גמילה מסמים

כיום, השימוש באלכוהול ובחומרים פסיכו-אקטיביים (סמים ותרופות) נתפש כמעט כלגיטימי בקרב רוב שכבות האוכלוסייה השונות. למעשה, כיום, בניגוד לעבר, השימוש בסמים (כמו גם ההתמכרות אליהם) אינו נחשב כמאפיין בלעדי המייחד מעמד חברתי מסוים, מצב סוציו-אקונומי או אורח חיים ספציפי. בעיית ההתמכרות הפכה לגורפת, ובימינו, היא אינה בעיה של פלח אוכלוסיה מסוים, אלא נוגעת בכל אחד ואחת מאיתנו, ללא הבדל דת, גזע, מין או מצב משפחתי, מצב כלכלי, עיסוק וכד'.

גמילה מסמים
אספנו עבורכם את כל המידע בנושא גמילה מסמים

אחד הדברים שחשוב לזכור, כי התמכרות לסמים אינה מאופיינת רק בהשפעותיה הפיזיות על המכור-לבדו אלא שיש לה השלכות רגשיות מרחיקות לכת, כך שההשלכות אינן מוגבלות לנזק על המכור בלבד אלא מתפשטות במעגלים מסביבו על בן / בת הזוג, המשפחה, הקהילה וכן הלאה.

מהי התמכרות לסמים?

אם מתבוננים ברצף השימוש שהוביל להתמכרות לסמים, לעיתים קרובות, ניתן להבחין כי השימוש החלה כניסיונו של האדם להקל על כאבים פיזיים או נפשיים שאיתם הוא התמודד. אולם, מרגע שהשימוש בסם או באלכוהול הפך לקבוע, הצריכה הפכה לאוטומטית ואינה נשלטת בידי המשתמש, על אף, שבמרבית המקרים, המשתמשים בסמים יכריזו בכל עת שהם אינם תלויים בחומר ויכולים להפסיק את השימוש בו ברגע שהם רק ירצו בכך.

למרות שסמים שונים עשויים להשפיע על גופם של המשתמשים בהם בצורה שונה, את ההתמכרות אליהם מאפיינות שתי תופעות משותפות ומוכרות – סבילות ותסמונת הגמילה.

מהן התופעות המאפיינות התמכרות לסמים?

סבילות (סיבולת / טולראנס)

מתבטאת בהסתגלותו הפיזית של גוף המשתמש לחומר. המינונים ותדירויות השימוש עולות כל העת, בשל הסתגלות הגוף להשפעת החומר. כך, שעל מנת להשיג את אותו האפקט (של הנאת / מניעת כאב פיזי או נפשי) המשתמש נאלץ לצרוך כמות גדולה יותר או להשתמש בתדירות גבוהה יותר.

תופעות של תסמונת גמילה מסמים

אי שימוש בסם יגרור איתו הופעת תופעות לוואי שונות, כגון:

 1. בחילות

2. התקפי חרדה

3. האצת הדופק

4. פרכוסים

תסמונת הגמילה מתפתחת כשמוחו של המשתמש "מצפה" לתחושה שאליה הוא הרגיל, וכשהוא אינו מקבל אותה בזמן, הוא מתחיל לשגר אותות מצוקה לכל מערכות הגוף. כפי שניתן להבין, מכיוון שהשימוש בסמים משפיע גם על האספקט הפיזי וגם על האספקט הנפשי, אף התמכרות והתרחקות מהסם (גמילה מהסם) מתייחסות לשני המישורים הללו.

לכן, גמילה נכונה מסמים תתייחס לשני אספקטים אלה במקביל, ולא תותיר אחד מהם ללא מענה הולם.

כיצד הנורמליזציה הובילה לעליה בשיעור התמכרויות לסמים?

