גמילה מאסיד - LSD

חומרים מעוררי הזיה ידועים לבני האדם משחר ההיסטוריה, אך אלו היו נדירים וקשים להפקה. הכימיה המודרנית הביאה איתה את היכולת לסנתז חומרים רבים כולל סמי הזיה ולייצר אותם בכמויות גדולות. הראשון שבהם היה ה-LSD שידוע גם כאסיד (Acid). מה זה בעצם אסיד? מה ההשפעות שלו? האם הוא ממכר ואיך נגמלים ממנו?

אסיד LSD

אספנו עבורכם את כל המידע בנושא אסיד

מה זה אסיד (LSD)?

אסיד או LSD (Lysergic Acid Diethlamide) בשמו הרשמי, הוא סם פסיכדלי (מעורר הזיות) חצי מלאכותי. החומר סונתז לראשונה בשוויץ על ידי הכימאי ד"ר אלברט הופמן. לתקופה מסוימת הוא שווק כתרופה פסיכיאטרית. לסם קשר הדוק לתרבות הנגד בארצות הברית של שנות ה-60, בארץ לתרבות מסיבות הטבע וה"שנטי". מדובר על חומר שנוי במחלוקת ועד היום מתנהל דיון בעולם על השימוש בו, היעילות שלו כטיפול פסיכיאטרי והחוקיות שלו. עם זאת, כיום LSD הוא סם בלתי חוקי במרבית מדינות העולם כולל ישראל.

אל תתמודדו עם העול הגדול לבד.

אפשר לסייע לבן המשפחה וחשוב לשמור גם על עצמכם.
לחצו למידע נוסף:

מה ההשפעות המיידיות של אסיד?

אסיד הוא הלוצינוגן, חומר מעורר הזיות, וככזה ההשפעות שלו כוללות:

  • עיוות של המציאות – עיוותי זמן, עומק, מרחב, צורה וגודל.
  • הזיות – ראיית, תחושת או שמיעת דברים שלא קיימים במציאות.
  • סינסתזיה – למשל "ראיית" מוזיקה.
  • התגברות חושית – רגישות גדולה למגע, צבעים, מרקמים, צלילים.
  • תחושה "גדולה"– תחושת ריחוף והתמזגות עם משהו גדול יותר כמו היקום, אלוהים וכדומה, תחושת הבנה גבוהה או ראיית דברים שלא נראו קודם.
  • או תחושה "קטנה" – התכווצות, חוסר תנועה, התכנסות.
  • שינויים באישיות ו/או במצב הרוח.
  • מיקוד או התפזרות (למשל יכולת לעשות את אותה פעולה שוב ושוב או חוסר יכולת לעשות פעולות פשוטות כמו לנעול נעליים או לשתות מכוס).


בנוסף לכל אלו, אסיד יכול לגרום גם לתגובות גופניות כמו הזעת יתר, סחרחורת, רעד וחולשה, התרחבות אישונים, עלייה בחום הגוף, צמרמורות ובחילות. כמו כן, מצב המכונה "טריפ רע" גורם להזיות שליליות, לפעמים לסיוטים של ממש שמלווים בפחד וחרדה, פראנויה, פאניקה וכדומה לפעמים כמה ימים לאחר השימוש.

האם אסיד מסוכן לשימוש?

הסכנה הגדולה ביותר של אסיד היא איבוד אחיזה במציאות ושליטה על ההיגיון. בגלל היכולת של אסיד לנתק את המשתמש מהמציאות ולגרום לו להזיות עמוקות ומחשבות שווא ישנה סכנה ממשית בשימוש בו. בארץ ובעולם תועדו מקרי פציעות ואפילו מוות של משתמשי אסיד שחוו הזיה עמוקה וחזקה ופגעו בעצמם כתוצאה מעיוות של המציאות. דוגמא טוב לכך היא קפיצה ממקום גבוה במחשבה שהם יכולים לעוף. בנוסף, תועדו מקרים בהם שימוש יתר באסיד גרם לשיתוק חלקי. כמובן שנשאלת השאלה מה הוא שימוש יתר? התשובה לכך אינה ברורה, עובדה שמוסיפה לסכנת השימוש בחומר. נראה כי לכל אדם סבילות שונה לאסיד שיכולה גם להשתנות לאורך זמן ותלויה בין השאר במצב רגשי ונפשי. לכן, לקיחת אסיד הוא סוג של "משחק רולטה", אף פעם אי אפשר לדעת בדיוק מה מקבלים.

בנוסף, ישנן עדויות שמצביעות על כך ששימוש ב-LSD, במיוחד בכמויות גדולות ובמיוחד בשילוב עם סמים אחרים עלול לגרום להתפרצות של מחלת נפש בקרב מי שרגיש לכך (למשל למי שיש היסטוריה של סכיזופרניה במשפחה או מי שסובל מדיכאון).

האם לאסיד יש השפעות ארוכות טווח?

