מי קהל היעד של GHB?
סמים כמו GHB לרוב נלקחים כחלק מתרבות המסיבות. הסם פופולארי מאוד בקרב גברים צעירים, בליינים, במסיבות טבע ובמועדונים בשל השפעותיו במינונים נמוכים מאוד (פרטים בהמשך). בקהילת המסיבות הוא מוכר בשמות שונים כמו ג'ינה, ג'י, מים ועוד.
מה ההשפעות המיידיות של הסם?
לסם לוקח בין רבע שעה לכ-20 דקות להשפיע ומשך ההשפעה שלו הוא כשעתיים עד 4 שעות, תלוי מאוד במינון. ההשפעות המיידות של GHB במינונים נמוכים כוללות:
- רגיעה
- עלייה בחשק המיני
- הנאה ממגע וירידה בעכבות
- הארכת משך הזקפה בגברים
- הרפיית שרירים
- ערפול חושי קל (בדומה לאלכוהול במינון נמוך)
למרות השפעות מתונות למדי במינונים נמוכים, כאשר המינון עולה אפילו במקצת (די ב-2-3 מ"ל נוספים) GHB הופך לחומר אחר לחלוטין שהשפעותיו קשות ומסוכנות. אלו כוללות ירידה בהכרה עד איבוד הכרה ותרדמת, הקאה, איבוד זיכרון, פרכוסים, פגיעה במערכת הנשימה והלב ואפילו מוות במקרה של מינונים גבוהים או שילוב עם חומרים מסוכנים אחרים.
מה הסכנות בשימוש GHB?
ל-GHB עקומת בטיחות חדה מאוד. במינונים נמוכים ההשפעות שלו מרגיעות, מנמנמות ומרפות והרעילות שלו מאוד נמוכה מכיוון שהוא מתפרק בגוף לתוצרים שאינם רעילים לאדם. אך הבעיה ב-GHB (מעבר לפוטנציאל התמכרות גבוה, פרטים בהמשך) היא שמינון גבוה במקצת מן הבטוח עשוי להוביל לתופעות לוואי קשות ביותר. במינונים בינוניים וגבוהים הוא עשוי לגרום להאטה של קצב הלב ודיכוי מערכת הנשימה, דיכוי מערכת העצבים המרכזית עד תרדמת ואפילו מוות. כמו כן, שימוש בסם יחד עם חומרים אחרים מסוכן פי כמה וכמה במיוחד אלכוהול (ישנה סכנה של בליעת קיא וחנק) המעצים את השפעותיו של הסם.
GHB כ"סם אונס"
אחד השימושים של GHB הוא כסם אונס בשל העובדה שהוא מערפל וגורם לאיבוד הכרה חלקי או מלא במיוחד בשילוב עם אלכוהול. קשה מאוד למצוא עקבות של הסם מכיוון שהוא יוצא מן הגוף במהרה ולא משאיר סממנים ביו כימיים. הוא אינו נראה ואינו מורגש בשילוב עם משקאות ומכאן היכולת להכניס אותו למשקה של קורבן ללא ידיעתו כלל. ההשפעה מהירה (תוך כרבע שעה בלבד) אך נמשכת בין 2-4 שעות בלבד, זמן המספיק לביצוע עברה אך לא מספיק כדי לגרום לחשד מצדו של הקורבן (שלרוב לא יזכור דבר) או יעורר דאגה מצד חברים או בני משפחה. לאחר התפוגגות ההשפעה התחושה היא כשל הנגאובר קשה אך לרוב לא די בכך כדי לעורר חשד אצל אותו קורבן.
האם GHB ממכר?
כן, מדובר על חומר ממכר בדומה לסמים מרדימים אחרים כמו אלכוהול ותרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים. ככל שלוקחים את הסם יותר כך עולה הסיכוי להתמכר אליו. אך בנוסף להתמכרות פיזיולוגית, השימוש ב-GHB כסם מסיבות במצבים חברתיים הופך אותו לממכר גם נפשית ורגשית. מכורים לסמי מסיבות מוצאים את עצמם לא פעם לא מסוגלים ליהנות בחברה ללא הסם, מחזיקים במחשבות כמו " זה עוזר לי להשתחרר", " בלי הסם לא כיף איתי" , "לא שווה להשקיע במסיבה בלי לקחת משהו ליהנות" וכדומה. הסם הופך להיות כלי להנאה, חלק בלתי נפרד מבילוי ולאט לאט מחזיק אחיזה חזקה מאוד במשתמשים בו.
האם יש תסמיני גמילה מ-GHB?
ל-GHB לא לוקח זמן רב לצאת מן הגוף, למעשה הוא מתפרק במהרה וקשה מאוד למצוא עקבות שלו לאחר מספר שעות מן השימוש האחרון. אך מי שמוצא את עצמו מכור לחומר יחווה תסמיני גמילה הכוללים רעידות, בחילות, כאבים, התכווצויות שרירים ובמקרים מסוימים חרדה, הזיות ופסיכוזה. אלו יכולים להמשך בין 5 ל-15 יום. הסיבה לכך היא שהחומר משפיע השפעה קשה על מערכת העצבים ובמיוחד על מערכת הדופמין במוח ולוקח זמן עד להתאפסות לוויסות מחדש של מערכות אלו. לכן, גמילה מן החומר חשוב שתעשה רק תחת השגחה מקצועית, ליווי רפואי ומסגרת מרכז גמילה המתמחה בגמילה מסמים מורכבים וקשים. במסגרת מקצועית ניתן לעבור גמילה גופנית תוך השגחה רפואית ותוך שמירה על בטיחותו של הנגמל. במרכז הגמילה מתייחסים גם לסיבות שהובילו להתמכרות, נבנית תכנית אישית לכל נגמל וישנו ליווי צמוד ומקצועי עד לגמילה מלמה ומוצלחת.