שינויים שונים שהתחוללו בתודעה הציבורית ברחבי העולם בתחילת המילניום השפיעו לרעה והעלו את שיעורי המשתמשים בסמים מהסוגים השונים. מתן הלגיטימיות לשימוש בחומרים פסיכו-אקטיביים, תרופות המרשם (שקלות השגתן הפכה אותן לזמינות גם עבור אנשים שבעבר לא הגיעו אליהן), השיח הציבורי שהפך למתירני בנוגע לשימוש בקנאביס (בתחילה – הקנאביס הרפואי, ולאחר מכן – לגליזציה לכולם), ניפוץ הסטיגמות שנגעו לשימוש בסמים, העלאת זמינותם ונגישותם של חומרים ממכרים שונים (טלגראס ופלטפורמות שונות, שחסכו מהרוכשים ה"נורמטיביים" את המפגש עם סוחרים מפוקפקים) – כל אלה מעניקים חותמת לגיטימית לשימוש בסמים, והיוו זרזים לחדירת השימוש בהם גם בשכבות אוכלוסייה חדשות.

הסמים, שבעבר, היו נחלתם של אנשים שניתן היה לזהות, מראש, את הסיכון שלהם להשתמש בסמים ואף להתמכר להם (כגון עבריינים, אנשים משכבות סוציו-אקונומיות נמוכות ובני נוער "בעייתיים") הפכו לנחלת הכלל, ולעיתים קרובות, אף לחלק בלתי נפרד מהבילוי החברתי – הגבולות נפרצו, כל אחד (ואחת) מאיתנו יכול להשתמש בסם, וכל משתמש – עלול להתמכר!

אל תתמודדו עם גמילה מסמים לבד.

אפשר לסייע לבן המשפחה וחשוב לשמור גם על עצמכם.
לחצו למידע נוסף:

כיצד ניתן לזהות מכור שזקוק לגמילה מסמים?

זיהוי מכור לסמים כרוך בהכרה בסימנים שונים המעידים על שימוש כפייתי בסמים ותלות בחומרים. סימנים אלה ניתנים לסיווג לאינדיקטורים התנהגותיים, פיזיים ופיננסיים. מבחינה התנהגותית, מכור לסמים עשוי להפגין שימוש כפייתי בסמים, ולעתים קרובות לחוש דחף עז להשתמש בסמים מספר פעמים ביום. הם עשויים לתת עדיפות לצריכת סמים על פני היבטים חיוניים בחיים כגון עבודה, מערכות יחסים או תחביבים, מה שמוביל להזנחה בתחומים אלה. מבחינה פיזית, מכורים עשויים לחוות סבילות מוגברת לסמים, ולכן הם זקוקים לכמויות גדולות יותר כדי להשיג את אותן השפעות, ועשויים לסבול מתסמיני גמילה כגון חוסר מנוחה, חוסר יכולת להתרכז, בעיות שינה והזנחת המראה האישי. מבחינה פיננסית, אנשים המתמודדים עם התמכרות מתמודדים לעתים קרובות עם קשיים כלכליים משמעותיים עקב הוצאת סכומי כסף גדולים על סמים, מה שמוביל לפעמים לחובות או לחוסר יציבות פיננסית.

מדוע אין דבר כזה סם "קל"?

על אף שבדעת הציבור רווחת חלוקה סכמטית של הסמים ל"סמים קלים" ו"סמים קשים" (סמים, שלכאורה, אינם מעמידים את המשתמש בסכנת התמכרות פיזית חמורה מול סמים שסכנת ההתמכרות הפיזית אליהם ידועה, במציאות, חלוקה זו שגויה ומסוכנת. זאת, מאחר וגם לשימוש באותם סמים "קלים" יש השלכות פיזיולוגיות על גוף המשתמש, בנוסף להתרגלות הפסיכולוגית, וההשלכות הנפשיות, הפסיכולוגיות, התפקודיות והחברתיות. השלכות אלו מבוטלות כלאחר יד, כשסם מסוים מסווג כ"סם קל" בעיני מי ששוקל את השימוש בו בפעם הראשונה. לכל חומר כזה, אפילו תרופות מרשם או אלכוהול, ישנה השפעה מיידית על הגוף, בין אם אנחנו מודעים לכך ובין אם לאו, הנזק כבר מתחיל להצטבר!

