גמילה מציפרלקס

חרדה ודיכאון נחשבות למגפות של העולם המודרני, תופעות שבעבר היו נדירות הופכות כיום לנפוצות יותר ויותר. אנשים רבים מדווחים על תסמיני דיכאון, על חרדה ומחשבות טורדניות ומחפשים מזור לבעיה ברפואה הפסיכיאטרית. תרופות כמו ציפרלקס נחשבות לבטוחות ויעילות לטיפול במצבים אלו ובשנים האחרונות מספר המטופלים בהן עולה בהדרגה. אך לציפרלקס ותרופות דומות ישנו גם צד אחר – האפשרות להתמכר אליהן. גמילה מציפרלקס עשויה להיות מורכבת, היא דורשת התייחסות הן להתמכרות עצמה והן לצורך בגינו המטופל לוקח את התרופה מלכתחילה, תופעות לוואי ותסמיני גמילה ולכן מומלץ לעבור גמילה מציפרלקס במרכז גמילה מקצועי בו צוות מנוסה ופיקוח רפואי.

גמילה מציפרלקס

אספנו עבורכם את כל המידע בנושא גמילה מציפרלקס

מה זה ציפרלקס?

ציפרלקס (חומר פעיל Escitalopram) היא תרופה ממשפחת ה-SSRI (Selective Serotonin Reuptake Inhibitor) המשמשת לטיפול בחרדה, דיכאון ולפעמים גם הפרעות טורדניות-כפייתיות (OCD). התרופה פועלת על מנגנון הסרוטונין במערכת העצבים המרכזית ומעלה את המינון שלו במוח. סרוטונין הוא מוליך עצבי המקושר להנאה, מצב רוח מרומם וריכוז מוגבר ונטילת תרופות ממשפחת ה-SSRI הוכחה כיעילה ביותר בוויסות נכון שלו במוח האדם. ציפרלקס היא תרופה במרשם רופא בלבד ולא ניתנת לרכישה בלעדיו. המטופלים בתרופה חייבים להיות תחת פיקוח רפואי כדי לוודא שהמינון שלה אכן מתאים לצרכיהם וכדי לנהל נכונה תופעות לוואי של התרופה.

אל תתמודדו עם העול הגדול לבד.

אפשר לסייע לבן המשפחה וחשוב לשמור גם על עצמכם.
לחצו למידע נוסף:

מהן ההשפעות המידיות של ציפרלקס?

לציפרלקס, בדומה לתרופות פסיכיאטריות אחרות השפעה מצטברת, במיוחד במינונים נמוכים. מטופלים הנוטלים את התרופה מדווחים על רגיעה בתחושת חרדה, שיפור מצב הרוח, ירידה בתסמיני דיכאון ויכולת תפקוד טובה יותר באופן כללי. במינונים גבוהים ציפרלקס עשויה לגרום לאופוריה – תחושת "היי" ועוררות מוגברת. אך לציפרלקס ייתכנו גם תופעות לוואי לא נעימות, במיוחד במינונים גבוהים שאינם מתאימים לצרכי המטופל אך גם במינון נמוך. אלו כוללים למשל סחרחורות, עייפות קיצונית, בעיות עיכול, תשישות וכבדות, הזעה מוגברת, עלייה במשקל, כאבי ראש ועוד. תופעות אלו לרוב מופיעות לאחר שימוש של כחודש.

מה ההבדל בין שימוש סביר בציפרלקס להתמכרות?

כאמור, ציפרלקס היא תרופה לכל דבר ועניין, היא דורשת מרשם רופא וניתן לקחת אותה בעת הצורך ללא חשש מיוחד. מרבית האנשים שלוקחים ציפרלקס מדווחים על שיפור בתסמינים, לא מדווחים על תופעות לוואי מיוחדות ובאופן כללי מוצאים שהתרופה תורמת לאיכות חייהם בטווח הקצר. אך לציפרלקס צד פחות נעים והוא האפשרות להתמכר לתרופה. מכיוון שהתרופה משפיעה על מערכת העצבים המרכזית, נטילה שלה לאורך זמן גורמת לסוג של התרגלות של הגוף ותלות במנגנון התרופה. מטופלים שנוטלים ציפרלקס לחודשים ארוכים ושנים ומנסים להפסיק מגלים שהם סובלים מתופעות לוואי חמורות ואינם מצליחים להפסיק לקחת את התרופה בכוחות עצמם. גמילה מציפרלקס ללא ידע מקצועי עשויה להיות לא נעימה כלל וכלל ולכן חשוב שתעשה תחת פיקוח מתאים. שלא כמו בהתמכרות לתרופות אחרות, סמים וחומרים ממכרים כמו אלכוהול נראה שהתמכרות לציפרלקס לאו דווקא קשורה למינון או תדירות שימוש אלא למשך השימוש בתרופה – ככל שנוטלים אותה לזמן רב יותר כך גמילה מציפרלקס הופכת למאתגרת יותר. ההבדל בין שימוש בציפרלקס להתמכרות נעוץ בחוסר היכולת להפסיק ולהמשיך לתפקד בחיי היומיום באותה רמת פעילות, ריכוז ושביעות רצון. בעוד שישנם אנשים שיכולים להפסיק לקחת ציפרלקס וממשיכים בחייהם כלא היה, אחרים מגלים שהם אינן מסוגלים לעשות זאת וחייבים להמשיך לצרוך אותה.

