גמילה מסמים קלים

גמילה מסם, כל סם, מאתגרת ולא פשוטה הן לנגמל והן לסביבתו הקרובה. דווקא הגמילה מסמים קלים עשויה להיות מאתגרת במיוחד שכן הם נוטים להשתלב במרקם החיים, באידאולוגיה ובמעגלים החברתיים. מכורים רבים מגיעים אל מרכז גמילה מסמים לאחר שנים רבות של שימוש, אחרים מגיעים כבני נוער אך המשותף לכולם היא התחושה שסם כה נפוץ וכה "קל" אינו קל לעזיבה בכלל. לסמים קלים עשויות להיות השלכות מורכבות והטיפול בגמילה מהם הוא תהליך שחשוב לעשות תחת מרכז גמילה המתמחה בתחום זה בו צוות המוכשר לכך.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
אם אתם סובלים מבעיית התמכרות לאלכוהול - יש לנו פתרון.
אספנו עבורכם את כל המידע בנושא גמילה מסמים קלים

סוגי סמים קלים:

מה הם סמים קלים?

לרוב כשמתייחסים לסמים קלים ההתייחסות היא לכל החומרים שמקורם מצמח הקנאביס – מריחואנה, גראס, חשיש וכד'. ההגדרה "סמים קלים" אינה מופיעה בספרי החוק של מדינת ישראל אלא קיימת כדי להבחין בין סמים שאחוזי ההתמכרות אליהם נמוכים יותר ותופעות הלוואי שלהם קלות יותר מסמים כגון קוקאין, הרואין, תרופות חזקות במרשם וחומרים נרקוטיים אחרים. חשוב לדעת כי עבור בעלי המקצוע העוסקים בתחום ההתמכרות והגמילה מסמים  ההגדרה של "סמים קלים" אינה משמעותית. התמכרות היא התמכרות גם כאשר אין חומר כלשהו המעורב בה כמו בהתמכרות להימורים למשל או כאשר המכור תלוי בחומר חוקי לצריכה כמו אלכוהול. גמילה מסמים נדרשת בין אם הם "קשים" או "קלים" בשל ההשפעות הגופניות, הרגשיות, הכלכליות והחברתיות של ההתמכרות.

מהן הסיבות לשימוש בסמים קלים?

הסיבות המובילות לשימוש בסמים קלים דומות מאוד לסיבות המובילות לעישון סיגריות ושתיית אלכוהול – אלו פעולות שנעשות ראשית בחברה, מתחילות לרוב בגילאי ההתבגרות ומשמשות למיסוך רגשות. לסמים קלים, כמו לאלכוהול השפעה מרגיעה, ממתנת חרדה ומשפרת מצב רוח. בנוסף, הדרך בה מוצרי מריחואנה נתפסים בחברה כיום, במיוחד של בני נוער וצעירים, כבלתי מזיקים וללא תופעות לוואי (נגיע לכך בהמשך) הופכת את השימוש בהם למקובל ופחות מרתיע מבעבר. רבים יכולים לומר שהתנסו בסמים קלים בצעירותם אך לא המשיכו בכך בבגרותם. עם זאת, נראה כי התמכרות לסמים בבני נוער וצעירים בשנות ה-20 דווקא נמצאת בעליה.

הסיבות לשימוש מוגבר הן שמריחואנה גורמת לירידה בחרדה, משפרת תסמיני דיכאון ועוזרת למשתמש להרגיש רגוע יותר בחברה ופתוח יותר לאינטראקציות וחוויות חדשות. בני נוער רבים המוצאים את עצמם בסערת רגשות, מתמודדים עם קשיים רגשיים וכל המגיע עם גיל ההתבגרות מוצאים את המפלט בסמים קלים. המחיר הנמוך יחסית של הסם הופך אותו לנגיש גם למי שאין תקציב גדול והתפוצה הרחבה שלו הופכת אותו לפשוט יותר להשגה מחומרים ממכרים אחרים.

אילו תופעות נובעות משימוש בסמים קלים?

השימוש בסמים קלים נעשה לרוב על ידי עישון. מרבית המכורים מעשנים את הסם לאחר גלגולו בנייר עישון, לרוב תוך ערבוב שלו עם טבק. ההשפעה של עישון הסם לוקחת כמה דקות וכוללת תופעות כגון:

  • שינוי במצב הרוח, תחושת שמחה, פתיחות חברתית, צחוק או רוגע.
  • עיוות בתחושת הזמן או המרחב.
  • שינויים בתפיסות החושיות כגון שיכוח כאב, טעם רגיש יותר ועוד.
  • פגיעה בקואורדינציה.
  • דופק מוגבר, תאבון מוגבר, עליה בלחץ הדם ועיניים אדומות.
  • חווית שימוש שלילית יכולה לכלול פרנויה, חרדה ואפילו מחשבות שווא.


