גמילה מקלונקס

התמכרות לתרופות, כולל תרופות פסיכיאטריות היא מגפה של העולם המערבי המודרני. אנשים רבים פונים לטיפול תרופתי בזמן משבר נפשי, קושי בהתמודדות עם מצבי לחץ, במצבי דחק ובהופעת חרדה, דיכאון וקשיים נפשיים. אך בעוד ששימוש בתרופות לטיפול בכל אלו אינו בעיה לכשעצמה, שימוש יתר בהחלט יכול להוביל להתמכרות. קלונקס אינה שונה מבחינה זו מתרופות אחרות – התמכרות לקלונקס עלולה להיות מהירה, בלתי צפויה וקשה לאבחון.

גמילה מקלונקס

אספנו עבורכם את כל המידע בנושא גמילה מקלונקס

מה היא קלונקס?

קלונקס הוא השם המסחרי ל-CLONAZEPAM, תרופה ממשפחת הבנזנואידים המיועדת לטיפול במגוון מצבים כמו חרדה, אפילפסיה, מצבי פאניקה וכפיון. קלונקס ניתנת אך ורק במרשם רופא ומיועדת לשימוש קצר של לא יותר מ-9 שבועות. הסיבה לכך היא שתופעות לוואי בשימוש ממושך (פרטים בהמשך) עולות על התועלת ועשויות להיות חמורות כשאחת מה היא יצירת תלות העשויה להוביל להתמכרות ארוכת טווח.

קלונקס נרשמת לרוב על ידי פסיכיאטר ויש להישאר במעקב שלו בתקופת הטיפול. על המטופל לשים לב לתסמינים גופניים ונפשיים ובמיוחד הופעתו של דיכאון ונטיות אובדניות. כמו כן, מכיוון שהתרופה עשויה להשפיע על מערכות רבות בגוף האדם יש להיות במעקב רפואי הכולל בדיקות דם ותפקודי כבד מידי כשבועיים עד 4 שבועות לפי הנחיות הרופא. מדובר על כדור חזק מאד עם השפעות ניכרות הן על מערכת העצבים המרכזית והן על מערכות אחרות בגוף האדם.

אל תתמודדו עם העול הגדול לבד.

אפשר לסייע לבן המשפחה וחשוב לשמור גם על עצמכם.
לחצו למידע נוסף:

מהן ההשפעות המידיות של קלונקס?

קלונקס ידועה בתור "תרופת פלא" לטיפול מידי בחרדה ופאניקה. התרופה משפיעה בתוך כ-20 עד 40 דקות ומאוד יעילה להורדת מפלס החרדה, הפסקת התקפי חרדה ובאופן כללי השבת רגיעה, איזון ותחושת שלווה. אך מעבר לכך לקלונקס ישנן תופעות לוואי בתקופת השימוש, חלקן מידיות וחלקן יופיעו לאחר מספר שעות או ימים. ישנם מטופלים בקלונקס שלא ירגישו כל תופעת לוואי ואילו אחרים יחוו את כולן ללא תלות במינון. ההשפעות ותופעות הלוואי של קלונקס כוללות ישנוניות, סחרחורות וחולשה, הופעת עצבות ודיכאון, בלבול, בעיות זיכרון, בעיות הליכה וקואורדינציה. כמו כן, קלונקס עשויה לגרום לשינויים משמעותיים במצב הרוח עד לכדי מחשבות אובדניות ובתקופת השימוש יש להיות ערניים לכך.

מהן ההשפעות ארוכות הטווח?

כאמור, קלונקס אינה תרופה לשימוש ממושך – היא נרשמת לטיפול קצר ובמינונים נמוכים ככל האפשר בשל החשש ליצירת תלות ותופעות לוואי קשות. מי שלוקח קלונקס ללא בקרה רפואית, במינונים גבוהים מהמומלץ או למשך זמן ארוך עשוי לסבול ממגוון תופעות לוואי והשפעות כולל:

  • פגיעה בכבד ובכליות
  • שינויים בדפוסי התנהגות ומחשבות טורדניות
  • דיכאון ונטיות אובדניות
  • הפרעות זיכרון
  • אגרסיביות
  • בעיות קואורדינציה וסחרחורות, כאבי ראש
  • תופעות חמורות כמו הזיות, פרכוסים, התקפים פסיכוטיים וכדומה עשויות להופיע אך אינן נפוצות

בנוסף, מכיוון שקלונקס היא למעשה תרופת הרגעה, מינונים גבוהים גורמים לישנוניות וחוסר מוטיבציה, קשיי ריכוז וקשיי תפקוד.

היכן עובר הגבול בין שימוש בקלונקס להתמכרות?

