פופרס

פופרס היא תרופה המשווקת בבקבוקים קטנים תחת מסווה של מפיגי ריח אך בפועל המטרה שלה היא שונה. מדובר בתרופה שאסור לבלוע או אפילו לטעום כיוון שהיא יכולה להיות קטלנית. פופרס היא תרופה כימית המשתייכת לקבוצה שנקראת אלקיל ניטריטים והיא נצרכת באמצעות שאיפה. כאשר שואפים פופרס ניתן לחוש בסחרחורת, הדופק עולה וחווים מעין תחושת אופוריה.

גמילה מפופרס

אספנו עבורכם את כל המידע בנושא פופרס

מה זה פופרס?

פופרס משתייכת כאמור לקבוצה בשם אלקיל ניטריטים שגורמים להרחבה של כלי הדם ומגבירים בהם את זרימת הדם, פעולה זו גורמת לירידה בלחץ הדם כיוון שהלב אינו זקוק לזרימת דם כה גבוהה. ההתרחבות של כלי הדם יוצרת גם רגיעה ברקמות השריר ובגוף. תרופה זו הפכה להיות פופולרית בשנות השבעים והייתה שכיחה בשימוש במועדונים בעיקר בקרב הומוסקסואלים. הסיבה לכך היא שפופרס גורם לשריר הרקטלי להירגע ובכך מעלה את יכולת ההנאה ומקטין את תחושת הכאב בעת החדירה. ניתן כיום לרכוש פופרס באופן לא חוקי בחנויות אונליין ואף בפיצוציות, כאשר הסם משווק בבקבוק פלסטיק קטן.

אל תתמודדו עם העול הגדול לבד.

אפשר לסייע לבן המשפחה וחשוב לשמור גם על עצמכם.
לחצו למידע נוסף:

מהן ההשפעות של פופרס?

שאיפה של פופרס יכולה לגרום לתחושת סחרחורת כמו לאחר שצורכים כמות גבוהה של אלכוהול אך בשונה מכך, תחושה זו נעלמת לאחר מספר שניות או דקות. אנשים רבים צורכים את הסם ומשתמשים בו במהלך קיום יחסי מין כיוון שהוא משפיע על רפיון השרירים בפי הטבעת ובנרתיק. סם הפופרס גורם לתופעות שונות כמו רגישות לאור, עלייה בדופק, תחושת חמימות באזור הפנים והצוואר, תחושת בחילה ואף הקאות, כאב ראש ופגיעה בראות. תופעות אלה לא נחשבות למסכנות חיים והן חולפות לאחר זמן מה. לעומת זאת ישנם סימפטומים שמצריכים טיפול רפואי כמו הופעה של פריחה בעור, חולשה ותחושת ישנוניות שאינה חולפת. ניתן גם להגיע למצב של מנת יתר בעקבות שאיפת פופרס שיהיה מאופיין בתסמינים חריפים יותר כמו גוון כחול בשפתיים, כפות הידיים והציפורניים, קוצר נשימה, עילפון, סחרחורת חריפה שאינה חולפת, לחץ באזור הרקות ודופק מהיר אך חלש. חשיפה ישירה של נוזל הפופרס אל האור היא יכולה לגרום לכווייה כיוון שמדובר בחומר כימי אך ניתן לטפל באמצעות קרם מרגיע שמיועד לכוויות כימיות.

פופרס – מה הסיכונים?

צריכה חד פעמית או קבועה של סם הפופרס יכולה לגרום לתופעות לוואי שיחלפו לאחר זמן קצר או לחילופין יגרמו לבעיות בריאותיות שיצריכו טיפול רפואי וישנם לא מעט מקרים של אשפוזים בבתי חולים ואף מקרי מוות בעקבות שאיפה של פופרס. תופעות הן נמשכות זמן קצר יכולות כאמור להיות כאב ראש, סחרחורת, ירידה בלחץ דם, בעיות בנשימה, עלייה בחום גוף ובעיה של זרימת חמצן בדם.
במקרים קשים יותר של שאיפת פופרס, התוצאה יכולה להיות תחושת מחנק וקושי בנשימה, התקף רעידות, כניסה לתרדמת ואף פציעה קטלנית. צריכה קבועה של סם הפופרס יכולה לגרום לנזק בתאי הדם האדומים בגוף, נזק באיברים השונים כמו כליות, כבד, לב וריאות ולפגיעה בתפקוד התקין של המערכת החיסונית. במקרים מסוימים ניתן לטפל בכל אותן תופעות על מנת שלא יישארו קבועות אך לעתים מדובר במצב בלתי הפיך. מטופלים רבים אשר סובלים מהתמכרות לפופרס מצליחים להיגמל רק לאחר שעברו התקף טראומטי של תסמינים לאחר צריכת הסם.

