גמילה מתרופות

כאבים כרוניים, ניתוח, מצב חירום נפשי, כאבי שיניים ואפילו צינון – כל אלו עשויים לחייב נטילת תרופות. מטרתן של תרופות הן לרפא, לתמוך בשגרת חיים בריאה או לשמר את גופנו. אך לעיתים, הרצון להפיג את הכאב והסבל שבגינו התרופה נרשמה עשוי להוביל לשימוש לרעה בה עד לכדי התמכרות לתרופות. מדובר על התמכרות מטעה, קשה לאבחון ומורכבת לטיפול. גמילה מתרופות חשוב שתעשה בשילוב אנשי מקצוע מנוסים בדרך הנכונה להצלחת התהליך.

גמילה מתרופות

סוגי תרופות מהן ניתן להיגמל במסגרת מרכז גמילה

אספנו עבורכם את כל המידע בנושא גמילה מתרופות

מהי התמכרות לתרופות?

התמכרות בבסיסה היא חוסר היכולת להפסיק – להפסיק לצרוך חומר מסוים, להפסיק התנהגות גם אם היא מזיקה ובמקרה דנן, להפסיק לקחת תרופה. התמכרות לתרופות היא בדיוק זה – חוסר היכולת להפסיק ליטול תרופה אפילו אם אין בה כבר צורך רפואי.

אל תתמודדו עם העול הגדול לבד.

אפשר לסייע לבן המשפחה וחשוב לשמור גם על עצמכם.
לחצו למידע נוסף:

לאילו תרופות אפשר להתמכר?

באופן עקרוני, ניתן להתמכר לכל תרופה וכל חומר החל מאקמול, דרך קודאין ועד לתרופות חזקות במרשם. את סוגי התרופות הנפוצות ביותר העלולות לגרום להתמכרות ניתן לחלק לשלוש קטגוריות:

תרופות מרשם משככות כאב

ככל הנראה ההתמכרות הנפוצה ביותר היא התמכרות לתרופות משככות כאב החל מאקמול דרך תרופות ממשפחת המורפיום ועד לתרופות כמו אוקסיקודון ופרקוסט. תרופות אלו נרשמות למטופלים הסובלים מפציעה, לאחר ניתוח או מכאב כרוני. מרבית המטופלים נעזרים במשככי כאבים במרשם רופא לאחר שלא מצאו מזור אחר לכאבם. השימוש לגיטימי לחלוטין, נובע מסיבות רפואיות ענייניות אך יוצא משליטה לאחר תקופה ארוכה של שימוש.

תרופות הרגעה ושינה

תרופות פסיכיאטריות הנרשמות במצבים של חרדה, אנסומניה, דיכאון, חוסר שקט ועוד. תרופות אלו כוללות למשל את משפחת הבנזודיאזפינים או ברביטורטים. בקרב מבוגרים התמכרות לתרופות מרשם מסוג זה מתרחשת בדומה לתרופות משככות כאב, לאחר שימוש לגיטימי אך ארוך טווח. לאומת זאת, צעירים מקבלים תרופות אלו לעיתים במרשם ולעיתים רוכשים אותן בשוק השחור, נפוץ שילוב שלהן עם אלכוהול או חומרים אחרים להעצמת האפקט של התרופה. כאן מדובר בסיכון של ממש הן בטווח המידי והן בטווח הארוך. גמילה מכדורים פסיכיאטריים עשויה להיות מאתגרת במיוחד (נפרט בהמשך).

תרופות ממריצות

תרופות כגון ריטלין (כאשר נלקח ללא אבחנה של HDHD), קונצרטה, תרופות מדכאות תיאבון וכדומה. לתרופות אלו השפעה ממריצה הדומה במידה מסוימת לקוקאין. בשנים האחרונות ישנה עלייה בהתמכרות לחומרים אלו בקרב בני נוער וצעירים והתפתחות של שוק אפור בו נסחרות תרופות מסוג זה בעיקר לסטודנטים המנצלים את האפקט המעורר של התרופה.

מהן הסיבות להתמכרות לתרופות?

שלא כמו חומרים ממכרים אחרים כדוגמת קוקאין, הרואין וסמי רחוב שונים, לרוב התמכרות לתרופות מתחילה באופן חוקי ולגיטימי לחלוטין. עבור מרבית מי שמכור לתרופות ההתמכרות החלה בקבלת מרשם מרופא בעקבות ניתוח, הקלה על תסמינים גופניים או נפשיים במצב חירום, כאב כרוני שלא נמצא לו פתרון אחר, פציעה וכדומה. השימוש מתחיל לפי הוראות הרופא אך עם הזמן, נטילת התרופה הופכת ליותר ויותר דחופה, תדירות השימוש או המינון עולים כדי להשיג את אותה תוצאה – הקלה. בנוסף, עבור רוב מי שמכור לתרופות במרשם, ההתמכרות אינה רק גופנית, לא מדובר רק בתלות פיזית של הגוף בתרופה אלא גם בתלות נפשית-רגשית.