שימוש בקלונקס לתקופה מומלצת תחת פיקוח רפואי אינו בעייתי כלל וכלל. קלורזפאם היא תרופה וותיקה ותופעות הלוואי מול התועלת נשקלות בזהירות על ידי הרופא המטפל. אך שימוש ארוך טווח יגרום להתמכרות, לא מדובר על סיכוי קטן ואחוז מזערי מן המטופלים – מרבית הנוטלים קלונקס מעבר לתקופת השימוש המומלצת יתמכרו לתרופה. לעיתים קשה להבחין מתי נחצה הגבול בין שימוש סביר להתמכרות לתרופות, קלונקס לא שונה מבחינה זו, אך ישנם כמה סימנים שיכולים להעיד על התמכרות לקלונקס וצורך בנקיטת צעדים להפסקה מבוקרת וגמילה מהתרופה:

חוסר יכולת להפסיק

הופעה של תסמיני גמילה (פרטים בהמשך) כשמפסיקים לקחת את התרופה היא הסימן המובהק ביותר להתמכרות לקלונקס. מכורים רבים מנסים להוריד מינון או להפסיק בכוחות עצמם אך מגלים שהם פשוט לא מצליחים וחוזרים לקחת את התרופה.

העלאת מינון

העלאת מינון ללא אישור ופיקוח רופא.

התעסקות מוגזמת סביב התרופה

מחשבות טורדניות סביב מינון, זמני נטילת התרופה, מספר הכדורים שנשארו, חששות מוגזמים לגבי זמינות בבית המרקחת, פחד מלשכוח את הכדורים בבית, תגובות מוגזמות וקיצוניות סביב הזמן בו הכדורים אוזלים וכדומה.

נטילת התרופה ללא פיקוח רפואי

קלונקס מיועדת לשימוש קצר טווח בלבד. מי שלוקח את התרופה ללא אישור מן הרופא, ללא פיקוח רפואי וללא בקרה על מינון, בעזרת רכישה מגורמים מפוקפקים וכד' ללא ספק מציג סימני התמכרות מובהקים.

סימנים פזיולוגיים

עייפות מוגברת, סחרחורות, חולשה, ישנוניות כבדה וכדומה.

סימנים נפשיים והתנהגותיים

פיתוח דיכאון פתאומי, נטיות אובדניות, עצבות גדולה, חוסר יכולת ליהנות, אגרסיביות ומגוון שינויים קיצוניים במצב הרוח.

ניסיונות להשיג את התרופה

אחרי שהרופא המטפל מסרב לתת עוד מרשם מכורים ינסו להשיג את התרופה בכל דרך אפשרית כולל זיוף מרשמים ופניה אל השוק האפור וגורמים פליליים.

מהן הסיבות להתמכרות לקלונקס?

שימוש סביר בקלונקס, כפי שנרשם על ידי רופא יכול לעזור להשקיט התקפי חרדה, פאניקה ולהיות גלגל הצלה עבור מי שסובל מתקופת לחץ גדולה, עבר משבר קשה או נמצא במצב דחק קיצוני. אך כפי שראינו, התרופה מיועדת כתרופת חירום והיא לא אמורה להילקח למשך יותר מכ-9 שבועות ובמינונים נמוכים ככל האפשר. הבעיה עם תרופות ממשפחת הבנזנואידים כמו קלונקס, היא שהגוף שלנו מתרגל מהר מאוד לנוכחותן ומפתח סבילות. המשמעות היא שכדי להמשיך לקבל תועלת מן התרופה יש להעלות את המינון שלה. החשש מהחזרה של החרדה עלול להוביל מטופלים בקלונקס להעלות מינונים על דעת עצמם ו/או להמשיך להשתמש בתרופה גם אחרי תקופת השימוש המומלצת. מדובר על התמכרות שתחילתה בצורך רפואי-פסיכיאטרי לגיטימי לחלוטין שיוצאת משליטה.

בנוסף למכורים שהתחילו לקחת קלונקס בצורה מבוקרת ישנם אנשים שלוקחים את התרופה מראש כסם לכל דבר. לקלונקס, במיוחד במינונים גבוהים השפעה מהירה על מצב הרוח, היא גורמת לישנוניות ורוגע קיצוני ויש מי שלוקח אותה בשביל ההשפעה הזו. שילוב של קלונקס עם אלכוהול או סמי רחוב מוביל להשפעה חזקה יותר המעמיקה את התלות וההתמכרות.

האם הפסקת התרופה גורמת לתסמיני גמילה?