באופן מעניין, לאסיד אין כמעט כל השפעה ארוכת טווח על גוף האדם, הוא אינו משפיע על מערכות כמו הלב, הכליות והכבד, הוא אינו גורם לנזקים לריאות או כל מערכת אחרת. הסיבה לכך היא שהוא פועל על רצפטורים ספציפיים מאוד במוח האדם שאינם קשורים למערכות אחרות כלל. הדבר היחיד שאסיד עושה הוא השפעה על המוח שגורמת למגוון תופעות הלוואי קצרות הטווח שלו. מבחינת תופעות לוואי בשימוש ארוך טווח, למעשה, אין עדויות לכך. עם זאת, אסיד הוא חומר בעל רעילות גבוהה ומנת יתר אפשרית בהחלט. בנוסף, ככל סם רחוב, אין לדעת באמת מה מכילה מנה שלו וישנן עדויות לכך שאסיד מעורבב פעמים רבות עם כימיקלים כמו סטריכנין (רעל עכברים) וחומרים כגון אמפטמינים. לאלו בהחלט יכולות להיות השפעות שליליות במיוחד כשלוקחים אותם בכמויות גדולות לאורך זמן.

האם LSD ממכר?

שלא כמו סמים אחרים כגון קוקאין ואופיואידים ( כדוגמת הרואין), משככי כאבים או תרופות שינה – LSD אינו ממכר גופנית. הסם לא יוצר תלות ואפשר בהחלט להפסיק לקחת אותו מידית ללא תסמיני גמילה. אך הבעיה עם LSD היא אחרת, התלות הנפשית-רגשית שהוא יוצר בשילוב הנטייה לקחת אותו במצבים חברתיים עשויה להיות לא פחות מורכבת. משתמשי אסיד קבועים מחזיקים במחשבות כמו: "בלי האסיד אני לא אהנה" ,"האסיד עוזר לי להשתחרר", "בלי האסיד אני מרגיש חרדה ולא יכול לבלות" וכד'. בפעמים רבות הסם נלקח ממש כחלק מבילוי חברתי וסיטואציות חברתיות. ההתמכרות נעוצה דווקא במצבים החברתיים הללו, כחלק בלתי נפרד מפעילויות רבות. מדובר על הרגל שיצא משליטה, על לקיחת LSD כ"חובה" במצבים מסוימים.

אם אסיד לא ממכר, למה צריך לעבור גמילה?

אסיד אמנם לא ממכר גופנית כמו סמים רבים אחרים אך הוא יוצר תלות רגשית וחברתית חזקה בקרב משתמשים קבועים. בדיוק כמו התמכרויות כגון התמכרות להימורים או משחקי מחשב בהם אין חומר ממכר, גם כאן, פעמים רבות יש קושי גדול מאוד להפסיק. לכן, מי שמוצא את עצמו לוקח אסיד לעיתים קרובות, מרגיש שהסם הופך לחלק גדול מהחיים, לא יכול ליהנות בלעדיו, מרגיש שהאסיד מחזיק אותו ומחזיר אותו פעם אחר פעם אליו – זקוק לתהליך מקצועי ומלא של גמילה.  

איך נגמלים מאסיד?

הדרך הטובה ביותר להיגמל מאסיד היא לעבור גמילה מקצועית במרכז גמילה שערוך להבין, להכיל ולפגוש את הנגמל במקום בו הוא נמצא בתהליך שלו ובחייו. במרכז גמילה מומלץ  ומקצועי תבנה תכנית אישית בהתאם לסיבות שהובילו להתמכרות, המקום בחיים שבו הנגמל נמצא – יחד איתו, בשיתוף פעולה מלא ותוך מתן כלים פרקטיים להתמודדות עם החיים ללא האסיד.

ד"ר עמרי סיני

ד"ר עמרי סיני

ד"ר סיני הינו נרקולוג מומחה מזה 30 שנה, אחד הרופאים המובילים בתחום הנרקולוגיה בישראל, בעל ניסיון רב בטיפול במרכזי גמילה רבים לאורך השנים. תחומי התמחותו כוללים טיפול באופיואידים, ממריצים, סמים הזייתיים, תרופות מרשם ומשככי כאבים.
השכלתו מקיפה תחומים רבים כגון: לימודי רפואה MD באוניברסיטה העברית בירושלים בשילוב עם התמחות בפסיכיאטריה במרכז לבריאות הנפש בלב השרון, לימודי תחלואה כפולה בטכניון ולימודי היפנוזה באוניברסיטת תל אביב.
כיום משמש כמנהל המחלקה לתחלואה כפולה במרכז לבריאות הנפש- ״אברבנאל״.

דעו שיש עוד תקווה!

אם אחד ממכם או יקיריכם מתמודד עם קושי בחיים?

אנחנו בוילה באלאנס עומדים לרשותכם לאורך כל הדרך.