מתאים למקרים שבהם משככי כאבים חלשים יותר אינם משפיעים וניתן ליטול אותו רק באמצעות מרשם של רופא. את התרופה ניתן לצרוך בצורת מדבקות על האור, טבליות שמתמוסס בפה, זריקות ותרסיס אף. אך לפנטניל ישנו גם צד נוסף והוא שימוש בחומר המוסף להרואין. במרשם או שלא, פנטניל נחשב לחומר בעל סיכוי התמכרות גבוה.

פנטניל משכך כאבים
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
אם אתם סובלים מבעיית התמכרות לאלכוהול - יש לנו פתרון.
אספנו עבורכם את כל המידע בנושא גמילה מפנטניל

מהם השימושים הרפואיים של פנטניל?

פנטניל מתאים למטופלים מבוגרים וגם לילדים כאשר במדבקות ניתן להשתמש מגיל שנתיים. המינון של מדבקות פנטניל ייקבע על ידי הרופא המטפל רק לאחר שההשפעה של משככי כאבים אחרים מקבוצת האופיאטים הפסיקו לעבוד וזאת בהתאם למינון הקודם שנלקח וזאת על מנת להפחית את הסיכוי למנת יתר. פנטניל אינו מתאים למטופלים שחוו בעבר תגובה אלרגית לתרופות מסוימות מקבוצת האופיאטים, מטופלים בעלי קשיי נשימה כתוצאה מאי אסתמה או מחלת ריאות, מטופלים בעלי התמכרות לאלכוהול, מטופלים שסובלים מהתקפים כתוצאה מפציעת ראש קשה, מטופלים שחיים עם הפרעת קצב שבאה לידי ביטוי דפיקות לב לא סדירות, מטופלים בעלי לחץ דם נמוך, מטופלים שאובחנה אצלם ערמונית מוגדלת, בעיות בכליות או בכבד, בעיות בתפקוד בלוטת יותרת הכליה או מטופלות שמנסות להיכנס להריון, בזמן הריון או בשלב ההנקה.

כיצד משתמשים במדבקות פנטניל וממה יש להיזהר?

לפני שמתחילים לעשות שימוש במדבקות פנטניל, יש לקרוא היטב את עלון ההוראות שמצורף. יש להוציא את המדבקה מהקופסה ולהימנע משימוש במספריים על מנת לפתוח אותה כיוון שאסור שהמדבקה תיקרע. אין לחתוך את המדבקה למספר חתיכות אלא אם כן הרופא המטפל נתן הנחיה לעשות זאת. יש לשמור את הקופסה ולהניח בתוכה את המדבקה המשומשת על מנת להימנע מחשיפה מיותרת אל החומר. על מנת להניח את המדבקה, יש לקלף את הפלסטיק מהגב שלה ולא לגעת בצד הדביק – לאחר מכן יש להניח את המדבקה על אור שטוח, יבש ונקי כאשר האזור שבו מניחים את המדבקה צריך להיות נגיש ונוח כמו החלק העליון בזרוע או באזור החזה. מומלץ שלא להניח את המדבקה על אזור מאוד שעיר הוא במידת הצורך לגלח את המקום כמה ימים לפני השימוש במדבקה על מנת למנוע מצב של הנחת הדבקה לאזור מגוריו.

יש להימנע מחבישה וכיסוי של המדבקה ובמידה והמדבקה אינה יציבה על העור, יש להתייעץ עם הרופא המטפל או הרוקח. במקרים מסוימים, הרופא המטפל ינחה את המטופל לעשות שימוש ביותר במדבקה אחת ולכן חשוב לעקוב אחר ההוראות בדיוק רב. חשוב להקפיד על שטיפת הידיים לאחר הנחת המדבקה. יש להימנע מחשיפה של המדבקה אל חום חזק ולאור השמש כיוון שפעולה זו תגביר את כמות החומר שנספג בעור ועלולה לעורר תופעות לוואי ואף מצב של מנת יתר. אין להיכנס עם המדבקה אל סאונה, יש להימנע אמבטיות חמות, משימוש בשמיכות חשמליות, בקבוקי מים חמים ואף שיזוף. ניתן לשחות ולהתקלח עם המדבקה ולוודא שהיא עדיין יציבה על העור לאחר מכן הוא לייבש את העור שמסביבה בזהירות.

מהן תופעות הלוואי של שימוש בפנטניל?