אחת הסיבות שבגללן קלונקס מיועדת לשימוש קצר בלבד היא שנטילת התרופה לאורך זמן תגרום להתמכרות והפסקה פתאומית לתסמיני גמילה. תסמיני הגמילה מקלונקס יכולים להיות קשים הן בגלל ההיבט הגופני אך בעיקר בגלל התסמינים הרגשיים-נפשיים, אלו כוללים:

  • רעד
  • נדודי שינה
  • עצבנות ואגרסיביות
  • בלבול
  • זיעה קרה
  • בחילות והקאות, כאבי בטן
  • עוויתות


בנוסף, עבור מטופלים רבים, הפסקה מידית ולא מבוקרת של קלונקס תגרום לחזרה של החרדה והתופעות שבגללן היא נלקחה מלכתחילה.

איך עוברים גמילה מקלונקס?

לגמילה מקלונקס מספר שלבים והיבטים כאשר הראשון הוא הפסקה הדרגתית (!) ואיטית של התרופה. הפסקה מידית או ללא בקרה תגרום לתסמיני גמילה קשים. במסגרת מרכז הגמילה, לכל מטופל מותאמת הפסקה אישית של התרופה בהתאם לצרכיו ומצבו, משך השימוש בתרופה והסיבות בגינן היא נלקחה. במצבים מסוימים נעזרים בתרופות תומכות גמילה בשלב זה.

במקביל להורדת המינון של התרופה, גמילה מקלונקס חייבת לכלול התייחסות לתופעות שהובילו לנטילתה – האם היא נרשמה על ידי פסיכיאטר לטיפול בחרדה למשל, האם המכור לקח קלונקס כסם לכל דבר, האם היא נלקחה כטיפול בהפרעה כפייתית וכדומה. כדי לתמוך בתהליך מוצלח של גמילה מהתרופה, חייבים לספק אלטרנטיבה למי שסובל מתסמינים פסיכיאטריים. בשלב זה נבחנת האפשרות למתן תרופות אחרות לטווח ארוך אך השאיפה היא להתמקד דווקא בדרכים שאין תרופתיות להתמודדות עם חרדה, פאניקה וכפיון. במסגרת הגמילה לומדים דרכים להתמודד עם התקפי חרדה, עם חרדה מתמשכת, עם מחשבות כפייתיות ועוד – כל מטופל וצרכיו.

בנוסף, תהליך הגמילה מקלונקס יכלול התבוננות על ההתמכרות עצמה, בגורמים שהובילו אליה, תבנה אסטרטגיה למניעת החזרה אל ההתמכרות, יבחנו דרכי חשיבה ומעשה, יבנו כלים חדשים להתמודדות עם החיים ללא התרופה. כל אלו נעשים מול צוות מקצועי ומנוסה במגוון שיטות מתחום הטיפול הקוגניטיבי, השינוי המחשבתי (כמו NLP למשל), בקבוצות תמיכה, טיפול באומנות, תנועה, ספורט ועוד. כל תכנית גמילה מותאמת אישית למטופל, לצרכיו ורצונותיו ומתקדמת בקצב האינדיבידואלי שלו.

מהו האתגר המרכזי בגמילה מקלונקס?

האתגר המרכזי בגמילה מקלונקס, כמו גם תרופות פסיכיאטריות אחרות היא העובדה שלרוב, יש צורך אמיתי בשימוש בתרופה. קלונקס נרשמת במשורה למי שזקוק לה, ללא התרופה או ללא מינון מוגבר, מטופלים רבים מרגישים שהם לא יכולים המשיך בחייהם, שאין להם פתרון אחר. חלק מן האתגר הוא למצוא את האיזון הנכון בין הצורך בטיפול תרופתי כלשהו לבין הצורך בגמילה מתרופות פסיכיאטריות. בנוסף, כמובן שחייבים לטפל לא רק בהתמכרות אלא גם בסיבות שהובילו לנטילת התרופה – חרדה, התקפי פאניקה או כפיון למשל. גמילה מקלונקס לבדה ללא אספקת טיפול במצב הנפשי והפסיכיאטרי הקיים מתחת להתמכרות עלולה להיכשל ולהוביל את הנגמל חזרה אל הקלונקס.

האם גמילה מקלונקס מחייבת הפסקת כל טיפול תרופתי?