בהקשר של גמילה, חשוב להבין שהמסע משתנה משמעותית בהתאם לחומר ממנו נגמלים, ומדגיש את הצורך בטיפול ותמיכה מיוחדים. בין אם מדובר בסמים קשים או קלים, גמילה היא צעד קריטי בדרך להחלמה, הדורש תשומת לב הן לאתגרים הפיזיים והן לאתגרים הרגשיים שהיא מציבה. וילה באלאנס, למשל, מספקת סביבה בטוחה ותומכת למסע זה, ומציעה טיפולים מותאמים אישית שנעים מהגמילה מהסם ועד תמיכה פסיכולוגית ותוכניות שיקום, תוך התייחסות למגוון הרחב של הצרכים שעשויים להיות לאנשים במהלך תהליך ההחלמה שלהם.

מהם ההבדלים בין גמילה מסמים קשים לסמים קלים?

ההבדלים בין גמילה מסמים קשים לגמילה מסמים קלים טמונים בחומרת ההשפעות הפיזיות והפסיכולוגיות שחווים, משך תקופת הגמילה וההתערבות הרפואית הנדרשת. סמים קשים – כמו קוקאין, הרואין, קטמין, MDMA ומתאמפטמין – נוטים להוביל לתסמיני גמילה אינטנסיביים ומיידיים יותר שיכולים להיות חמורים ועלולים לסכן חיים. תסמינים אלה מחייבים לעתים קרובות התערבות רפואית מקצועית ויכולים לכלול מצוקה נפשית חריפה, כאב פיזי וחשקים קשים. לדוגמה, גמילה מהרואין יכולה להופיע עם תסמינים כמו אי שקט, כאבי שרירים ומצוקה במערכת העיכול, בעוד שגמילה ממטאמפטמין עלולה להוביל לדיכאון קיצוני והפרעות שינה.

מצד שני, גמילה מסמים קלים – כמו מריחואנה – נוטה לייצר תסמינים פיזיים מתונים יותר, אך עדיין יכולה לגרום לאי נוחות פסיכולוגית משמעותית. תסמיני גמילה ממריחואנה עשויים לכלול עצבנות, קשיי שינה ושינויים בתיאבון. למרות שתסמינים אלה הם בדרך כלל פחות חמורים מאלה הקשורים לסמים קשים, הם יכולים להימשך שבועות עד חודשים, ולגרום למצוקה משמעותית. למרות ההבדלים, שני סוגי הגמילה מדגישים את החשיבות של פנייה לתמיכה מקצועית. מתקנים כמו וילה באלאנס מציעים תוכניות מקיפות המותאמות לצרכים הספציפיים של אנשים העוברים גמילה מסמים קשים וקלים כאחד, תוך שימת דגש על גישה הוליסטית המטפלת בסימפטומים פיזיים, תמיכה פסיכולוגית ופיתוח אסטרטגיות התמודדות להחלמה ארוכת טווח.

 

מתי מומלץ להירשם לתוכנית גמילה מסמים?

תוכניות גמילה מומלצות מאוד לאנשים המתמודדים עם התמכרות, בין אם לאלכוהול, סמים, תרופות מרשם או התנהגויות כמו הימורים. תוכניות אלה מועילות במיוחד לאנשים שניסו להתגבר על ההתמכרות שלהם בכוחות עצמם אך נתקלו בנסיגות או מתקשים לשמור על פיכחות לטווח ארוך. גמילה מציעה סביבה מובנית ותומכת המועילה להתאוששות. היא כוללת פיקוח רפואי לגמילה, טיפול להבנת וטיפול בסיבות הבסיסיות להתמכרות ותמיכה בפיתוח הרגלים חדשים ובריאים יותר ואסטרטגיות התמודדות.