מרבית המטופלים אינם חווים תופעות לוואי כתוצאה משימוש בפנטניל במיוחד כאשר מדובר בנטילת פנטניל במינון יחסית נמוך. עם זאת, בשימוש לא נכון או שימוש במינונים גבוהים יתכנו תופעות לוואי הכוללות בחילות והקאות, עצירות, כאבי בטן, תחושה של ישנוניות ועייפות, ורטיגו וסחרחורות, כאבי ראש, תחושת גירוד ואף הופעה של פריחות בעור ותחושת בלבול. לפנטניל יכולות להיות גם תופעות לוואי חמורות שכוללות נוקשות בשרירים ללא סיבה ברורה, אנרגיה מאוד נמוכה, קשיים בנשימה ועוד. פנטניל יכולה גם לעורר תגובה אלרגית חמורה שתבוא לידי ביטוי בהופעת פריחה על העור (העור יהיה נפוח ואדום, יופיעו בו קילופים ואף שלפוחיות), תחושת לחץ בחזה או באזור הגרון, קשיים בנשימה ובדיבור, התעלפות והתנפחות של אזור הפנים כולל הפה, השפתיים, הלשון והגרון.

כיצד להתמודד עם תופעות הלוואי?

ישנם כאמור תופעות לוואי שכיחות כתוצאה משימוש בפנטניל אך ישנם דרכים שונות להתמודד איתם:

  • תחושת בחילה – תופעת לוואי שלרוב חולפת לאחר מספר ימים השימוש. מומלץ בימים הללו לצרוך מזון עם תיבול מינימלי ולא חריף. יש להקפיד על שתיית נוזלים על מנת למנוע אפשרות של התייבשות ובמידת הצורך לפנות אל הרופא המטפל במידה ותחושת הבחילה אינה חולפת לאחר כמה ימים.

  • כאבי בטן – אכילה של מזון במנות קטנות בתכיפות גבוהה יותר, לעיסה ושתייה בקצב יותר איטי ואז חימום אזור הבטן באמצעות כרית חימום או בקבוק מים חמים יכול לעזור במידה ומופיעים כאבי בטן. יש להתייעץ עם הרופא המטפל במידה והכאב מתחזק עד לרמה בלתי נסבלת.

  • עצירות – יש לוודא שהמזון שנצרך עשיר בסיבים (מומלץ לצרוך כמות גדולה יותר של פירות וירקות טריים) ואף להקפיד על שתייה מרובה במהלך היום. ניתן גם לעסוק בפעילות גופנית מתונה על מנת לעודד את פעילות המעיים. במידה ולאחר נטילת פנטניל, הסימפטומים אינם חולפים והעצירות גורמת לכאבי בטן חזקים, יש להתייעץ עם הרופא ולקבל טיפול תרופתי שיסייע לטפל בעצירות ולמנוע אותה.

  • כאבי ראש – יש להקפיד על מנוחה רבה ועל לצרוך הרבה נוזלים ולהימנע מצריכת אלכוהול שעלול להגביר דווקא את תחושת הכאב בראש. ניתן ליטול משככי כאבים בהמלצת הרופא המטפל במיוחד במידה וכאבי הראש אינם חולפים בימים הראשונים שלאחר נטילת הפנטניל.

  • עייפות – מטופלים רבים מדווחים על תחושת עייפות קיצונית בתקופה הראשונה שלאחר נטילת פנטניל כאשר הגוף עדיין מסתכל על התרופה. מדובר בתופעה חולפת שאינה מצריכה טיפול מיוחד אך ניתן לשוחח עם הרופא במידה והתופעה נמשכת זמן רב.

  • ורטיגו, סחרחורות ובלבול – יש להימנע מצריכת אלכוהול שעלולה להחמיר מצבים של סחרחורת ורטיגו ולהתייעץ עם הרופא או הרוקח בנוגע להמשך טיפול. במידה וחווים סחרחורת, יש לשבת או לשכב עד לתחושת הקלה ולהימנע מנהיגה, רכיבה לאופניים או שימוש בכלים כבדים. מטופל שחש בתחושת בלבול צריך לדווח על כך לרופא המטפל כיוון שקיימת סבירות גבוהה שמדובר במינון לא נכון שגורם לתופעת הלוואי ויש לבצע התאמה מחדש של מינון התרופה.

  • גירוד ופריחה – תופעות אלה הן תוצאה של תגובה אלרגית לתרופה ומצריכות טיפול תרופתי של אנטי היסטמין. יש לבדוק עם הרוקח או הרופא המטפל בנוגע לסוג האנטי היסטמין שמתאים אך במידה והגירוד והפריחה לא חולפים ואף נוצרת החמרה במצב, יש להתייעץ עם הרופא כיוון שייתכן שנדרש לעבור לסוג משכך כאבים אחר.