מהן הסיבות להתמכרות לתרופה?

מרבית האנשים שנוטלים ציפרלקס עושים זאת בשל צורך אמתי, רפואי-פסיכיאטרי-נפשי. התרופה ניתנת במרשם, היא לא נפוצה בשוק השחור והיא נחשבת לבטוחה לשימוש וללא תופעות לוואי מדאיגות ולכן רבים לא מודעים כלל לפוטנציאל הממכר שלה. הסיבה המרכזית להתמכרות לציפרלקס אינה דומה לסיבות להתמכרות לתרופות ממשפחת האופיודיים או סמים כמו קוקואין, חומרים ממכרים כמו אלכוהול וכדומה. התמכרות לחומרים אלו מתרחשת בדרך כלל בשל תדירות שימוש גוברת, רצון לברוח מן המציאות, סוג של מדיקציה עצמית וסיבות חברתיות. התמכרות לציפרלקס שונה מאוד מהבחינה הזו מכיוון שהיא מתרחשת כמעט כתופעת לוואי של השימוש. עושה רושם שמרבית האנשים שנוטלים ציפרלקס לתקופה ארוכה יתקשו מאוד להפסיק ויצטרכו לעבור גמילה מציפרלקס. ככל שנוטלים אותה לזמן ארוך יותר כך הגמילה קשה יותר ודורשת התייחסות מורכבת יותר.

מהם תסמיני ההתמכרות לציפרלקס?

לב ליבה של כל התמכרות לא משנה מה מקורה הוא חוסר היכולת להפסיק. התמכרות לציפרלקס אינה שונה מבחינה זו מכל התמכרות אחרת. מטופלים בתרופה שמחליטים מסיבות שונות להפסיק את השימוש בה מגלים שהם סובלים מתסמיני גמילה (פרטים בהמשך) ומחוסר יכולת לתפקד ללא התרופה. בדרך כלל, כל עוד נוטלים את התרופה אין כל תסמין "חשוד" שכן מטופלים נוטים לקחת אותה בזמן ובמינון שנרשם להם, היא יעילה לטיפול בתסמינים כמו חרדה ודיכאון ובהחלט תורמת לאיכות חיי המטופל בה. בנוסף, ציפרלקס אינה תרופה יקרה במיוחד, היא קיימת כמעט בכל בית מרקחת ואין קושי להשיגה. מסיבות אלו מטופלים רבים עוברים שנים מבלי לחוש תסמיני גמילה פשוט בגלל שרמת התרופה בגופם נשמרת קבועה והיא אכן נתפשת כיעילה ומועילה. אך לציפרלקס, כמו לתרופות פסיכיאטריות רבות עשויות להיות השלכות ארוכות טווח וכאשר מטופלים מבקשים להפסיק את השימוש בה הם מגלים שהם אינם מצליחים – הם תלויים בה.

מהן ההשלכות ארוכות הטווח של התמכרות לציפרלקס?

ציפרלקס היא תרופה נפוצה מאוד בשנים האחרונות, היא נתפשת כבלתי מזיקה, עם מעט או ללא תופעות לוואי וכמועילה לטיפול במצבים להם היא נרשמת. אכן, תרופות ממשפחת ה-SSRI משמשות בהצלחה לטיפול במספר מצבים פסיכיאטריים וציפרלקס אינה שונה בכך. אך לתרופות ממשפחה זו תופעות לוואי בשימוש קבוע למשל:

  • עלייה במשקל, לעיתים קיצונית בזמן קצר
  • סחרחורות וכאבי ראש
  • בעיות עיכול
  • פגיעה בחשק המיני ובעיות בתפקוד המיני בגברים
  • תסמונת הפה היבש
  • הזעת יתר
  • קשיי שינה
  • במקרים מסוימים עייפות כרונית ותחושת "מיסוך"

התמכרות לציפרלקס לא מאפשרת להפסיק לקחת את התרופה גם כאשר מופיעות תופעות לוואי, המכורים לציפרלקס לא יכולים להפסיק בכוחות עצמם ונאלצים להמשיך לחיות עם ההשלכות אורכות הטווח של התרופה.

