גמילה מקוקאין

קוקאין (COCAINE), הידוע גם כקוק, קריסטל או קראק (קוקאין מסונתז) הוא סם המופק מעלי צמח הקוקה הגדל בדרום אמריקה, בעיקר בפרו וקולומביה. הצמח מוכר לילדי היבשת מזה מאות שנים כמעורר, משכך רעב וכאב כאשר לועסים את העלים היבשים שלו. אך כאשר מעבירים את עלי הקוקה תהליכים כימיים מסוימים (כולל בישול) ניתן להפיק מהם אבקה חזקה ומרוכזת בעלת השפעות מעוררות, אופוריות וממכרות – הרי היא הקוקאין. קוקאין הוא סם בלתי חוקי (בכמעט כל מדינות העולם) הנמכר לרוב בצורתו האבקתית. ניתן לצרוך קוקאין בהסנפה, הזרקה או עישון. על פי נתונים רשמיים, בארצות הברית בלבד כמיליון איש צורכים קוקאין על בסיס קבוע. על פי נתוני הרשות למלחמה בסמים בישראל, מוברחים כ-3 טון קוקאין לארץ מידי שנה. ישראל מדורגת במקום ה-20 בשימוש בסם בעולם (יחסית לגודל אוכלוסייה).

גמילה מקוקאין

אספנו עבורכם את כל המידע בנושא גמילה מקוקאין

מה ההשפעות של קוקאין?

הסיבה לכך שקוקאין הוא חומר ממכר היא העובדה שהוא פועל על מערכת הדופמין במוח האדם. הקוקאין שייך למשפחת החומרים המעוררים (פסיכו – סטימולנטים) המשפיעים ישירות על מערכת העצבים המרכזית. שימוש בקוקאין גורם לתחושת אופוריה מידית כמעט, למרץ מוגבר, עוררות, עלייה במצב הרוח ותחושת אנרגיה גדולה. למעשה, קוקאין גורם לפרץ אנרגיה ותחושת אושר והתעלות. בצורתו הנקייה הוא סם מסוכן לכשעצמו בשל סיכויי ההתמכרות הגבוהים (עוד על התמכרות לקוקאין בהמשך) אך בצורתו המסונתזת והנפוצה יותר – קראק, מדובר על חומר מסוכן מאוד עם אחוזי התמכרות גבוהים במיוחד והשפעות ארוכות טווח קשות.

אל תתמודדו עם העול הגדול לבד.

אפשר לסייע לבן המשפחה וחשוב לשמור גם על עצמכם.
לחצו למידע נוסף:

כיצד צורכים קוקאין?

קוקאין ניתן לצרוך בשלוש דרכים:
• הסנפה – הסנפת האבקה ישירות לאף.
• עישון – רלוונטי בעיקר לקראק אותו ניתן לעשן.
• הזרקה – צורת השימוש המסוכנת ביותר.
מרבית המכורים לקוקאין נתקלים בו לראשונה בצורתו האבקתית המתאימה להסנפה. הסנפת קוקאין פופולרית בקרב מי שהפרוטה מצויה בכיסו שכן מדובר על חומר יקר מאוד, כ-300 עד 500 ₪ לגרם אחד (מספיק לשימוש חד פעמי). קוקאין היה ועודנו סם בעל תדמית "לעשירים בלבד" ולכן עשוי להיתפס כפחות מסוכן מסמים אחרים. צריכת קוקאין כחלק מתרבות הבילוי בארץ ובעולם, בתעשיית הקולנוע המוסיקה והדוגמנות מעניקה לו תדמית זוהרת. אך בפועל, יקר ככל שיהיה ו"יוקרתי" ככל שיהיה קוקאין על כל צורותיו, כולל אבקה, ממכר ובעל השפעות הרסניות.
עישון קוקאין היא דרך נוספת לצרוך את הסם. העישון נעשה במקטרות זכוכית בדרך כלל ואפשרי רק עם קוקאין מסונתז – קראק. שלא כמו קוקאין באבקה, הקראק זול יותר וזמין יותר. ספיגת החומר דרך הריאות מאפשרת חווית שימוש מהירה יותר וחזקה יותר מאשר דרך הסנפה. התמכרות לקוקאין מסוג קראק עשויה להיות קשה מאוד.
בנוסף להסנפת קוקאין ועישון, ניתן לאחר תהליכים מסוימים (שלא נפרט כאן) להזריק את החומר ישירות לוריד. עבור מכורים רבים, הזרקת קוקאין הוא הניסיון האחרון להשיג את אותה תחושת אופוריה שהורגשה בעת השימוש הראשון.