ההשפעות של מריחואנה בעישון על כל נגזרותיה נמשכות בדרך כלל בין 3 ל-6 שעות לכל היותר. אך שימוש בסם בבליעה עשוי לגרום לתופעות חזקות יותר למשך זמן ארוך יותר, עד 12 שעות רצופות.

הנזקים של שימוש בסמים קלים

שימוש במריחואנה נתפס בציבור לא רק כבלתי מזיק אלא אפילו כמרפא ולכן, רבים חושבים שאין למריחואנה השפעות שליליות לטווח ארוך. אכן, בשנים האחרונות ישנן עדויות גוברות על הסגולות הרפואיות של קנאביס לטיפול במגוון הפרעות, חוליים ומצבים רפואיים שונים. עם זאת, חשוב מאוד לזכור שישנו הבדל גדול  בין צריכה מבוקרת של קנאביס תחת פיקוח רפואי לבין צריכת סמים קלים ממקורת מפוקפקים וללא כל בקרה. ראשית, כאשר רוכשים קנאביס שלא במרשם רופא אין לדעת לא את מקורו ולא את טיבו. כמובן שאין לדעת אילו חומרים הוספו לו, במה הוא הושקה, רוסס, כיצד יובש והוכן לשימוש – כל אלו הופכים אותו למעשה לחומר בלתי ידוע לחלוטין.

כאשר מעשנים את הקנאביס כל אותם כימיקלים פוטנציאלים מוצאים את דרכם לתוך גופו של המשתמש. בשל כך, מכורים לקנאביס סובלים הן מתופעות הקשורות ישירות לשימוש רב וארוך טווח של הסם והן לכימיקלים בלתי ידועים. ההשפעות ארוכות הטווח יכולות לכלות בין השאר ירידה בזיכרון לטווח קצר, חוסר יכולת להתרכז, חוסר מוטיבציה וכדומה. לצד אלו ישנן השפעות פיזיולוגיות הכוללות פגיעה בריאות בשל פעולת העישון, פגיעה בדרכי הנשימה העליונות, תסמונת הפה היבש, פגיעה בשיניים ועוד.

מה ההבדל בין שימוש להתמכרות?

סמים קלים אמנם פחות ממכרים גופנית מסמים קשים אך אין זה אומר שלא ניתן להתמכר אליהם. ההבדל העיקרי בין שימוש אקראי בסמים קלים והתמכרות לקנאביס נעוץ ביכולת להפסיק. קשה לקבוע בוודאות שכל מי שאי פעם השתמש בסמים קלים אכן התמכר אליהם, למעשה נראה שההפך הוא הנכון ומרבית מי שניסה סמים קלים לא המשיך להשתמש בהם באופן קבוע. שלא כמו סמים כגון קוקאין, הרואין וחומרים דומים העשויים לגרום להתמכרות לאחר מספר קטן של שימושים, סמים קלים הופכים לחלק מחייו של המשתמש לאט לאט. הם הופכים להיות חלק בלתי נפרד מחיי היומיום, מלקום בבוקר, דרך מטלות במשך היום ועד לשינה בלילה.

מי שמכור לסמים קלים מגלה בשלב כלשהו שהוא אינו יכול לבצע את מטלות היומיום בלי להשתמש בסם. ישנה האטה של קצב החיים, מוטיבציה ירודה, חוסר יכולת להתרכז ללא הסם ועוד.

סימנים קלסיים של התמכרות לסמים קלים כוללים למשל:

  • חוסר יכולת להפסיק – מכורים רבים מחליטים לא לעשן באירוע משפחתי למשל, להפסיק לעשן כל כך הרבה או לא כל יום אבל נכשלים בכך כי הצורך בסם גבר עליהם.
  • תחושת לחץ ואי שקט כשכמות הסם מתחילה להיגמר.
  • הצורך "להתארגן" גדול, מעסיק כל הזמן ולא נרגע.
  • עלייה בכמות הסם הנצרכת יחסית לתקופת ההתחלה.
  • קושי לבצע פעולות מסוימות ללא עישון הסם כמו שינה, צפייה בטלוויזיה, פעילויות חברתיות וכדומה.
  • ההוצאה הכלכלית על הסם עולה ולוקחת נתח נכבד מהתקציב.
  • המעגל החברתי כולל רק או בעיקר אנשים שמעשנים סמים.
  • עייפות, חוסר מוטיבציה, קושי להתרכז בעתיד ולבצע שינויים בחיים.
  • שיכחה, הפרעות שינה, גרון יבש, צינון שלא מרפה ותחושת חולי כללית.

איך התמכרות לסמים קלים משפיעה על הסביבה הקרובה?