כיצד ניתן לטפל בהתמכרות לציפרלקס?

מכיוון שציפרלקס נועדה למעשה לטיפול בחרדה, דיכאון ו-OCD מטרת העל של גמילה מציפרלקס היא החלפת התרופה במנגנונים אחרים. טיפול בהתמכרות מתחיל בהבנת העובדה שההתמכרות קיימת, שהמטופל תלוי בתרופה ולא יכול להפסיק לקחת אותה מבלי לסבול מהשלכות לא נעימות ותסמיני גמילה (פרטים בהמשך). לאחר יצירת מחויבות לתהליך הגמילה ניתן להתחיל להפחית את המינון של התרופה ובו זמנית לעזור לנגמל להתמודד עם חרדה, דיכאון וכפייתיות ללא תלות בתרופות פסיכיאטריות. שילוב של טיפול פסיכותרפי עם טיפול התנהגותי לפיתוח כלים פרקטיים לחיים לצד חרדה ודיכאון, הבנת הסיבות שהובילו לנטילת ציפרלקס מלכתחילה, בחינת דפוסי מחשבה והתנהגות שליליים, הסתכלות רציונלית על חרדה ודיכאון לצד קבוצות תמיכה ועזרה הדדית וטיפול משפחתי ליצירת מערכת תמיכה מחוץ לכותלי מרכז הגמילה הם אבני היסוד של התהליך.

האם גמילה מציפרלקס מחייבת אשפוז במרכז גמילה?

לרוב אין צורך באשפוז מלא במרכז גמילה כדי לעבור גמילה מציפרלקס והתהליך יכול להתרחש בהצלחה במסגרת אשפוז יום. באשפוז יום הנגמל מגיע מידי יום למרכז הגמילה אך הוא אינו נדרש להישאר בו לכל היום ולא מתגורר בו לתקופת הגמילה (שלא כמו למשל נגמלים מסמים קשים כמו קוקאין הדורשים אשפוז מלא והשגחה רפואית צמודה).

האם ישנם תסמיני גמילה?

החשש הגדול ביותר של כל מי שרוצה להפסיק לקחת ציפרלקס הוא "היום שאחרי" ואכן גמילה מציפרלקס ללא פיקוח רפואי גורמת לתסמונת גמילה הנמשכת בין 24 שעות למספר ימים וכוללת תופעות כמו:

  • סחרחורות וכאבי ראש
  • בחילה
  • רעידות
  • הזעה מוגברת
  • עייפות קיצונית
  • חרדה ואי שקט
  • חזרה של תסמיני דיכאון
  • מצבי רוח משתנים ("רכבת הרים" רגשית)

נגמלים רבים עשויים לגלות שהציפרלקס היה "פלסטר" ולא טיפול – שהחרדה והדיכאון חוזרים כשמפסיקים לקחת את התרופה ואלו מלווים גם בתסמינים גופניים לא נעימים כלל וכלל. לכן, לא מומלץ לנסות להפסיק לקחת את התרופה לחלוטין ובאופן עצמאי. גמילה מציפרלקס שנעשית תחת פיקוח רפואי במרכז גמילה לא מתרחשת ביום אחד, מדובר על תהליך שכולל פיקוח רפואי הדוק. אחת המטרות היא מניעת תסמיני גמילה קשים להקלת התהליך על הנגמל.

כמה זמן אורכת גמילה מציפרלקס?

משך הגמילה מציפרלקס תלוי בעיקר במשך השימוש בה. לתרופה נטייה לגרום לתלות רבה יותר ככל שנוטלים אותה זמן רב יותר. עושה רושם שמערכת העצבים המרכזית מתרגלת לנוכחות התרופה ולהשפעה שלה על מערכת הסרוטונין במוח ולוקח זמן רב לשקם את המנגנונים הטבעיים הללו (או במקרים נדירים למצוא תרופה אחרת שתחליף את הציפרלקס בהצלחה, עוד על כך בהמשך). עבור מרבית הנגמלים מציפרלקס מדובר על תהליך הדרגתי שיכול להמשך 6-12 חודשים בהם מורידים לאט לאט את המינון של התרופה, בודקים האם ישנם תסמיני גמילה, האם נשמר איזון נפשי-רגשי והאם המטופל ממשיך לתפקד בחייו בצורה בריאה ומאוזנת וללא תופעות לוואי.