איך לדעת מתי שימוש הופך להתמכרות?

הסכנה הטמונה בקוקאין מגיעה לא רק מהשפעות גופניות לאחר שימוש ממושך אלא בעיקר מעצם העובדה שמדובר בסם ממכר מאוד, פעמים רבות כבר משימוש ראשון או שני. מכיוון שניתן להמשיך בשגרת חיים מסוימת זמן רב לאחר שלב ההתמכרות לעיתים קשה לשים לב לסימני התמכרות לקוקאין. עם זאת, ישנם כמה סימנים מובהקים שיכולים להדליק נורה אדומה, למשל:

דיבור מוגבר

לקוקאין השפעה מעוררת הגורמת לשטף דיבור מוגבר, לתחושת עליונות וחשיבות עצמית המעודדות דיבור מהיר ובלתי פוסק.

קשיי שינה

סמים מעוררים נוטים לגרום לבעיות שינה, חוסר יכולת להירדם, שינה מועטה ובמקרים קיצוניים היעדר שינה למשך מספר ימים רצופים.

ירידה במשקל

קוקאין מדכא תאבון ולכן אחד מהסימנים לשימוש מוגבר הוא ירידה מהירה וקיצונית במשקל.

בעיות בתפקוד המיני

קוקאין עשוי לגרום לחשק מיני מוגבר לצד בעיות בתפקוד המיני בגברים. התוצאה היא רצון ללא יכולת ביצוע ולכן אחד הסימנים הוא שימוש תדיר בוויאגרה (או אמצעים אחרים) בגברים צעירים.

שינויים בהתנהגות

התמכרות גורמת לשינויים בהתנהגות כולל עליות וירידות במצב הרוח, פרקי דיכאון ואופוריה, אי שקט, תוקפנות, אגרסיביות, חרדה וכדומה.

משיכות אף

הסנפה של קוקאין מגרה את מערות האף וגורמת למעיין צינון תמידי. משתמשים קבועים עשויים לסבול ממשיכות באף וגרד שלא מרפה.

סימני התמכרות לקוקאין כוללים לא רק תסמינים פיזיולוגיים. מכיוון שמדובר בסם יקר מכורים נוטים להסתבך כלכלית. ישנם מכורים אשר מלווים כספים בשוק האפור, פותחים חסכונות, גונבים כסף מבני משפחה וחברים ואפילו מגיעים למעשים פליליים של ממש כדי להצליח ולממן את ההתמכרות.

מהם הנזקים בשימוש ארוך טווח?

בשימוש ארוך טווח לקוקאין השלכות גופניות, כלכליות וחברתיות רבות. לא מפתיע לגלות כי גמילה מקוקאין עשויה להיות מורכבת שכן יש צורך לטפל במספר רבדים בחייו וגופו של הנגמל. הנזקים של שימוש בקוקאין מגיעים לא רק מהסם עצמו אלא גם מחומרים שמוספים לו בתהליך הייצור והמכירה שלו החל מחומרים כמו סודה לשתייה ועד לאבקת חלב, מזון תינוקות, טלק ועוד מגוון גדול של חומרים שלכולם השפעה שלילית באופן הצריכה של הסם. השפעות ארוכות טווח כוללות פגיעה בדרכי הנשימה, דלקות כרוניות במערות האף, פגיעה במערכת העיכול, בעיות שינה קשות, ריקבון שיניים, נזק לכליות ולכבד, נזק למערכת כלי הדם וללב, בעישון נזק לריאות ובהזרקה סיכון מוגבר למחלות זיהומיות, תת תזונה, היעדר פריון ועוד. בנוסף, שימוש לאורך זמן עשוי לפגוע במערכת הדופמין במוח עד למצב של אנהדוניה (חוסר יכולת לחוות שמחה), לגרום להזיות, להתקפי חרדה והפרעות שונות במצב הרוח.