אדם המכור לסמים, כל סוג של סמים בין אם מדובר על התמכרות למריחואנה, תרופות במרשם או הרואין גורם לפגיעה בסביבתו הקרובה. הסיבה לכך היא שהתמכרות שמה את הסם במקום הראשון – לפני בני הזוג, לפני הילדים, ההורים והחברים – הצורך בסם תמיד יקבל עדיפות בחלוקת הזמן של המכור, תשומת הלב וכמובן המשאבים הכלכליים. סמים קלים ממסכים את המציאות, במיוחד בשימוש קבוע וארוך טווח, הם גורמים למכור להיות מנותק רגשית ממשפחתו, בעל אפקט רגשי שטוח יותר ופחות מעורב. מכורים רבים מוצאים את עצמם מבלים יותר ויותר זמן בקרב מכורים אחרים ופחות "מתחברים" לבני משפחתם וחברים שאינם צורכים סמים. התמכרות למריחואנה גוזלת גם משאבים כלכליים מן התא המשפחתי, עובדה שיכולה להביא לחיכוכים בין בני זוג, לקשיים מול ילדים בוגרים ועוד.

התמכרות לסמים קלים בקרב בני נוער מקשה על שמירת קשר יציב עם ההורים, גורמת לקשיים בתקשורת ובהתמודדות מול המשפחה והופכת את הנער/ה המכורים לבלתי נגישים רגשית. פערים, הגדולים ממילא בגילאי ההתבגרות, גדלים אף יותר כאשר בגן/בת הנוער מכורים לסמים קלים. גמילה מסמים קלים עשויה בהחלט להשיב לנגמל את משפחתו וחבריו, לעזור לשקם מערכות יחסים בין הורים וילדים בכל הגילאים, בין בני זוג וחברים קרובים.

תסמיני גמילה ממריחואנה

גמילה ממריחואנה על כל נגזרותיה כולל גמילה מסמים קלים כמו חשיש אינה כוללת בדרך כלל תופעות גופניות קשות כמו גמילה מסמים קשים (קוקאין, הרואין וכדומה). תסמיני הגמילה יכולים לכלול כאבי ראש, עצבנות, אי שקט, כאבי בטן, חוסר ריכוז וכדומה ונמשכים בין מספר ימים לכחודש. עם זאת, ישנם בהחלט תסמיני גמילה ממריחואנה שאינם גופניים אלא נפשיים ורגשיים.

מכיוון שסמים קלים ממסכים את הרגשות הטבעיים הפסקת השימוש עשויה לגרום להם להתפרץ ביתר שאת. נגמלים מרגישים את רגשותיהם לראשונה מזה זמן רב – עצב, שמחה, תסכול, כעס, אושר, אהבה, שנאה וכל קשת הרגשות האנושית. תיתכן הצפה רגשית, קושי בהתמודדות עם מטלות יומיומיות, תחושת דכדוך ועצבות, שעמום או חוסר מוטיבציה. לכן, טיפול להתמכרות בסמים קלים ישים דגש על מנגנוני תמיכה, כלים להתמודדות רגשית, השגת מוטיבציה וקביעת מטרות וחזרה לחיים מלאים רגשית ללא הסם.

כמה זמן נמשכת גמילה מקנאביס?

גמילה מקנאביס עשויה להיות תהליך ארוך באופן מפתיע, הכותרת "סמים קלים" שניתנה לחומר זה מטעה לא רק בהקשרים של בטיחות שימוש אלא גם גמילה. לקנאביס לוקח זמן רב מאוד לצאת מן הגוף, עד חודש ימים למעשה. למרות שההשפעה המידית שלו יורדת לאחר מספר שעות, החומר ממשיך להשפיע במידה מסוימת על תפקוד המוח והמאזן הרגשי של הנגמל. בנוסף, גמילה מסמים קלים אורכת זמן רב מכיוון שהם הופכים לחלק כה בלתי נפרד מפעולות היומיום עד שקשה מאוד להפריד את הפעולה מן הצורך בסם. לוקח זמן ללמוד לחוות את העולם כפי שהוא ללא השפעת הסם, להרגיש רגשות ולעבד אותם בצורה בריאה, למצוא מוטיבציה לביצוע מטלות חיוניות וחשובות ועוד. לרוב, גמילה ממריחואנה לוקחת בין 3 ל-6 חודשים.

מהי שיטת הטיפול המקובלת לגמילה מסמים קלים?