מהם האתגרים המרכזיים בגמילה מציפרלקס?

האתגר הגדול ביותר הוא שיקום של מערכת העצבים המרכזית ומציאת מנגנוני ריפוי והתמודדות עם חרדה, דיכאון וכפייתיות שאינם כוללים נטילת תרופות. בנוסף, עבור נגמלים רבים ישנו חשש מוצדק מאוד מגמילה מציפרלקס – הם הרי נוטלים אותה בשל צורך אמיתי, מה יקרה כשיפסיקו? האם החרדה והדיכאון יחזרו? האם יחמירו? האם הם יכולים להמשיך בחיים פוריים ובעלי משמעות ללא נטילת ציפרלקס? לכן אתגר נוסף הוא יצירת מחויבות של המכור לתהליך ואת ההבנה שניתן להתמודד עם תסמיני דיכאון וחרדה גם ללא התרופה.

כאשר מטופל בציפרלקס מחויב לתהליך הגמילה, להבנה שניתן לחיות ללא תרופות פסיכיאטריות ולמצוא תמיכה, כלים להתמודדות ויכולות נפשיות המאפשרות חיים מלאים, מאושרים וטובים ללא התרופה תהליך הגמילה אפשרי ויעיל.

האם גמילה מציפרלקס דורשת מעבר לתרופות אחרות?

עבור אחוז קטן מהנגמלים מציפרלקס, מי שסובל מתסמינים עיקשים במיוחד של חרדות קשות, דיכאון והפרעה כפייתית טיפול תרופתי חלופי נדרש כדי לשמר את איכות החיים והאיזון הנפשי. מדובר על אנשים להם צורך אמתי מאוד באיזון תרופתי ולא מומלץ עבורם להפסיק לטיול תרופות לאיזון מצב הרוח. במרכז גמילה מקצועי בו רופאים ואנשי צוות להם היכולת לאבחן צרכים אלו ניתן להתאים טיפול משלב פסיכותרפיה ותרופות במינון נמוך, טיפול יעיל להתמודדות עם דיכאון וחרדה ושיבה לחיים מלאי משמעות מבלי לסבול מתסמיני גמילה קשים, מבלי להתמודד לבד עם קשיים רגשיים תוך קבלת תמיכה, כלים ועזרה.

למה כדאי להיגמל מציפרלקס?

התמכרות, כל התמכרות גובה מחיר מחייו של המכור בין אם מדובר על התמכרות לתרופות, לסמים, להימורים או כל התמכרות אחרת. גמילה מציפרלקס משחררת את הנגמל מהצורך ליטול תרופות פסיכיאטריות להן השלכות ארוכות טווח, מן החשש מהפסקה של התרופה ומתופעות הגמילה. נגמלים רבים מדווחים על שיפור בחייהם לאחר גמילה מציפרלקס, על נוכחות טובה יותר בחיי המשפחה, העבודה והיחסים הבינאישיים, על תחושת מסוגלות גבוהה יותר בעקבות פיתוח חוסן נפשי ומנגנוני התמודדות עם דיכאון וחרדה ללא הציפרלקס.

ד"ר עמרי סיני

ד"ר עמרי סיני

ד"ר סיני הינו נרקולוג מומחה מזה 30 שנה, אחד הרופאים המובילים בתחום הנרקולוגיה בישראל, בעל ניסיון רב בטיפול במרכזי גמילה רבים לאורך השנים. תחומי התמחותו כוללים טיפול באופיואידים, ממריצים, סמים הזייתיים, תרופות מרשם ומשככי כאבים.
השכלתו מקיפה תחומים רבים כגון: לימודי רפואה MD באוניברסיטה העברית בירושלים בשילוב עם התמחות בפסיכיאטריה במרכז לבריאות הנפש בלב השרון, לימודי תחלואה כפולה בטכניון ולימודי היפנוזה באוניברסיטת תל אביב.
כיום משמש כמנהל המחלקה לתחלואה כפולה במרכז לבריאות הנפש- ״אברבנאל״.

דעו שיש עוד תקווה!

אם אחד ממכם או יקיריכם מתמודד עם קושי בחיים?

אנחנו בוילה באלאנס עומדים לרשותכם לאורך כל הדרך.