עבור מכורים לקוקאין ההשלכות הבינאישיות והחברתיות עשויות להיות קשות לא פחות מהגופניות. עם הזמן, הקוקאין הופך להיות מרכז החיים – חשוב יותר מפרנסה, חברים או משפחה. אובדן עבודה, התרחקות מבני משפחה ומעגלים חברתיים שלא קשורים לסם, חוסר יכולת לבנות קשרים חדשים והתגברות תסמיני השימוש ככל שהזמן עובר עשויים לדחוק את מי שמכור לקוקאין לשולי החברה. עבור מי שמצליח בכל זאת לשמור על חיים נורמטיביים, ההתעסקות התמידית במנה הבאה, תסמיני השימוש, הצורך בכספים למימון ההתמכרות והתנהגויות הקשורות לשימוש בסם עלולים להוביל לבעיות בזוגיות, בעבודה, להתרחקות מחברים, לשבירה איטית של החיים שנבנו בעמל רב. הסם תופס את מרכז המשמעות בחיים, חלומות הופכים לחסרי משמעות, כל צורך אחר מחוויר לעומת הצורך בסם, החיים סובבים בעיקר סביב היכולת להשיג את המנה הבאה. החיים למעשה, מאבדים ממשמעותם והופכים ריקים.

כיצד לטפל בהתמכרות לקוקאין?

הטיפול בהתמכרות לסמים קשים כמו קוקאין אינה קצרה ודורשת מערכת תמיכה מקצועית ובינאישית. לגמילה מקוקאין שלושה שלבים:

1. שלב הדיטוקס

השלב הראשון בו מפסיקים לקחת את הסם. בשלב זה תסמיני גמילה מקוקאין הן גופניים והן רגשיים יתחילו להופיע וימשכו בין 24 שעות למספר ימים. בשלב זה חשוב מאוד להיות תחת השגחה רפואית ומקצועית שתוכל לתת מענה במקרי חירום להקל על התסמינים ולספק תמיכה נפשית. בסיום שלב זה לא ישאר סם במערכת הדם והעצבים.

2. שלב הוויסות

לאחר הדיטוקס אמנם אין זכר לקוקאין בגוף הנגמל אך מערכת הדופמין עדיין אינה כפי שהייתה טרם השימוש בקוקאין. בשלב זה נפוץ מאוד להרגיש מעיין "התרסקות", מצבי רוח משתנים ובלתי צפויים, עצבנות, התפרצויות וכדומה. בשלב זה המוחו מנסה לווסת את עצמו מחדש ללא הסם, להחזיר איזון למערכות ההורמונליות והנוירוכימיות. התהליך נמשך כעשרה שבועות במהלכם שהייה במרכז גמילה מקוקאין קריטית. השגחה, טיפול לשבירת דפוסי ההתמכרות, למידת כלים להתמודדות ללא הסם, פגישות קבוצתיות, טיפול פרטני ושיקום הנפש והגוף במקום אחד ועל ידי צוות מקצועי מאוד חשובה להצלחת התהליך.

3. שלב המיגור

מכונה גם שלב "ההכחדה", יכול להמשך חודשים ארוכים בהם המוח מנסה לנתק כל קשר אל הסם, בהם הנגמל משקם את חייו וחוזר לחיים בעלי משמעות ללא הקוקאין.

מהם התסמינים של גמילה מקוקאין?

תסמונת גמילה או בשמה הנפוץ יותר "קריז" מתרחשת כאשר מכור אינו מקבל את המנה של הסם בזמן. הקריז מתאפיין בתופעות גופניות ונפשיות כאחד ויכול להתדרדר גם למצבים הדורשים התערבות פסיכיאטרית ו/או רפואית. עבור מי שמכור לקוקאין, הקריז עשוי להיות קשה מכיוון שקוקאין גורם לתלות חזקה הן גופנית והן נפשית. מבחינה גופנית תסמיני הגמילה כוללים אי שקט, דיכאון, חרדה, עייפות, תחושת כבדות וחוסר מוטיבציה, רעידות, בחילה, סחרחורות, כאבים ובמיוחד כאבי ראש. תסמיני הגמילה הנפשיים כוללים תשוקה עזה לסם וחוסר יכולת לחשוב על כל דבר אחר, בכי מרובה, אלימות, התפרצויות זעם ובמקרים מסוימים גם תסמינים פסיכיאטריים כמו הזיות, דיכאון עמוק, איבוד יכולת התפקוד היומיומית ועוד. עבור מי שמכור לקוקאין, הימנעות מהקריז עשויה להפוך למרכז החיים והמאמץ. 

