גמילה מכדורים פסיכיאטרים

היום, הסטיגמה הקשה של תרופות פסיכיאטריות התרככה רבות ולא מעט אנשים נעזרים בהן לתקופות קצרות בזמן משבר, לתמיכה בתהליך טיפולי, בעת מצבי לחץ קיצוניים ועוד. אך יחד עם השימוש הגובר בתרופות אלו בקרב האוכלוסייה הכללית עולים גם אחוזי ההתמכרות אליהן. 

גמילה מכדורים פסיכיאטרים

אספנו עבורכם את כל המידע בנושא גמילה מכדורים פסיכיאטרים

מהן התרופות הפסיכיאטריות הנפוצות?

תרופות פסיכיאטריות הן תרופות הנלקחות למטרת השגת איזון רגשי-נפשי. התרופות הנפוצות ביותר הן תרופות נוגדות דיכאון ממשפחת ה- SSRI/SNRI כמו ציפרלקס למשל ובנזואנפינים כמו קלונקס ולוריוון. לכל תרופה השפעה מעט שונה, מינונים מומלצים שונים ותופעות לוואי שונות. לרוב, לתרופות אלו לוקח זמן רב להשפיע, כ-3 עד 6 שבועות ולפעמים אפילו למעלה מחודשיים. במקרים רבים, מדובר על סוג של "ניסוי וטעיה" עד להשגת המינון הנכון. המשותף לכל התרופות הללו הוא פוטנציאל ההתמכרות שלהן, במיוחד בשימוש ארוך טווח ובמינונים גבוהים.

היכן עובר הגבול בין שימוש לגיטימי בכדורים פסיכיאטריים להתמכרות?

תרופות פסיכיאטריות יכולות להיות גלגל הצלה משמעותי מאוד עבור מי שסובל מהפרעות נפשיות כמו דיכאון מג'ורי, הפרעה דו-קוטבית, תסמונות אובססיבית שונות, מי שסובל מהפרעת דחק פוסט טראומטית והפרעות חמורות נוספות. עבור מטופלים אלו, התרופה עוזרת להשיג איזון נפשי, בהירות מחשבתית ויכולת תפקוד בעולם. אך פעמים רבות, רופאים רושמים תרופות פסיכיאטריות גם למטופלים שזקוקים לתמיכה זמנית למשל בשל לחץ ומתח רב, אירוע משנה מציאות כמו גירושין, אובדן פרנסה, אבדן אדם קרוב וכדומה. רבים סובלים מתסמיני דיכאון וחרדה בשל מצב ביטחוני, קשיים בינאישיים, משברים כמו משבר הקורונה ועוד. מטופלים אלו מתחילים לקחת את התרופה בזמן מצוקה, ורבים מאמינים שעם חלוף הסערה הם יוכלו פשוט להפסיק.

אך האמת היא שקשה מאוד פשוט להפסיק לקחת כדורים מסוג זה. גופנו מתרגל אליהם, הם מחליפים את מנגנון ההתמודדות הטבעי וגורמים לשינויים ביכולות רגשיות. שימוש לגיטימי הוא קצר טווח, במינונים קטנים ככל האפשר. אנשים רבים מוצאים את עצמם לאחר תקופה מסוימת לוקחים מינון גבוה מהמומלץ רק כדי להשיג את אותה התוצאה. מתחילים קשיים משמעותיים לתפקד ללא הכדור ומחשבות טורדניות שקשורות לתרופה (מה יקרה אם יגמרו לי הכדורים? אני לא מסוגל לתפקד בלי הכדור, מאיפה להשיג עוד וכן הלאה). ואכן, כמו בכל התמכרות אחרת, היכולת להפסיק אובדת וישנו דחף בלתי נשלט להמשיך לקחת את התרופה.

האם הפסקת התרופות תגרום לתסמיני גמילה?