לאנשים הסובלים מתסמיני גמילה מחומרים כמו אלכוהול, משככי כאבים או סמים קשים יותר כמו הרואין וקוקאין, גמילה מספקת מרחב בטוח לגמילה תחת פיקוח רפואי. זה קריטי מכיוון שגמילה יכולה להיות לעתים קרובות לא נוחה פיזית ובמקרים מסוימים מסכנת חיים. יתר על כן, אנשים המתמודדים עם תלות פסיכולוגית, כגון אלו הנוטלים כדורים פסיכיאטריים או סובלים מחרדה קשה ופוסט טראומה, גם ייהנו משמעותית מהטיפול המקיף המוצע בתוכניות גמילה.

תוכניות גמילה מותאמות לטיפול בצרכים של אנשים בשלבים שונים של התמכרות – מאלו שרק מתחילים לזהות את ההתמכרות שלהם ועד לאלו שנאבקים במשך שנים. הגישה היא הוליסטית, ומתמקדת לא רק בהיבטים הפיזיים של ההתמכרות אלא גם בבריאות הנפש, הרווחה הרגשית והשיקום החברתי. טיפול מקיף זה נועד לצייד אנשים בכלים הדרושים להם כדי לבנות מחדש את חייהם, לתקן מערכות יחסים שנפגעו מהתמכרות ולהשתלב מחדש בחברה בהצלחה.

מהם השלבים בתהליך הגמילה?

את הטיפול בהתמכרויות ניתן לחלק לשני רבדים עיקריים – הגמילה – השלב שבו האדם המכור מתחיל להסתגל (הן פיזית והן מהבחינה הנפשית) להפסקת השימוש, והשלב השני (שמגיע במקביל או לאחר תהליך הגמילה) – הטיפול בהתמכרות הפסיכולוגית ובסיבה לכך שהאדם התמכר.

שלב הגמילה הפיזית מהסמים

תהליך הגמילה מתמקד בתחילה בהיבט הפיזי של ההתמכרות. שלב זה כולל הוצאת החומר מהגוף, ניהול תסמיני גמילה וטיפול בכל סיבוך רפואי שעשוי להתעורר. זהו שלב מרכזי שמניח את היסוד לריפוי פסיכולוגי עמוק יותר.

שלב זה עשוי להתבצע במסגרת אישפוזית סגורה או בטיפול אמבולטורי (במסגרת הפתוחה). במרבית המקרים ולמרבית הנגמלים יומלץ טיפול באשפוז, מכיוון שרק באופן זה, ניתן לוודא ולהבטיח  את התמיכה הרפואית המתאימה הנדרשת לנגמל. המסגרת האמבולטורית הפתוחה פחות מתאימה בשלב זה, מכיוון שעל פי הגישה המוטיבציונית, חלק גדול מתהליך גמילה מסמים בשלב זה דורש מהמכור מוטיבציה ונחישות להיגמל, וכל עוד קיימת התמכרות פיזית ופסיכולוגית לסם, קיומן של שתי אלו מוטל בספק רב.

שלב הגמילה מההתמכרות הפסיכולוגית

ביטוייה של ההתמכרות הפסיכולוגית עשויים להשתנות ממכור-נגמל אחד לחברו. רק מכון גמילה מקצועי יידע לזהות, לאבחן ולהכיר את הביטויים הייחודיים למטופל הספציפי ולהתאים לו את תוכנית הטיפול המתאימה לו. בתהליך הטיפול יעבדו (אם פרטנית ואם במסגרת קבוצתית) עם הנגמל על מאפייני ההתמכרות שלו (הסיבות ודפוסי החשיבה הנלווים), כשמטרת העל של התהליך היא להשיב לאדם חיים באיכות טובה, ללא הכמיהה והדחף לשימוש בחומרים כאמצעי בריחה וכווסת רגשי.

במסגרת התהליך משולבות טכניקות ותפישות טיפוליות בגישות רבות ושונות, ביניהן – טיפול משפחתי נרחב, NLP, פסיכולוגיה חיובית, פסיכודרמה וכן הלאה.

מדוע חשוב לבחור מרכז גמילה מסמים בעל ניסיון?

