קריז

אספנו עבורכם את כל המידע בנושא

קריז הוא השם שניתן על ידי מכורים לתסמונת הגמילה, המצב והתחושות שמגיעות כשהסם מתחיל לעזוב את הגוף. ההרגשה יכולה להיות של חרדה, חוסר נוחות גופנית ותסמינים קלים כמו כאבי ראש ובחילה או קריז קשה ומסוכן כמו כזה שחווים מכורים להרואין או קריסטל מת' למשל. המילה קריז מגיעה מהמילה האנגלית crisis כלומר, משבר. ואכן, עבור מכור, מדובר על המשבר הגדול ביותר שהוא יכול לחוות – זה הוא הרגע בו הוא מוכן לעשות הכל כדי לקבל את הסם ולהפסיק את הקריז.

מה מרגישים בזמן קריז?

התחושות הפזיות בזמן קריז מגוונות ותלויות בחומר ממנו נגמלים (פרטים בהמשך). אך לא פחות משמעותיות הן המחשבות והתחושות הנפשיות. אלו כוללים פחד אדיר וכמיהה עזה מאוד לסם, חוסר יכולת של ממש להפסיק לחשוב על הסם, סבל רגשי ונפשי, חרדה, ריקנות גדולה, עצבות ודיכאון. אלו עשויים להיות קלים אך במקרים רבים דווקא תסמינים אלו נחווים על ידי נגמלים כקשים ביותר.

מה ההבדל בין קריז אלכוהול לסמים?

כל חומר ממכר, כל סם כולל אלכוהול גורם לקריז בצורה מעט שונה לפי מנגנון ההשפעה שלו על מערכת העצבים המרכזית והמוח:

  • אלכוהול וסמים דפרסנטים – חומרים דפרסנטים הם חומרים שגורמים להאטה, לשיכוך חרדה ולרגיעה. אלו כוללים למשל אלכוהול, מריחואנה, בנזודיאזפינים וכד'. כאשר השימוש בחומרים אלו קבוע ובמיוחד במינונים גבוהים במידה וישנה הפסקה פתאומית יכולים להופיע תסמיני גמילה, אפילו קשים. אלו כוללים הפרעות בלחץ הדם, הזיות, פרכוסים, הקאות, חרדה, הזעה מוגברת, אי שקט מחשבתי, עליה בחום הגוף ועוד.
  • סמים מעוררים – שימוש בסמים מעוררים כמו אמפטמינים, קוקאין, רטלין ונוספים ממשפחה באופן קבוע יגרום להופעת תסמיני גמילה כאשר מפסיקים. קריז בגמילה מסמים מעוררים עשוי לגרום למגוון גדול של תסמינין בעיקר נפשיים-רגשיים כמו למשל עייפות מוגברת, חרדה ודיכאון. במקרים מסוימים הוא עשוי אף לעורר פרנויה, הזיות ומחשבות אובדניות.
  • אופיואידים – חומרים ממשפחה זו משככים כאב ולכן נמצאים בשימוש נרחב ברפואה. אך הבעיה עם חומרים ממשפחה זו היא סיכויי ההתמכרות הגדולים לחומר. ואכן, רבים מוצאים את עצמם מכורים למששכי כאבים כמו אוקסיקודון, מורפיום ונגזרותיהם. הרואין ומתאדון גם הם נכללים במשפחה זו של חומרים. גמילה מאופיואידים היא ככל הנראה המאתגרת ביותר גופנית ואין זה מפתיע שמכורים יעשו כל מה שהן יכולים כדי להימנע מקריז. תסמיני הקריז כוללים כאבי שרירים, הפרעות שינה, רעידות, לחץ דם גבוה, שלשולים והקאות, הזעה בלתי נשלטת, עלייה בחום הגוף, חרדה, התפרצויות זעם, הזיות, דיכאון ואפילו נטיות אובדניות.

האם קריז יכול להיות מסוכן?

מכיוון שבזמן קריז הגוף חווה מגוון רחב של תסמינים פיזיולוגיים, חלקם עשויים להיות קשים ומורכבים תיתכן סכנה לנגמל. תופעות כמו שינויים בלחץ הדם, הקאות ושלשולים, כאבים לחזקים וכדומה יכולות להיות סכנה של ממש וישנם מקרים בהם קריז עשוי לגרום לנזק גופני ואפילו למוות (נדיר אך קיים). בנוסף, עצם הופעתו של הקריז קשה למכורים שכן זו היא טבעה של ההתמכרות – חוסר היכולת לחיות ללא החומר הממכר. הפסקה פתאומית של שימוש מובילה לא רק לתסמינים פזיולוגיים אלא גם לחרדות, קשיי שינה, לעיתים הזיות ומחשבות אובדניות. כל אלו עשויים לגרום למי שחווה קריז לסכן את עצמו ואחרים רק כדי להגיע אל המנה שתפסיק את התסמינים או כדי להפסיק את מה שהוא חווה על ידי ניסיון אובדני.