גמילה מקלונקס מחייבת הפסקה איטית וזהירה של התרופה אך היא אינה מחייבת הפסקה של כל טיפול תרופתי. ישנם מספר פרוטוקולים המאפשרים מעבר הדרגתי לתרופות אחרות שאפשר ובטוח לקחת לאורך זמן כמו גם פרוטוקולים המאפשרים להימנע לחלוטין מתרופות פסיכיאטריות – לכל נגמל, בהתאם למצבו, הסיבות שהובילו להתמכרות, רצונותיו וצרכיו מותאמת תכנית אישית. בחלק מהמקרים יהיה צורך בטיפול תרופתי תחליפי, עבור נגמלים אחרים ההתמכרות אינה קשורה למצב פסיכיאטרי הדורש טיפול תרופתי. כאמור, כל נגמל ודרכו את הגמילה.

האם חייבים לעבור גמילה מקלונקס במסגרת אשפוז?

התשובה לשאלה זו אינה חד משמעית, מצד אחד מסגרת אשפוזית מספקת תמיכה רחבה גם בגמילה גופנית מקלונקס וגם בהיבטים הרגשיים-נפשיים. עבר נגמלים מסוימים, במיוחד כאלו שנמצאים בשלבים מאוחרים של ההתמכרות, כאשר חייהם סובבים סביב התרופה והם לא מצליחים לתפקד בצורה מיטבית בעולמם – מסגרת אשפוזית היא הצלה של ממש. במרכז הגמילה הם יכולים להתחיל את חייהם מחדש לאחר קבלת טיפול, הכלה והבנה, תחת פיקוח מקצועי ותוך התחשבות גדולה בצרכיהם האישיים, מקומם בחיים, הסיבות שהובילו להתמכרות ובניית כלים לחיים חדשים ללא התרופה. מרכז הגמילה מספק אפשרות להפסקה מן החיים בצל ההתמכרות, ללקיחת זמן אישי עבור החלמה, למידת האני ללא ההשפעה של התרופה ובניית סט יכולות במסגרת אינטנסיבית ומובנית. אך עבור נגמלים אחרים, די באשפוז יום והורדה הדרגתית של התרופה כדי לעבור תהליך מוצלח של גמילה מקלונקס. גדולתו של מרכז גמילה מקצועי היא היכולת להתאים את תהליך הגמילה לכל מטופל באופן אישי.

למה כדאי להיגמל מקלונקס?

תופעות הלוואי ארוכות הטווח של קלונקס עשויות לשבש בצורה חדה וחמורה את חייו של מי שמכור לה. לאחר שימוש ארוך היא יכולה לסכן מערכות רבות בגוף האדם כולל הכליות והכבד ולגרום לנזק גופני של ממש. בנוסף, היא גורמת לתחושת כבדות וחוסר תפקוד, תופעות כמו סחרחורות וחוסר איזון בהליכה, קשיי ריכוז ובעיות שינה. תחת תנאים אלו קשה עד בלתי אפשרי לתפקד בעולם – לעבוד, ללמוד, לקיים חיי משפחה וקשרים בינאישיים. התמכרות לקלונקס יכולה לסכן את המכור לה גם בדרכים אחרות למשל הסתבכות בפלילים ברכישת התרופה באופן בלתי חוקי, קשיים כלכליים ועוד. גמילה מקלונקס מאפשרת לא רק להפסיק את התרופה ולמנוע את הנזק הגופני והמשפחתי, כלכלי ואישי אלא גם לטפל בסיבות להופעת ההתמכרות מלכתחילה – החרדה, הפחדים, כפיון ופאניקה. תהליך מוצלח של גמילה מקלונקס חייב לכלול גם התייחסות מקצועית לכל אלו ומציאת דרכי התמודדות חדשות, בניית מערכת כלים ויכולות, תפקוד וחיים בעלי משמעות ועשייה, שמחה ויכולת – חיים מלאים ובעלי משמעות.

ד"ר עמרי סיני

ד"ר עמרי סיני

ד"ר סיני הינו נרקולוג מומחה מזה 30 שנה, אחד הרופאים המובילים בתחום הנרקולוגיה בישראל, בעל ניסיון רב בטיפול במרכזי גמילה רבים לאורך השנים. תחומי התמחותו כוללים טיפול באופיואידים, ממריצים, סמים הזייתיים, תרופות מרשם ומשככי כאבים.
השכלתו מקיפה תחומים רבים כגון: לימודי רפואה MD באוניברסיטה העברית בירושלים בשילוב עם התמחות בפסיכיאטריה במרכז לבריאות הנפש בלב השרון, לימודי תחלואה כפולה בטכניון ולימודי היפנוזה באוניברסיטת תל אביב.
כיום משמש כמנהל המחלקה לתחלואה כפולה במרכז לבריאות הנפש- ״אברבנאל״.

דעו שיש עוד תקווה!

אם אחד ממכם או יקיריכם מתמודד עם קושי בחיים?

אנחנו בוילה באלאנס עומדים לרשותכם לאורך כל הדרך.