האם התמכרות לקוקאין דומה להתמכרות לריטלין?

קוקואין וריטלין שייכים לאותה משפחת חומרים – סטימולטנים, חומרים המעוררים את מערכת הדופמין במוח וגורמים לתחושת אופוריה, מרץ ועוררות מוגברת. עבור מי שסובל מהפרעות קשב וריכוז, מינון נכון של ריטלין עשוי דווקא להשקיט, לגרום לריכוז מוגבר ולתחושת "פוקוס". אך עבור מי שאינו סובל מהפרעות אלו השימוש בריטלין מספק תחושה דומה מאוד לשימוש בקוקאין. בדומה לקוקאין, גם ריטלין עשוי לגרום להתמכרות במיוחד במינונים גבוהים ובלתי מבוקרים. האם לשימוש בסם קוקאין נזקים גדולים יותר משימוש לרעה בריטלין? קשה לכמת את הנזק בשימוש בכל אחד מן הסמים ומספיק לומר כי שימוש לרעה בכל חומר ממכר, כולל ריטלין יגרום לתופעות שליליות בטווח הארוך, תסמיני גמילה, פיתוח תלות והשפעות חברתיות ובינאישיות קשות.

מה ההשפעות של ההתמכרות על הסביבה והמשפחה?

התמכרות לקוקואין משפיעה לא רק על האדם המכור עצמו אלא גם על סביבתו הקרובה וכמובן – משפחתו. עבור מי שמכור לסם הקוקאין הופך להיות מרכז החיים וכל המאמצים מופנים אל עבר מטרה אחת – מנת הקוקאין הבאה. מכורים נוטים להזניח את בני זוגם, ילדים, הורים ובני משפחה אחרים,לפעול שלא לטובתם, להתפרץ, לנהוג באלימות ועוד. חומר היכולת להתרכז, אופוריה ואי שקט המאפיינים שימוש בקוקאין יכולים לגרום לאובדן פרנסה ופניה אל עבר מעשים פליליים להשגת די כסף לרכוש את מנת הסם הבאה. קוקאין הוא סם יקר והנפגע הראשון שלו הוא מצבו הכלכלי של המכור ובני משפחתו. מכורים יפתחו חסכונות, ימכרו רכוש, יקחו הלוואות בשוק האפור ועלולים לדרדר את משפחתם לחובות כבדים. במצבי דחק וקיצון, מכורים ובמיוחד נשים מכורות עשויים למכור את גופם תמורת מנת קוקאין.
ההשפעה על הסביבה והמשפחה עלולה להיות קשה במיוחד – למעשה מדובר על אובדן בן/בת הזוג, ההורה או הילד. שינויים באישיות, בדפוסי שינה, בסדרי עדיפויות, כל אלו גורמים להתרחקות של המכור מהמשפחה ולפירוק התאים המשפחתיים התומכים.

למה כדאי להיגמל מקוקאין?

התמכרות לקוקאין משפיעה לא רק על גופו של המכור אלא גם על נפשו, על הדרך בה הוא רואה את העולם, על סדרי העדיפויות שלו, על משפחתו והסביבה הקרובה אליו. מדובר בסם שהורס לא רק את הגוף אלא גם את הנפש – מכורים לסמים קשים כמו קוקאין מאבדים משמעות בחייהם, הסם הופך להיות המטרה היחידה. מדובר על סם שביכולתו לגרום לשבירה כוללת של איכות החיים, לנזקים גופניים וכלכליים כבדים, לירידה לתהומות פשע, צבירת חובות ואובדן כל אותם הדברים שנבנו בעמל רב – זוגיות, הורות, פרנסה. אך גם עבור מי שלא נפל לתהום עמוקה בעקבות ההתמכרות לקוקאין, גם עבור מי שצורך אותו באופן קבוע אך מצליח להחזיק בחייו הנזק בלתי נמנע – קוקאין על כל נגזרותיו מעורבב עם חומרים כימיים שונים שאינם מתאימים לצריכה באופן בו צורכים אותו. שימוש קבוע יגרום לבעיות בריאותיות חמורות, עשוי לגרום לבעיות נוירו-פסיכיאטריות והוצאות כלכליות כבדות. למעשה, אין פלוס בצריכה קבועה של קוקאין, אין תועלת ששווה את המחיר.