בחירת מרכז גמילה מסמים בעל ניסיון היא החלטה מכרעת עבור כל מי שמתמודד עם התמכרות. זה לא רק עניין של בחירת מתקן; מדובר בבחירת שותף במסע לקראת ההחלמה. מבין האפשרויות הרבות הזמינות, מרכזים עם ניסיון רב בולטים ביכולתם המוכחת להדריך אנשים דרך המורכבויות של ההתמכרות לקראת נתיב של החלמה ארוכת טווח. הנה הסיבות מדוע בחירת מרכז גמילה מסמים עם ניסיון רב חשובה ביותר:

יתר על כן, שירותים מקיפים מבדילים בין מרכזי גמילה מנוסים. מעבר לתהליך הגמילה הראשוני, מרכזים אלה מספקים מגוון רחב של שירותים שנועדו לתמוך באנשים לאורך מסע ההחלמה שלהם. החל מסשנים של טיפול פרטני וקבוצתי ועד ייעוץ וקבוצות תמיכה, מרכזים מנוסים מציעים גישה הוליסטית להחלמה. הם מבינים שריפוי חורג מגמילה פיזית, וכולל גם תמיכה רגשית ופסיכולוגית. יתר על כן, תוכניות המשך הן עמוד התווך של מרכזים מנוסים, המציעות תמיכה מתמשכת כדי לעזור לאנשים לשמור על פיכחותם זמן רב לאחר שהשלימו את שלב הטיפול הראשוני.

מדוע כדאי להיעזר במכון גמילה מסמים?

חשוב לזכור, כי גם לאחר שהמכור נגמל, לכאורה, מהשימוש בסם, הסיכויים שלו לחזור ולהשתמש בסם, אם לא תינתן לו המסגרת התומכת המתאימה, הם גדולים מאד. לכן, אנחנו, בוילה באלאנס, מקפידים, במשך כל תקופת הטיפול, להעניק מענה מקיף לכל בני משפחתו של הנגמל ומעניקים להם כלים שיעזרו להם לעזור למטופל גם לאחר שחרורו מהאשפוז. יתרה מכך, גם לאחר תום תקופת הטיפול האינטנסיבי, אנחנו ממשיכים ללוות את המטופל במסגרת של שני מפגשים בשבוע, ללא הגבלת זמן, עד שהוא ומשפחתו יחושו שהם חזקים דיים בכדי להתמודד בכוחות עצמם עם הפיתוי של הנגמל לשוב ולהשתמש בסם!

אנו במרכז מאמינים שאינכם צריכים להתמודד עם גמילה מהתמכרויות לבדכם. אנו כאן כדי לתמוך בכם בכל צעד בדרך, ולעזור לכם להשיב לעצמכם את השליטה בחייכם.

כדי ללמוד עוד או לקבוע פגישת ייעוץ, אתם מוזמנים ליצור קשר בטלפון 053-4877977. ויחד נוכל להתחיל את המסע שלכם להחלמה.

ד"ר עמרי סיני

ד"ר עמרי סיני

ד"ר סיני הינו נרקולוג מומחה מזה 30 שנה, אחד הרופאים המובילים בתחום הנרקולוגיה בישראל, בעל ניסיון רב בטיפול במרכזי גמילה רבים לאורך השנים. תחומי התמחותו כוללים טיפול באופיואידים, ממריצים, סמים הזייתיים, תרופות מרשם ומשככי כאבים.
השכלתו מקיפה תחומים רבים כגון: לימודי רפואה MD באוניברסיטה העברית בירושלים בשילוב עם התמחות בפסיכיאטריה במרכז לבריאות הנפש בלב השרון, לימודי תחלואה כפולה בטכניון ולימודי היפנוזה באוניברסיטת תל אביב.
כיום משמש כמנהל המחלקה לתחלואה כפולה במרכז לבריאות הנפש- ״אברבנאל״.

סוגי סמים קלים

סוגי סמים קשים

דעו שיש עוד תקווה!

אם אחד ממכם או יקיריכם מתמודד עם קושי בחיים?

אנחנו בוילה באלאנס עומדים לרשותכם לאורך כל הדרך.