טיפול להתמכרות בסמים קלים כחלק ממרכז גמילה מסמים הוא הטיפול המקובל כיום. שלא כמו גמילה מסמים קשים כאן לרוב אין צורך במסגרת אשפוזית שכן תופעות הלוואי של הגמילה הראשונית לא מחייבים השגחה רפואית. הטיפול יכול להיות משולב פסיכותרפיה פרטנית, טיפול קבוצתי, טיפול בבעלי חיים, רכיבה על סוסים, טיפול באומנות ותנועה ועוד. ישנן מספר גישות טיפוליות לגמילה מסמים קלים אך המשותף לכולן היא מתן כלים לנגמל להתמודדות עם רגשותיו, קשיים נפשיים וחברתיים שייתכן והובילו להתמכרות וכיצד להתנהל בעולם ללא צורך בסם. הטיפול מועבר על ידי צוות המוכשר לכך באופן ספציפי. תקופת הטיפול יכולה להיות קצרה, כ-3 חודשים או ארוכה יותר ועד כחצי שנה.

למה גמילה ממריחואנה יכולה להיות כל כך מאתגרת?

למרות ההגדרה של מוצרי מריחואנה כ"קלים" ההתמכרות להם יכולה להיות מאוד מתעתעת – רק כאשר מנסים להפסיק מבינים שבעצם יש כאן התמכרות ולא שימוש קל. אחד האתגרים הגדולים ביותר בתהליך הוא דווקא לגרום למכור להבין שישנה בעיה. פעמים רבות מכורים לסמים קלים ממשיכים בעבודה ולימודים, חיים חברתיים ובינאישיים ברמה כזו או אחרת מבלי להבין שלסם ישנה השפעה שלילית על חייהם. בנוסף, מכיוון שמדובר בסם שממסך רגשות הוא גם משמש עבור אנשים מסוימים כטיפול עצמי במצבים פסיכיאטריים כגון דיכאון וחרדה.

כאשר מפסיקים את השימוש במריחואנה יש לעיתים צורך באבחון בעיות אלו וטיפול בהן במקביל. מסיבה זו לא מומלץ לנסות שיטות גמילה מסמים ללא השגחה של אנשי מקצוע מתאימים. גמילה ממריחואנה גם אורכת זמן רב ודורשת מחויבות גבוהה מן הנגמל וסביבתו הקרובה מכיוון שמדובר בסם זול וזמין מאוד.

למה כדאי להיגמל מסמים קלים?

תלות גופנית ורגשית בחומר, כל חומר, לא משנה מה טיבו והגדרתו סופה להפוך להרסנית. עצם התלות גורמת ללחץ ומתח, חרדה מפני חוסר יכולת להשיג את החומר, חשש מהרגע בו החומר יגמר או לא יהיה זמין ופחד מהחיים ללא השפעותיו. סמים קלים עשויים לגרום לריחוק מהמעגל המשפחתי, לחוסר התמודדות עם רגשות, לירידה במוטיבציה ולחיים "אפורים" שעיקרם עישון הסם. גמילה מסמים קלים משחררת את המכור מהתלות – מאפשרת לו להשקיע את מרצו, כספו וכוחותיו בבניית חיים בעלי משמעות, שמחה, חבריות וקשרים ביניאישיים, עבודה מספקת ושביעות רצון.

אנו במרכז מאמינים שאינכם צריכים להתמודד עם גמילה מהתמכרויות לבדכם. אנו כאן כדי לתמוך בכם בכל צעד בדרך, ולעזור לכם להשיב לעצמכם את השליטה בחייכם.

כדי ללמוד עוד או לקבוע פגישת ייעוץ, אתם מוזמנים ליצור קשר בטלפון 053-4877977. ויחד נוכל להתחיל את המסע שלכם להחלמה.

דעו שיש עוד תקווה!

האם אתם או יקיריכם מתמודדים עם בעיות התמכרות?

אנחנו בוילה באלאנס נלווה אתכם לאורך תהליך הגמילה.

[leadercf7 campid="10268"]
תמונה של ד"ר עמרי סיני

ד"ר עמרי סיני

ד"ר סיני הינו נרקולוג מומחה מזה 30 שנה, אחד הרופאים המובילים בתחום הנרקולוגיה בישראל, בעל ניסיון רב בטיפול במרכזי גמילה רבים לאורך השנים. תחומי התמחותו כוללים טיפול באופיואידים, ממריצים, סמים הזייתיים, תרופות מרשם ומשככי כאבים.
השכלתו מקיפה תחומים רבים כגון: לימודי רפואה MD באוניברסיטה העברית בירושלים בשילוב עם התמחות בפסיכיאטריה במרכז לבריאות הנפש בלב השרון, לימודי תחלואה כפולה בטכניון ולימודי היפנוזה באוניברסיטת תל אביב.
כיום משמש כמנהל המחלקה לתחלואה כפולה במרכז לבריאות הנפש- ״אברבנאל״.

לשיחת ייעוץ מלאו הפרטים

תמונה לסליידר
[leadercf7 campid="10268"]