מהם גורמי הסיכון להתמכרות לפנטניל?

בהיותו אופיואיד, פנטניל הוא חומר בעל סיכויי התמכרות גבוהים. ככזה, הוא משמש ברפואה במשורה. כפי שראינו, ניתן לקחת פנטניל במרשם רופא, במינון נמוך ללא סיכונים גדולים לבריאות. אך כאשר הוא נלקח ללא השגחה רפואית וללא שליטה מוקפדת מאוד במינונים לפנטניל יכולת לגרום להתמכרות חזקה ומהירה. אמנם ניתן למצוא מדבקות פנטניל הנמכרות באופן בלתי חוקי אך לרוב, מי שמוצא את עצמו מכור לחומר דווקא מקבל אותו באופן חוקי לחלוטין. בדומה למשככי כאבים אחרים, גם כאן, ההתחלה של ההתמכרות היא בדרך כלל נטילה לגיטימית לחלוטין בשל צורך אמיתי לשלוט על כאב. למעשה, כל מי שמקבל פנטניל חשוף להתמכרות. די בתקופת שימוש ממושכת כדי לגרום לסבילות, התמכרות לתרופה וחוסר יכולת להפסיק.

כיצד להתמודד עם התמכרות לפנטניל?

ההבנה וההכרה בכך שקיימת התמכרות לפנטניל היא חלק הכרחי מהתהליך הטיפולי. התמכרות היא מצב רפואי כרוני לו סימנים מובהקים למשל:

  • התנהגות אובססיבית
  • מחשבות טורדניות שאינן פוסקות
  • שימוש חסר שליטה בחומר הממכר
  • השגת התרופה בכל דרך כולל פניה לרופאים שונים, ביקורי בחדרי מיון וכד'
  • פניה לגורמים פליליים להשגת התרופה או תחליף
  • סמנים נפשיים וגופניים כמו עייפות מוגברת, דיבור לא ברור, שינה מרובה
  • פגיעה בקרשים חברתיים, היעדרויות לא מוסברות ממקום העבודה וכדומה.

 

התמכרות לפנטניל מאובחנת על ידי רופאים בעלי ידע, ניסיון וכלים שמשמשים אותם לבחון תסמינים שמהווים אינדיקציה לקיום ההתמכרות. קיימת אפשרות שמדובר במקרה של התמכרות לפנטניל כאשר המטופל מראה שניים או יותר מהתסמינים הבאים – שימוש במינון גבוה יותר בהמלצת הרופא, משך זמן השימוש בפנטניל שהוא ארוך יותר בהמלצת הרופא, חשקים ורצונות בלתי נשלטים לשימוש בפנטניל, חוסר יכולת לתפקד באופן תקין במסגרות השונות (עבודה, בית ספר ואף בבית) כתוצאה משימוש בפנטניל, השקעת זמן רב ואנרגיות בהשגה של התרופה, שימוש שלה ואף התאוששות מההשפעות של נטילת פנטניל. תסמינים נוספים כוללים המשכיות של שימוש בפנטניל גם כאשר המטופל ער להשפעות השליליות של התרופה על מערכות היחסים שלו עם הסביבה הקרובה, ויתור על פעולות שנהג לעשות בעבר ותחביבים שגרמו לו הנאה בעקבות השימוש בתרופה, שימוש בפנטניל במצבים מסכני חיים, פיתוח סובלנות של הגוף לתרופת הפנטניל המשך נטילת התרופה על אף הבעיות הפיזיות והנפשיות שהיא מעוררת ולמרות המודעות של המטופל לכך שהוא צריך להפסיק ליטול אותה וזקוק לעזרה רפואית ולתהליך גמילה. חשוב לדעת כי גם כאשר המטופל משתמש בפנטניל בהתאם להנחיית הרופא, יכולים להתפתח אצלו תסמיני גמילה והגוף שלו יכול לפתח סובלנות כלפי התרופה. התלות בפנטניל והסובלנות של הגוף הם חלק בלתי נפרד מנטילת התרופה לאורך זמן. ככל שהמטופל צורך את אותה כמות של התרופה, הגוף מפתח סבילות ופחות מושפע מההשפעות שלה. תסמיני הגמילה אצל מטופלים שמפסיקים ליטול פנטניל יכולים לכלול כאבים בשרירים ובעצמות, תחושת בחילה והקאות, תנועה בלתי נשלטת של הרגליים, צמרמורות בעור, נדודי שינה, שלשול ואף התפתחות של תשוקה אובססיבית לאוכל או לאלכוהול.

איך נגמלים מפנטניל?