איך נגמלים?

סם הפופרס לא משתייך לקבוצת הסמים הממכרים ביותר אך בכל זאת ישנם לא מעט מטופלים שמפתחים התמכרות. לאורך זמן, אותם מכורים צריכים גם להגדיל את המינון בו הם משתמשים כיוון שהגוף מפתח סבילות והם זקוקים למינון גבוה יותר על מנת לחוות את השפעת הסם. המינון הגבוה של שם פופרס יכול להיות קטלני והוא יכול להביא את המטופל למצב חירום בריאותי. ההתמכרות לפופרס איננה באה לידי ביטוי רק בצורך פיזי אלא גם בהתמכרות רגשית ונפשית. התמכרות נפשית או התנהגותית מתקיימת במקרים למשל שמטופל זקוק לצריכת הסם על מנת להנות מקיום יחסי מין. צריכת פופרס יכולה להיות גם הרגל והתמכרות בעקבות ניסיון להתמודד עם רגשות שליליים בעקבות טראומה וחרדה. ההתמכרות היא מעין קביים שמשמשים את המטופל כאופן התמודדות ומאפשרים לו להתעלם מבעיה קיימת שמצריכה טיפול הולם.

טיפול בהתמכרות לפופרס

צריכה חד פעמית של סם הפופרס יכולה להוביל לבסוף להתמכרות ולתוצאות עם השלכות קטלניות. אנשים אשר צורכים פופרס באופן קבוע ומעוניינים לעבור תהליך גמילה צריכים להגיע אל מרפאות המיועדות לטיפול בהתמכרות דרך קופות החולים או באופן פרטי. כדאי לבדוק לפני האם מרכז הגמילה נמצא ברישיון משרד הבריאות ופיקוח משרד הרווחה וכמו כן לקבל המלצות על המקום. שם יוכלו המטופלים לעבור הערכה על ידי אנשי מקצוע בעלי ניסיון וידע ויוכלו להעניק טיפול שיאפשר להם לטפל בבעיה שהביאה אותם לצריכת הסם מלכתחילה. הטיפול יכלול פגישות שבהן המטופלים יוכלו לעבד את רגשותיהם בקול ויאפשר למטופלים לקבל כלים להתמודדות ולנהל שגרת חיים תקינה. כיוון שסם הפופרס הוא לא אחד מהסמים היותר ממכרים, ייתכן שהמטופל לא יצטרך לעבור גמילה פיזית מההתמכרות. תהליך הגמילה במקרה של התמכרות לפופרס יתמקד יותר בטיפול פסיכולוגי והתנהגותי בהיבט של התלות שנוצרה והאופן שבו ניתן להיגמל ממנה.

ד"ר עמרי סיני

ד"ר עמרי סיני

ד"ר סיני הינו נרקולוג מומחה מזה 30 שנה, אחד הרופאים המובילים בתחום הנרקולוגיה בישראל, בעל ניסיון רב בטיפול במרכזי גמילה רבים לאורך השנים. תחומי התמחותו כוללים טיפול באופיואידים, ממריצים, סמים הזייתיים, תרופות מרשם ומשככי כאבים.
השכלתו מקיפה תחומים רבים כגון: לימודי רפואה MD באוניברסיטה העברית בירושלים בשילוב עם התמחות בפסיכיאטריה במרכז לבריאות הנפש בלב השרון, לימודי תחלואה כפולה בטכניון ולימודי היפנוזה באוניברסיטת תל אביב.
כיום משמש כמנהל המחלקה לתחלואה כפולה במרכז לבריאות הנפש- ״אברבנאל״.

דעו שיש עוד תקווה!

אם אחד ממכם או יקיריכם מתמודד עם קושי בחיים?

אנחנו בוילה באלאנס עומדים לרשותכם לאורך כל הדרך.