גמילה מכדורי שינה

שינה היא צורך בסיסי שאין לו תחליף. ללא שינה איכותית ומספקת קשה מאוד לתפקד – רמת הריכוז יורדת, הגוף שלנו עייף, המערכת החיסונית חלשה, יש נטייה לפיזור הנפש ולאורך זמן מדובר על קושי משמעותי מאוד שפוגע באיכות החיים בצורה ניכרת. לא מפתיע אם כך שמי שסובל מקשיי שינה (הירדמות או בשל שינה לא איכותית מספיק) עשוי לפנות לתרופות כפתרון. אך האם כל כדורי השינה ממכרים? מה ההבדל בין שימוש להתמכרות? איך עוברים גמילה מכדורי שינה ולמה לא כדאי לעשות את זה ללא תמיכה מקצועית?

גמילה מכדורי שינה

אספנו עבורכם את כל המידע בנושא גמילה מכדורי שינה

האם כל כדורי השינה ממכרים?

כדורי שינה מיועדים לשימוש קצר טווח ולא כפתרון לבעיות שינה לאורך זמן. מרביתם, ממכרים בשימוש ארוך ולא מיועדים לנטילה של למעלה מכמה שבועות, לרוב עד חודש ולא יותר. התרופות הנפוצות ביותר להשראת שינה הן תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים, הכוללים למשל וואבן, לוריבן, אסיוול, קסנקס, סטילנוקס, בונדורמין, קלונקס ונוספים. תרופות נוספות ממשפחת Z גם הן משמשות להשראת שינה וכוללות למשל זודורם, אמביאן, סטילנוקס, נוקטורנו, אימובן וזלפלון. מנגנוני הפעולה של שתי משפחות אלו שונות אך השפעתן וסיכויי ההתמכרות אליהן דומים מאוד. לאחר שימוש ארוך טווח, נדרשת מנה גדולה יותר מן התרופה כדי להגיע לשינה. כך אנשים רבים מוצאים את עצמם נוטלים עוד כדור ועוד כדור ומכאן הדרך להתמכרות קצרה.

אל תתמודדו עם העול הגדול לבד.

אפשר לסייע לבן המשפחה וחשוב לשמור גם על עצמכם.
לחצו למידע נוסף:

מה ההבדל בין שימוש בכדורי שינה להתמכרות?

שימוש בכדורי שינה לימים ספורים, לתקופה קצרה של לא למעלה מחודש יכולה לעזור מאוד למי שמתקשה לישון. הרי מדובר על תרופות שנטילתן לגיטימית תחת פיקוח רופא ובמינון המומלץ והמקובל. אך נטילה ארוכה טווח תגרום להתמכרות וכאן טמון ההבדל. תרופות אלו ידועות כממכרות בטווח הארוך ומי שנוטל אותן למשך תקופה ארוכה מן המומלצת יתחיל להרגיש את ההשפעה כשהברורה ביותר היא תסמיני גמילה. מכורים מוצאים את עצמם חווים תסמינים נוספים למשל:

  • התעסקות מוגזמת בתרופה, בכמה כדורים נשארו, מתי אפשר לחדש מרשם וכדומה.
  • שינויים במינון ותדירות הנטילה ללא אישור מן הרופא.
  • ניסיונות להשיג את הרופה בכל מחיר למשל ביקור אצל רופאים שונים ובחדרי מיון, רכישת התרופה באופן בלתי חוקי, גניבת מרשמים, זיוף מרשם ועוד.
  • פיתוח אמונות שווא סביב התרופה למשל "אני לא מסוגל לתפקד בלי לקחת כדור בערב", “אין שום דרך לישון בלי התרופה", “אני חייב את התרופה שלי כדי להירדם" וכדומה.
  • שינויים במצב הרוח.
  • שינויים בתפקוד, שינה עמוקה מאוד וקושי גדול להתעורר ולתפקד בבקרים.
  • תגובה רגשית חסרת פרופורציות כשמעלים את האפשרות להפסיק לקחת את כדורי השינה.

מי חשוף להתמכרות לכדורי שינה?

עקרונית כל מי שנוטל כדורי שינה חשוף להתמכרות שכן מדובר על חומרים ממכרים בשימוש ארוך טווח. אך נראה כי דווקא אנשים נורמטיביים בשנות ה-40 ובגיל השלישי חשופים במידה רבה יותר. בקרב בני ה-40 כדורי שינה נרשמים על ידי רופאים למי שמתקשה לישון בשל לחץ ומתח למשל תקופה לחוצה בלימודים או עבודה, בעקבות אירוע פתאומי כמו מוות במשפחה, גירושין, פיטורים, אובדן רכוש או הכנסה וכדומה כפתרון קצר טווח. רבים מגלים שתרופות אלו עוזרות להשקיט את החרדה ולא רק לגרום לשינה עמוקה ולכן ממשיכים לקחת אותן. עבור בני הגיל השלישי נפוץ מאוד לקבל מרשם לכדורי שינה מסוג כזה או אחר בשל הנטייה הטבעית בגיל זה לישון פחות וה"יד הקלה על ההדק" של רופאים בבואם לרשום תרופות לקשישים.

מהם תסמיני הגמילה מכדורי שינה?

