אטנט (אדרל) - גמילה וטיפול

אטנט הוא השם המסחרי ל- Mixed Amphethamine Salts (בארצות הברית היא משווקת תחת השם אדרל). התרופה משמשת בעיקר כטיפול במי שסובל מהפרעות קשב וריכוז והפרעות היפראקטיביות. בנוסף, היא משמשת לטיפול בנרקולפסיה (הפרעת שינה חמורה). התרופה שייכת למשפחת הממריצים (סטימולנטים) ופועלת על מערכת העצבים המרכזית. פעולתה של התרופה היא לכ-5 שעות ומתחילה כשעה לאחר נטילתה. אטנט נלקחת ככדור לבליעה. אך בנוסף לשימוש הלגיטימי באטנט כתרופה לכל דבר ועניין יש לה גם ביקוש בשוק האפור והשחור כסם מעורר וממריץ. מה ההבדל בין שימוש להתמכרות? מה ההשפעות ארוכות הטווח של אטנט? מה הקשר בינה לבין ריטלין ואיך נגמלים מהתרופה?

אטנט ואדרל

אספנו עבורכם את כל המידע בנושא גמילה מאטנט

מה הקשר בין אטנט לריטלין?

אטנט וריטלין משמשות שתיהן לטיפול בהפרעות קשב וריכוז בילדים מעל גיל 6 ובמבוגרים. הן שייכות לאותה משפחה של חומרים ממריצים שבסובלים מהפרעות קשב וריכוז עוזרים למקד את תשומת הלב, למנוע התפזרות המחשבה ולשפר את יכולת ההקשבה והלמידה. כמו אטנט, גם לריטלין השפעה ממריצה במי שאינו סובל מהפרעות אלו. לכן, שתי התרופות נלקחות לא פעם על ידי מי שמנסה להישאר ער ומרוכז שעות רבות למשל סטודנטים בתקופת מבחנים, מי שעובד בנהיגה שעות מרובות, עובדים במשמרות לילה ועוד. כמובן ששימוש כזה הוא לא חוקי וללא מרשם. אטנט וריטלין נמכרות בשוק האפור לא פעם על ידי מי שמחזיק במרשם לגיטימי. אך גם סוחרי סמים מוכרים אטנט וריטלין, לפעמים בשילוב עם חומרים אחרים כסם ממריץ.

אל תתמודדו עם העול הגדול לבד.

אפשר לסייע לבן המשפחה וחשוב לשמור גם על עצמכם.
לחצו למידע נוסף:

האם אטנט ממכר?

התשובה לשאלה זו תלויה במינון, מי שלוקח אטנט במינונים קטנים, לפי הוראות רופא לא אמור לסבול מהתמכרות. אך לאטנט יש נטייה לגרום לסבילות וכך עולה הצורך במינונים הולכים ועולים והסיכון להתמכרות עולה גם כן.

היכן עובר הגבול בין שימוש לגיטימי באטנט להתמכרות?

שימוש באנט הוא לגיטימי כל עוד הוא במרשם רופא ובמינון שהוחלט על ידו. התרופה יעילה מאוד ועוזרת ללא מעט מטופלים הסובלים מהפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות. הבעיה מתחילה בשימוש ארוך טווח במינונים גבוהים בין אם הוא התחיל במרשם רופא או בין אם ללא מרשם. לאטנט יש נטייה לגרום לסבילות, כלומר נדרש מינון הולך וגדל של התרופה כדי לקבל את אותה השפעה. אנשים רבים מתחילים לקחת אטנט בכמויות קטנות עם השפעה ניכרת אך מגלים שלאורך זמן הם חייבים לקחת את התרופה לא כדי לשפר ריכוז ולהישאר ערים שעות מרובות, אלא כדי להצליח לקום בבוקר, להישאר ערניים לאורך היום ולתפקד בחייהם. בנוסף, לאטנט "ירידה" חזקה שיכולה לגרום לעייפות קיצונית, חוסר מוטיבציה, כאבי ראש ותסמינים נוספים וכדי להימנע מהם, הדרך היחידה היא להמשיך לקחת את הכדור, כאמור, במינונים הולכים וגדלים. מכאן הדרך להתמכרות ברורה ומובנת.

מה ההשפעות המיידיות של אטנט?

במינונים גבוהים כטיפול להפרעות קשב וריכוז לאטנט השפעה ממתנת, ממקדת ומרגיעה. אך במינונים גבוהים יותר ההשפעות שלה שונות וגורמות לעוררות, אופוריה קלה לצד ריכוז מוגבר. ההשפעות הללו מאפשרות למשל להישאר ערים למשך שעות רבות מבלי להרגיש עייפות, להתרכז במשימה אחת למשך זמן רב, ללמוד ולעבוד ללא הפסקות מרובות וללא תחושת עייפות, לישון פחות ובאופן כללי לעשות יותר בפחות זמן. במינונים גבוהים מאוד לאטנט השפעה הדומה לקוקאין וגורמת לאופוריה, תחושת מסוגלות מוגברת, אי שקט מחשבתי וגופני, עוררות גבוהה וכד'.