מכורים לתרופות מדווחים לא פעם על תחושת תלות של ממש בתרופה לתפקוד יומיומי, על חוסר יכולת להפסיק בשל החשש מן ההשלכות הן של חוסר תפקוד והן של תסמיני גמילה. עבור מי שמכור לתרופות, נטילת התרופה הופכת לחלק בלתי נפרד משגרת החיים – קמים עם התרופה בבוקר, לוקחים אותה במהלך היום ולפני השינה (לעיתים מדובר על יותר מתרופה אחת, מכורים רבים לוקחים ממריצים בבוקר למשל ותרופה להשראת שינה בערב). שימוש היתר בתרופה מונע את האפשרות להתפתחות של מנגנון התמודדות עצמאי והתרופה הופכת להיות הדרך בה המכור מתמודד עם קשיים, כאב, חרדה ועוד. התלות גורמת לתחושה קטסטרופלית במידה והתרופה תיגמר, מחשבות כגון: "אני לא יכול לתפקד בלי", "לא מסוגל להירדם בלי התרופה שלי", "אני סובל, אני חייב לקחת את התרופה" עלולות להפוך לטורדניות עד למצב בו המכור עשוי לפנות לגורמים שאינם רפואיים להשגת התרופה.
עבור אחוז קטן מן הסובלים מהתמכרות לתרופות, הסיבות שהובילו לשימוש בתרופה אינן רפואיות כלל. כך למשל, מכורים לריטלין שהחלו לקחת אותו כחומר ממריץ או מכורים לחומרים קשים יותר שמנסים לגמול את עצמם על ידי שימוש בתרופות.

מדוע מרבית האנשים שלוקחים תרופות במרשם לא יסבלו מהתמכרות ואחרים כן? קשה לומר שיש סיבות קונקרטיות או גורמי סיכון חד משמעיים. התמכרות לתרופות מרשם קיימת בכל שכבות האוכלוסייה, במגוון גילאים כולל אצל אנשים מעל גיל הפרישה, בני נוער וצעירים. עושה רושם שאין "טיפוס" להתמכרות לתרופות והסיבה העיקרית היא עלייה בשימוש ללא בקרת רופא.

מה ההבדל בין שימוש להתמכרות?

כמו כל התמכרות אחרת הבעיה היא להפסיק. בין אם מדובר על סמים, הימורים, משחקי מחשב, התמכרות לכדורי שינה או מריחואנה – לב ליבה של התמכרות היא חוסר היכולת להפסיק. כך גם בהתמכרות לתרופות, אין כל בעיה ליטול תרופה במרשם שניתנה מסיבה לגיטימית לחלוטין. הבעיה מתחילה כאשר תדירות השימוש או המינון עולים ללא בקרה רפואית, כאשר נוטלים את התרופה לעיתים קרובות יותר ויותר או במינונים גבוהים יותר, כאשר המינון המומלץ אינו מספיק ונוצרת תלות – חוסר יכולת להפסיק.

איך ניתן לזהות התמכרות לתרופות?

התמכרות למשככי כאבים ותרופות אחרות קשה לזיהוי (מיד נגיע לסימני ההתמכרות) ולא פשוטה לטיפול בעיקר כי במרבית המקרים אכן יש צורך רפואי בנטילת התרופה. בנוסף לכך, מכיוון שלא מדובר על סמי רחוב או פעילות לא חוקית או לא מוסרית (כמו הימורים, צריכת זנות וכד') הקושי הגדול ביותר הוא לגרום למכור להבין שיש כאן בעיה כלשהי – הרי התרופה היא תרופה במרשם, הצורך הרפואי הראשוני אמיתי לחלוטין. עם זאת, ישנם כמה סימנים מובהקים להתמכרות לתרופות, סימנים שכדאי שכל אחד יכיר למשל:

  • תדירות השימוש עולה – הסימן הראשון של התמכרות לתרופות מרשם היא עלייה בתדירות השימוש, ללא אישור מהרופא המטפל או עלייה במינון.
  • שילוב של חומרים נוספים – נטילת מספר תרופות שונות במקביל, שתיית אלכוהול יחד עם התרופה, שימוש בסמי רחוב לצד התרופה ועוד. אלו נעשים בדרך כלל כדי להעצים את ההשפעות של התרופה כאשר המינון הרגיל שלה כבר לא מספיק. כמו כן, עבור מי שמשתמש בתרופות לא לצורך השגת הקלה על תסמינים רפואיים אלא לשם ההשפעה שלהן בלבד, מנהגים אלו נפוצים יותר.
  • השגת התרופה בכל מחיר – אחד הסימנים של התמכרות בשלבים מתקדמים היא הצורך בתרופה בכל מחיר גם אם מדובר על מעשים פליליים. מכורים ישקרו לרופא המטפל שלהם, יבקרו אצל רופאים פרטיים להשגת מרשם נוסף, יזייפו מרשמים, יגנבו כספים, יפנו לשוק השחור ויש אפילו מכורים שינסו לגנוב את התרופות מבית המרקחת, מקרובים בעלי מרשם ועוד. ככל התמכרות אחרת, גם התמכרות לתרופות הופכת למרכז החיים והצורך בתרופה גובר על המצפון ושיקול הדעת.
  • שימוש לא למטרה המקורית של התרופה – נטילת התרופה לא בשל תכונותיה הרפואיות אלא רק עבור האפקט הגופני או הנפשי שלה. דוגמא טובה היא משככי כאבים ממשפחת האופיאדים שבכמויות גדולות גורמים לאופוריה ותרופות ממריצות כמו ריטלין שמשמשות סטודנטים, עובדים במשמרות לילה ואפילו אימהות שמנסות להישאר ערניות שעות רבות.

מה ההשפעות של ההתמכרות על הסביבה והמשפחה?

התמכרות לתרופות מרשם משפיעה הן על המכור והן על משפחתו וסביבתו הקרובה. עצם ההתמכרות, הצורך בהשגת התרופה בכל מחיר מצמצמת את חייו של המכור למטרה זו בלבד – הדאגה הראשונה והאחרונה היא התרופה. מחשבות טורדניות, חוסר יכולת לתפקד ללא התרופה (אמיתי או נתפס), מרדף אחר עוד  ועוד מרשם, הסתבכות עם גורמים פליליים, הוצאות כלכליות גבוהות (בשל רכישה בשוק השחור) ועוד. כל אלו יכולים לגרום לריחוק בין בני זוג, בין הורים לילדיהם, לפגיעה ביכולת הפרנסה, להתרחקות מחברים וקשרים בינאישיים באופן כללי. ההשפעות של התרופה יכולות לגרום גם לקשיים פיזיים (באופן פרדוקסלי שכן תחילת השימוש נועדה לשפר את הבריאות) לאחר שימוש ארוך טווח ובמינונים גבוהים ובמקרים קיצוניים אף להוביל לפגיעה קשה בשל מנת יתר.

עבור בני נוער וצעירים, נטילת תרופות במרשם לאורך טווח עשויה לשבש את שגרת חייהם, לפגוע בלימודים, במוטיבציה להצלחה, בקשרים החברתיים, לגרום לבידוד מן המשפחה ועם תרופות מסוימות אף לנזקים גופניים של ממש. גמילה מתרופות בין אם מדובר על גמילה מפרקוסט או ריטלין, אקמול או כל חומר אחר יכולה להחזיר לנגמל את השליטה על חייו, לפעול למען עצמו ולחדש את קשרי המשפחה.

מה האתגר המרכזי בגמילה מתרופות?

האתגר הגדול ביותר של גמילה מתרופות היא התחלת התהליך. מכיוון שמדובר על תרופה, חומר שגרתי שנרשם על ידי רופא עצם הלקיחה שלו לא נתפס כבעייתי בכלל. למעשה, התמכרות לתרופות עשויה להיות מורכבת במיוחד בדיוק בשל הדרך בה אנו רואים נטילת תרופות – לגיטימית, מועילה, בטוחה וללא תופעות לוואי מיוחדות. כמובן שכאשר תרופות ניתנות במרשם ונלקחות בהשגחת רופא הן אכן עושות בדיוק את זה – תורמות לבריאותנו. מכורים רבים נשענים בדיוק על טיעונים אלו ומסרבים לראות את המציאות גם כאשר התרופה כבר לא מועילה אלא מזיקה, הופכת למרכז החיים והם אינם יכולים להפסיק לקחת אותה.

האתגר הופך לגדול אך יותר כאשר יש צורך רפואי מתמשך, כך למשל גמילה מכדורים פסיכיאטריים יכולה להיות מאוד מורכבת כאשר ישנה אבחנה פסיכיאטרית לגיטימית וצורך בנטילת תרופות. לעיתים, מכורים נוטלים תרופות כדרך לטיפול עצמי במצבים כגון דיכאון או חרדה. במקרים אלו חשובה מאוד התערבות של גורמי מקצוע למציאת האבחנה הנכונה והטיפול הטוב ביותר המשלב את הצורך בטיפול במצב הפסיכיאטרי לצד ההתמכרות.

כיצד ניתן לטפל בהתמכרות לתרופות?