מה הם היתרונות של מרכז גמילה מקוקאין?

חיוני לפנות לעזרה מקצועית אם אתה או מישהו שאתה אוהב מתמודד עם התמכרות לקוקאין. מרכזי גמילה, כמו וילה בלאנס, נועדו להתמודד עם ההשפעות הפיזיות והפסיכולוגיות של גמילה מקוקאין. מרכזים אלה מספקים סביבה בטוחה, נקייה מסמים ותומכת כדי לנווט דרך הגמילה וההחלמה.

למרכזי גמילה מקוקאין יש יתרונות רבים. הם מספקים טיפול בבריאות הנפש, מניעת הישנות ותוכניות טיפול מותאמות אישית כדי לענות על צרכים אישיים. מרכזים כאלה גם מטפלים בהתמכרויות נלוות או במחלות נפש, יחד עם הצעת תמיכה של עמיתים והכנה להתמודדות עם טריגרים בבית.

יתר על כן, מכור לקוקאין חי לעתים קרובות בסביבה שמרכזה סביב השימוש בקוקאין, מה שמקשה מאוד על המשתמש להיגמל ולהישאר נקי. מרכז גמילה מספק סביבה בטוחה, הרחק מכל מה שהיה קשור בעבר לשימוש בקוקאין.

בנוסף, מרכזי גמילה מציעים פיקוח רפואי, טיפול פרטני וקבוצתי ושירותים גם לאחר שהמכור עזב את הגמילה, מה שמבטיח מערכת תמיכה מקיפה.

למה מומלץ לבחור בוילה באלנס לגמילה מקוקאין?

וילה בלאנס, מרכז שיקום מוביל השוכן בלב ישראל, מזמין אנשים הנאבקים בהתמכרות לקוקאין לחוות מסע מהפכני לקראת החלמה. מקום שבו נחמה פוגשת בריאות ואושר, בוילה בלאנס מציעים שילוב ייחודי של טיפולים מוכחים וסביבה תומכת כדי להעצים אנשים לתבוע בחזרה את חייהם.

וילה בלאנס בולט בקרב מרכזי גמילה מקוקאין ומומלץ בחום ע"י מטופלים לשעבר ובני משפחותיהם. המרכז דוגל בגישה אישית והוליסטית להחלמה ולכן המסע של כל מטופל מותאם אישית, ומשלב טיפולים מסורתיים, פעילויות גופניות והדרכה תזונתית כדי להבטיח החלמה מיטבית.

אנו במרכז מאמינים שאינכם צריכים להתמודד עם גמילה מסמים קשים לבדכם. אנו כאן כדי לתמוך בכם בכל צעד בדרך, ולעזור לכם להשיב לעצמכם את השליטה בחייכם.

כדי ללמוד עוד או לקבוע פגישת ייעוץ, אתם מוזמנים ליצור קשר בטלפון 053-4877977. ויחד נוכל להתחיל את המסע שלכם להחלמה.

ד"ר עמרי סיני

ד"ר עמרי סיני

ד"ר סיני הינו נרקולוג מומחה מזה 30 שנה, אחד הרופאים המובילים בתחום הנרקולוגיה בישראל, בעל ניסיון רב בטיפול במרכזי גמילה רבים לאורך השנים. תחומי התמחותו כוללים טיפול באופיואידים, ממריצים, סמים הזייתיים, תרופות מרשם ומשככי כאבים.
השכלתו מקיפה תחומים רבים כגון: לימודי רפואה MD באוניברסיטה העברית בירושלים בשילוב עם התמחות בפסיכיאטריה במרכז לבריאות הנפש בלב השרון, לימודי תחלואה כפולה בטכניון ולימודי היפנוזה באוניברסיטת תל אביב.
כיום משמש כמנהל המחלקה לתחלואה כפולה במרכז לבריאות הנפש- ״אברבנאל״.

דעו שיש עוד תקווה!

אם אחד ממכם או יקיריכם מתמודד עם קושי בחיים?

אנחנו בוילה באלאנס עומדים לרשותכם לאורך כל הדרך.