מה ההשפעות של אטנט בשימוש ארוך טווח?

נראה שההשפעות ארוכות הטווח של אטנט במינונים קטנים זניחות ואין עדויות שמצביעות על נזק גופני כאשר התרופה נלקחת תחת פיקוח רפואי. אך מי שמכור לאטנט לרוב נוטל אותה בכמויות גדולות יותר מן המומלץ ולכן הוא חשוף למגוון ההשפעות השליליות של שימוש לרעה בחומרים ממשפחה זו. אלו כוללות למשל נדודי שינה, חוסר מנוחה ועצבנות, שינויים במצב הרוח, בעיות לב, כבד וכלי דם, ירידה קיצונית במשקל ואיבוד התאבון, בחילות, כרבי ראש, קוצר נשימה ובמקרים קיצוניים מחשבות אובדניות, הזיות ודיכאון.

למה כדאי להיגמל מאטנט?

כל התמכרות נושאת בחובה מחיר, כשאנו תלויים בחומר כלשהו, גם אם מדובר על תרופה שעקרונית לגיטימית לשימוש ישנה פגיעה במרקם החיים התקין. החומר הממכר לוקח נתח נכבד מתשומת הלב, הזמן והמאמצים שיכלו להיות מופנים לכיוונים אחרים. אטנט לא שונה במובן הזה. מי שמכור לתרופות כמו אטנט מגלה מהר מאוד שהוא סובל מהתעסקות מוגזמת בתרופה, מחשבות טורדניות, ניסיונות להחביא את ההתמכרות, להצדיק לעצמו את הצורך בעוד כדור ועוד כדור, את ההסתכנות בפלילים על ידי רכישה שלו ובאופן כללי – שם לב שהתרופה הופכת מאמצעי עזר לעול.

האם חייבים לעבור גמילה מאטנט במסגרת אשפוז?

תסמיני הגמילה מאטנט בדרך כלל לא דורשים אשפוז במרכז גמילה והם אינן מסוכנים לכשעצמם. התסמינים כוללים בעיקר עצבנות, נפילת מתח, עייפות קיצונית וקשיי ריכוז לצד בעיות במערכת העיכול, כאבי ראש וכדומה. אלו אינם נעימים אך אינם מסכני חיים. עם זאת, ההחלטה האם לעבור גמילה במסגרת אשפוזית מלאה או באשפוז יום היא אישית לכל נגמל – כל אחד וצרכיו, כל אחד ודרכו אל חיים ללא ההתמכרות.

איך נגמלים מאטנט?

גמילה מאטנט כוללת לא רק גמליה פיזית אלא חשוב אף יותר – גמילה נפשית/רגשית. במרכז הגמילה מתמקדים בסיבות שהובילו אל שימוש לרעה בתרופה, במרכיבי האישיות והסביבה שגרמו למכור לקחת אותה מלכתחילה, בנסיבות בהן היא נלקחת ובהשפעות של ההתמכרות על החיים באופן כללי. בנוסף, בעזרת הצוות המקצועי, נגמלים אחרים ומגוון גדול של שיטות טיפוליות כולל טיפולים קבוצתיים, טיפולים משני דפוסי מחשבה (כמו NLP למשל) ופסיכותרפיה מפתחים מנגנוני התמודדות, ראייה של האני והסביבה שאינה תליה בהתמכרות ויכולות חדשות המאפשרות לצאת אל חיים מלאי משמעות ללא שימוש בסמים מכל סוג.

ד"ר עמרי סיני

ד"ר עמרי סיני

ד"ר סיני הינו נרקולוג מומחה מזה 30 שנה, אחד הרופאים המובילים בתחום הנרקולוגיה בישראל, בעל ניסיון רב בטיפול במרכזי גמילה רבים לאורך השנים. תחומי התמחותו כוללים טיפול באופיואידים, ממריצים, סמים הזייתיים, תרופות מרשם ומשככי כאבים.
השכלתו מקיפה תחומים רבים כגון: לימודי רפואה MD באוניברסיטה העברית בירושלים בשילוב עם התמחות בפסיכיאטריה במרכז לבריאות הנפש בלב השרון, לימודי תחלואה כפולה בטכניון ולימודי היפנוזה באוניברסיטת תל אביב.
כיום משמש כמנהל המחלקה לתחלואה כפולה במרכז לבריאות הנפש- ״אברבנאל״.

דעו שיש עוד תקווה!

אם אחד ממכם או יקיריכם מתמודד עם קושי בחיים?

אנחנו בוילה באלאנס עומדים לרשותכם לאורך כל הדרך.