כמה זמן נמשך קריז?

משך הזמן של קריז תלוי מאוד בחומר ממנו נגמלים, משך השימוש בו והמינון שלו לאורך תקופת השימוש. לרוב, קריז לא ימשך למעלה מ-48 שעות עם מלוא התסמינים שלו. לרוב, לאחר כחמישה עד שבעה ימים ייעלמו התסמינים הגופיים לחלוטין שכן החומר הממכר יוצא מן הגוף וכעת מתחילה התקופה בה המוח ומערכות אחרות מתחילות לתפקד ללא הסם. זו היא תקופה של שינויים, חלקם עמוקים ומשמעותיים אך היא נטולת התסמינים הקשים של הקריז.

איך לשבור קריז?

למרבה התער אין תשובה אחת פשוטה שמתאימה לכל נגמל ויש לבדוק כל מקרה לגופו. כל נגמל זקוק לטיפול שונה במקצת כדי לצאת מהקריז בשל שינויים באופי החומרים הממכרים, גילו של הנגמל, הפיזיולוגיה האישית שלו, משך השימוש הכולל ועוד. כן ניתן לומר שפעמים רבות משתמשים בתרופות כחלק מתהליך התמיכה בתקופת הגמילה הראשונית כדי להקל על התסמינים של הקריז ולוודא שעצם הופעתו והקושי שהנגמל חווה בעקבות הקריז לא יהוו מכשול לגמילה.

אם מכור עבר את תקופת הקריז האם הוא גמול מסמים/אלכוהול?

לאחר תקופת הגמילה הראשונית, אחרי שהסם עזב את הגוף לגמרי לא יופיע קריז שנית (אלא אם כן מדובר על שימוש שוב וגמילה מחודשת כמובן). הגוף סילק את הסם והתלות המידית נשברה. עם זאת, ובמיוחד עבור מי שהשתמש בסמים לאורך תקופה ארוכה סוף הקריז הוא למעשה התחלת תהליך הגמילה. רק לאחר שהסם עוזב את הגוף וישנה בהירות מחשבתית אפשר להתחיל להבין את ההתמכרות ולהשקיע מאמצים בבניה מחדש של החיים ללא הסם. 

קריז
מרכז גמילה - וילה באלאנס
מרכז גמילה - וילה באלאנס

קליניקה לגמילה שהוקמה במטרה לקדם, לסייע ולתמוך באוכלוסייה עם בעיות התמכרות וקשיי הסתגלות והשתלבות בקהילה.

ד"ר עמרי סיני

ד"ר עמרי סיני

ד"ר סיני הינו נרקולוג מומחה מזה 30 שנה, אחד הרופאים המובילים בתחום הנרקולוגיה בישראל, בעל ניסיון רב בטיפול במרכזי גמילה רבים לאורך השנים. תחומי התמחותו כוללים טיפול באופיואידים, ממריצים, סמים הזייתיים, תרופות מרשם ומשככי כאבים.
השכלתו מקיפה תחומים רבים כגון: לימודי רפואה MD באוניברסיטה העברית בירושלים בשילוב עם התמחות בפסיכיאטריה במרכז לבריאות הנפש בלב השרון, לימודי תחלואה כפולה בטכניון ולימודי היפנוזה באוניברסיטת תל אביב.
כיום משמש כמנהל המחלקה לתחלואה כפולה במרכז לבריאות הנפש- ״אברבנאל״.

למאמרים נוספים

פוסט טראומה מהצבא

פוסט טראומה מהצבא

לאחר השירות הצבאי, רבים מתמודדים עם ההדים הרודפים של חוויות טראומטיות הממשיכות להשפיע ולהיות נוכחות, הרבה מעבר לשדה הקרב או השירות הצבאי כולו. השירות הצבאי,

קרא עוד »

דעו שיש עוד תקווה!

אם אחד ממכם או יקיריכם מתמודד עם קושי בחיים?

אנחנו בוילה באלאנס עומדים לרשותכם לאורך כל הדרך.