הסימן המובהק ביותר של התמכרות לכדורי שינה הוא הופעתם של תסמיני גמילה כשמנסים להפסיק לקחת אותם. תסמיני הגמילה מכדורי שינה כוללים למשל:

  • נדודי שינה, שינה לא איכותית, התעוררות מתמדת
  • עייפות למרות שנת לילה מלאה
  • סחרחורות, כאבי ראש
  • בחילות
  • דופק מהיר
  • רגישות לאור, מגע וצלילים
  • עוויתות
  • שינויים במצב הרוח, חרדה, עצבנות, תחושת "משהו לא בסדר" בלי הסבר
  • במקרים נדירים התמוטטות נפשית חמורה

מה האתגר המרכזי בגמילה מכדורי שינה?

כמו גמילה מתרופות אחרות במרשם, כך גם בגמילה מכדורי שינה האתר המרכזי הוא הבעיה הלגיטימית. כלומר, הצורך המקורי בכדורי השינה. הרי מרבית המכורים לכדורי שינה התחילו לקחת אותם במרשם רופא בשל צורך עמיתי בשינה איכותית, קשיי שינה קשים וחוסר יכולת להמשיך לתפקד ללא לילה שלם של שינה. לצד הצורך בפתרון בעיית השינה קיים גם קושי להכיר בהתמכרות. כדורים במרשם הרי נתפסים כלגיטימיים, הם לא סמי רחוב מסוכנים, על פניו הם סך הכל תרופה ככל התרופות. לכן, פעמים רבות ישנו קושי רב להכיר בעובדה שמדובר בהתמכרות ולקבל את העזרה הדרושה.

האם מומלץ לנסות להיגמל מכדורי שינה באופן עצמאי?

כפי שראינו, מי שלוקח כדורי שינה באופן קבוע, לתקופות ארוכות ובמינונים גבוהים עשוי לסבול מתסמיני גמילה בעקבות הפסקה פתאומית. אפילו מי שנוטל כדורי שינה במינונים סבירים אך לאורך זמן עלול לגלות שקשה לו מאוד להפסיק, בטח ובטח באופן עצמאי. הקושי הוא לאו דווקא הגמילה הפיזית (אם כי היא בהחלט עלולה להיות קשה ומורכבת) אלא הצורך באבחון בעיית השינה שהובילה לנטילת הכדורים מלכתחילה. ללא אבחון נכון של הבעיה וטיפול בשורש העניין תחת השגחה מקצועית ומציאת אלטרנטיבות לכדורים קשה ביותר לחזות גמילה מוצלחת.

איך נעשית גמילה מלאה ומוצלחת מכדורי שינה?

הצלחת הגמילה מכדורי שינה תלויה במידה רבה במסגרת המקצועית בה היא נעשית. במרכז גמילה המשלב אנשי מקצוע מתחומים רבים, גמילה מכדורי שינה נעשית לאחר בניית תכנית טיפולית המותאמת אישית לכל נגמל. התהליך כולל אבחון מדויק של בעיית השינה המקורית – האם מדובר על בעיה רפואית פיזיולוגית, האם בעקבות קושי נפשי/רגשי או שילוב של השניים, האם בשל נסיבות חיים מורכבות או אירוע ספציפי ושיקולים נוספים. תהליך מוצלח של גמילה יעזור לחזור לשינה איכותית, יפתור את הנגמל מהתלות בכדורי השינה לתפקוד יומיומי וישחרר אותו מכבלי ההתמכרות באופן שקול, הדרגתי ותוך מתן תמיכה מקצועית פרטנית, קבוצתית ומולטי-דיסצפלינארית.

אנו במרכז מאמינים שאינכם צריכים להתמודד עם ההתמכרות לבדכם. אנו כאן כדי לתמוך בכם בכל צעד בדרך, ולעזור לכם להשיב לעצמכם את השליטה בחייכם.

כדי ללמוד עוד או לקבוע פגישת ייעוץ, אתם מוזמנים ליצור קשר בטלפון 053-4877977. ויחד נוכל להתחיל את המסע שלכם להחלמה.

ד"ר עמרי סיני

ד"ר עמרי סיני

ד"ר סיני הינו נרקולוג מומחה מזה 30 שנה, אחד הרופאים המובילים בתחום הנרקולוגיה בישראל, בעל ניסיון רב בטיפול במרכזי גמילה רבים לאורך השנים. תחומי התמחותו כוללים טיפול באופיואידים, ממריצים, סמים הזייתיים, תרופות מרשם ומשככי כאבים.
השכלתו מקיפה תחומים רבים כגון: לימודי רפואה MD באוניברסיטה העברית בירושלים בשילוב עם התמחות בפסיכיאטריה במרכז לבריאות הנפש בלב השרון, לימודי תחלואה כפולה בטכניון ולימודי היפנוזה באוניברסיטת תל אביב.
כיום משמש כמנהל המחלקה לתחלואה כפולה במרכז לבריאות הנפש- ״אברבנאל״.

דעו שיש עוד תקווה!

אם אחד ממכם או יקיריכם מתמודד עם קושי בחיים?

אנחנו בוילה באלאנס עומדים לרשותכם לאורך כל הדרך.