כאשר השימוש בפנטניל מתחיל להשתלט על חייו של מטופל ונוצרות השלכות שליליות, הוא זקוק לגמילה מהתרופה. גמילה מפנטניל נעשית בכמה שלבים כאשר השלב הראשון הוא ניקוי רעלים. בשלב זה הגוף עובר תהליך של ניקוי מתרופת הפנטניל והוא מלווה בלא מעט תסמיני גמילה פיזיים ואף רגשיים. תהליך הניקוי חייב להיעשות בליווי של איש מקצוע רפואי בעל ניסיון וידע שיוודא שהמטופל לא נמצא במצב מסכן חיים ויוכל גם למצוא דרכים להקל על המטופל. קיימת אפשרות לעבור גמילה מפנטניל באשפוז או לחילופין בתוכנית חוץ. הגמילה בזמן אשפוז היא טיפול שמוענק לאורך כל שעות היום והלילה אך הדבר מחייב את המטופל לשהות בבית חולים או במרכז טיפולי למשך כל זמן הטיפול. הגמילה כוללת פגישות יעוץ אישיות וקבוצתיות, טיפול תרופתי במידת הצורך וטיפולים התנהגותיים.

האם תהליך הגמילה יעיל? מה הסיכוי להיגמל מפנטניל?

ללא טיפול ממוקד ומקצועי גמילה מאופיואידים כדוגמת פנטניל עשויה להיות קשה הן גופנית והן נפשית וסיכויי ההצלחה שלה מוגבלים. אך במרכז גמילה מקצועי, בו צוות הערוך לתהליך גמילה מורכב מאופיואידים, בו רופאים ומטפלים בעלי ניסיון בגמילה מפנטניל סיכויי של הנגמל להפסיק לקחת את החומר ולחזור לחיים מלאי משמעות גבוהים. תהליך גמילה באשפוז מאפשר למטופל להתמקד בריפוי ללא הלחצים של הבית או העבודה והוא נעשה בסביבה תומכת. מרכז הגמילה מאפשר קבלת אבחון לסיבות ההתמכרות, זמן לבחון את טיבה ותוצאותיה, להרכיב מחדש מנגנוני התמודדות וחיים ללא החומר הממכר, להתמודד עם כאב פיזי ונפשי ללא תלות במשככי כאבים ולבנות מחדש את החיים של הנגמל כבריאים, מהנים ומלאי משמעות.

דעו שיש עוד תקווה!

האם אתם או יקיריכם מתמודדים עם בעיות התמכרות?

אנחנו בוילה באלאנס נלווה אתכם לאורך תהליך הגמילה.

[leadercf7 campid="10268"]
תמונה של ד"ר עמרי סיני

ד"ר עמרי סיני

ד"ר סיני הינו נרקולוג מומחה מזה 30 שנה, אחד הרופאים המובילים בתחום הנרקולוגיה בישראל, בעל ניסיון רב בטיפול במרכזי גמילה רבים לאורך השנים. תחומי התמחותו כוללים טיפול באופיואידים, ממריצים, סמים הזייתיים, תרופות מרשם ומשככי כאבים.
השכלתו מקיפה תחומים רבים כגון: לימודי רפואה MD באוניברסיטה העברית בירושלים בשילוב עם התמחות בפסיכיאטריה במרכז לבריאות הנפש בלב השרון, לימודי תחלואה כפולה בטכניון ולימודי היפנוזה באוניברסיטת תל אביב.
כיום משמש כמנהל המחלקה לתחלואה כפולה במרכז לבריאות הנפש- ״אברבנאל״.

התחילו את המסע להחלמה עם המדריך החינמי שלנו:

7 צעדים ראשונים

בדרך לגמילה מוצלחת
מדריך מקיף

מתלבטים איך להתחיל את הדרך להחלמה? הורידו את המדריך שלנו,
"7 צעדים ראשונים בדרך לגמילה מוצלחת", וגלו את העקרונות החשובים ביותר שיעזרו לכם לעשות את הצעד הראשון בביטחון.

מה תמצאו במדריך?

  • טיפים מעשיים לבניית שגרה תומכת ומסגרת יציבה
  • המלצות לתמיכה רגשית וכלים להתמודדות עם אתגרים יומיומיים
  • שיטות לשמירה על מוטיבציה ולהתחזקות מנטלית

הורידו את המדריך וקבלו כלים להצלחה בשלב הראשון של הגמילה.
הכניסו את כתובת המייל שלכם ותתחילו במסע לשינוי!

לשיחת ייעוץ מלאו הפרטים

תמונה לסליידר
[leadercf7 campid="10268"]