למרות האתגרים הרבים של גמילה מתרופות החדשות הטובות הן שכאשר התהליך נעשה באופן מקצועי, על ידי צוות מנוסה יש לו אחוזי הצלחה גבוהים. בין אם מדובר על גמילה מריטלין, התמכרות למשככי כאבים או כדורים פסיכיאטריים הגישה המקובלת היום היא גמילה איטית ולא הפסקה מידית לצד טיפול רגשי-נפשי. המטרה היא להוריד את התלות הגופנית והנפשית בתרופה ולספק לנגמל ארגז כלים להתמודדות עם החיים בלעדיה. גמילה מתרופות כוללת למשל:

החלפת התרופה באחרת

לעיתים הטיפול יכלול החלפה של התרופה לתרופה אחרת בעלת השפעה דומה והפסקה איטית של התרופה. המטרה היא לעזור להתמודד עם תסמיני הגמילה והחזרת השליטה לידיו של הנגמל לאט לאט.

טיפול נפשי

טיפול פסיכותרפי יכול לעזור להבין את מקור ההתמכרות, לברר את הסיבות האישיות להתמכרות, את מאפייניה ואת אופיה, להעניק לנגמל אוזן קשבת, כלים חדשים להתמודדות עם הקושי המקורי שבגינו הוא נזקק לתרופה ועוד. טיפול התנהגותי משמש לפיתוח מנגנוני וויסות רגשי, הרגעה עצמית, פיתוח יכולת קשב עצמי וקישורים התמודדות ללא התרופה.

טיפול זוגי / משפחתי

עבור הנגמל ועבור משפחתו להחזרת הקשרים האישיים, הפגת מתחים בין בני זוג או בני משפחה על רק ההתמכרות, בניית מערך כלים להתמודדות עם לחץ ומתח בתוך התא המשפחתי ומתן תמיכה פרטנית לבני המשפחה המאפשרת להם להיות מוכנים לתמוך בבן המשפחה בתהליך הגמילה.

הטיפול יכול להיעשות הן במסגרת אשפוזית והן באשפוז יום, תלוי מאוד בחומרת ההתמכרות ואופיה.

מרכז גמילה מתרופות

התמכרות, כל התמכרות גובה מחיר מן המכור, משפחתו וסביבתו הקרובה. עצם התלות הגורמת למכור לנהוג באופן בלתי אחראי עד כדי פלילי ומסכנת אותו ואת הקרובים אליו. התמכרות לתרופות יכולה להיות מטעה מאוד בהקשר זה, על פניו מדובר על נטילת תרופה לצורך רפואי. אך האמת מתגלה כאשר המכור נדרש להפסיק ואינו יכול – כאן מתחיל המרוץ להשגת מינונים גבוהים יותר של התרופה. בשלב זה, מכורים עשויים למצוא את עצמם פועלים ללא מצפון, פוגעים בקרובים להם (ולו בשל הזנחה או חוסר תשומת לב) – מרכז החיים הופך להיות התרופה. גמילה מתרופות במרכז גמילה משחררת את הנגמל מהתלות, עוזרת לו להחזיר את השליטה לחייו ולחיות חופשי מן הצורך הבלתי פוסק בתרופה.

 

אנו במרכז מאמינים שאינכם צריכים להתמודד עם גמילה מהתמכרויות לבדכם. אנו כאן כדי לתמוך בכם בכל צעד בדרך, ולעזור לכם להשיב לעצמכם את השליטה בחייכם.

כדי ללמוד עוד או לקבוע פגישת ייעוץ, אתם מוזמנים ליצור קשר בטלפון 053-4877977. ויחד נוכל להתחיל את המסע שלכם להחלמה.

ד"ר עמרי סיני

ד"ר עמרי סיני

ד"ר סיני הינו נרקולוג מומחה מזה 30 שנה, אחד הרופאים המובילים בתחום הנרקולוגיה בישראל, בעל ניסיון רב בטיפול במרכזי גמילה רבים לאורך השנים. תחומי התמחותו כוללים טיפול באופיואידים, ממריצים, סמים הזייתיים, תרופות מרשם ומשככי כאבים.
השכלתו מקיפה תחומים רבים כגון: לימודי רפואה MD באוניברסיטה העברית בירושלים בשילוב עם התמחות בפסיכיאטריה במרכז לבריאות הנפש בלב השרון, לימודי תחלואה כפולה בטכניון ולימודי היפנוזה באוניברסיטת תל אביב.
כיום משמש כמנהל המחלקה לתחלואה כפולה במרכז לבריאות הנפש- ״אברבנאל״.

דעו שיש עוד תקווה!

אם אחד ממכם או יקיריכם מתמודד עם קושי בחיים?

אנחנו בוילה באלאנס עומדים לרשותכם לאורך כל הדרך.