המטרה של תרופות פסיכיאטריות היא לגרום לאיזון, לשכח תסמינים כמו חרדה, דיכאון, מחשבות אובססיביות ועוד, בהתאם לצורך הספציפי של כל מטופל. אך הן אינן מרפאות ומטבע הדברים כאשר מפסיקים לקחת אותן התסמינים המקוריים עשויים לחזור. אם מפסיקים ללא בקרה וללא תמיכה מקצועית, באופן פתאומי ומבלי לעשות תהליך גמילה מסודר לתרופות פסיכיאטריות יש גם תופעות גמילה כמו למשל:

  • בעיות שינה
  • דיכאון, חרדה, אי שקט ועצבנות
  • סיוטים
  • הזעת יתר
  • כאבי ראש
  • בעיות במערכת העיכול
  • שינויים קיצוניים במצב הרוח
  • בעיות קשב
  • התפרצויות בכי או זעם

למה בכלל לעבור גמילה מכדורים פסיכיאטריים?

לתרופות פסיכיאטריות, כמו כל תרופה אחרת, ישנו מקום ברפואה והן עוזרות ללא מעט אנשים להשיג איזון נפשי ורגשי. אך לכדורים פסיכיאטריים השפעה ניכרת על מוח וגוף האדם והם לא נטולי סיכון. התרופות הפסיכיאטריות משפיעות השפעה ישירה על מערכת העצבים המרכזית ועל נוירוטרנסמיטרים במוח. לאורך זמן, מוחנו מתחיל להסתמך על התרופה כמנגנון האיזון ולאחר נטילה ממושכת יכול להיות קושי גדול להפסיק מבלי לחוות תסמיני גמילה מורכבים מאוד. בנוסף, לתרופות פסיכיאטריות תופעות לוואי כמו שינויים במערכת העיכול, ישנוניות, קשיי ריכוז, בעיות שינה, בעיות בתפקוד המיני, סיכון מוגבר לבעיות כבד וכליות ועוד רבות נוספות. בנוסף, שינויים במינון עלולים לגרום להשפעה הפוכה מהרצויה, לתופעות כמו הזיות, התקף פסיכוטי, פרצי אלימות או לחלופין דיכאון וחרדה.

האם חייבים לעבור גמילה מתרופות פסיכיאטריות במסגרת אשפוז?

התשובה לשאלה זו מורכבת ותלויה מאוד במצב הספציפי של כל מטופל. בדרך כלל, מי שלקח תרופות פסיכיאטריות לטיפול במצבים כמו חרדה, לחץ, כתמיכה לאחר אירוע פתאומי וכדומה יוכל לעבור גמילה מכדורים פסיכיאטריים במסגרת אשפוז יום. מי שהתרופות הפסיכיאטריות שלו נלקחות עבור הפרעה נפשית מאובחנת וזקוק לתמיכה שלהן כדי לתפקד מומלץ לו לעבור גמילה (ולעיתים מעבר לתרופה אחרת) במסגרת אשפוז מלא. כל מקרה לגופו, כל נגמל ודרכו אל הגמילה.

מה האתגר הגדול ביותר בגמילה מכדורים פסיכיאטריים?

האתגר המרכזי בגמילה מתרופות פסיכיאטריות הוא לאמץ את ההבנה שכדורים פסיכיאטריים הם לא גזירת גורל לכל החיים. רוב מי שנוטל אותם עושה זאת כדי להשיג איזון זמני ומצא את עצמו מכור לאחר תקופת שימוש ממושכת. התלות בתרופות פסיכיאטריות ניתנת לשבירה במקרים רבים מאוד. אפילו מי שסובל מהפרעות נפשיות מאובחנות לא חייב להיות כבול לשארית חייו לאותו כדור או לתרופות בכלל, הכל תלוי באבחנה הספציפית שלו, מצבו הטיפולי, הנפשי-רגשי ומקומו בחיים. במקרים אלו האתגר הוא להתאים את הטיפול הנכון במינון הנכון ולשלב תמיכה דרך טיפול קוגניטיבי, טכניקות טיפוליות מעולם היצירה, הספורט, התמיכה הקבוצתית ועוד ולא להשאיר את המטופל עם כדור ביום ללא כל מערכת תומכת.

איך עוברים גמילה מכדורים פסיכיאטריים?

במרכז גמילה, מותאמת תכנית אישית לכל מטופל במסגרת אשפוז מלא או אשפוז יום. הצורך של הנגמל בתרופה מוערך על ידי צוות מקצועי הכולל פסיכיאטרים, רופאים, אנשי מקצוע מעולם הטיפול הקוגניטיבי והרגשי ומדריכי גמילה מוסמכים. תכנית גמילה מתרופות נקבעת יחד עם הנגמל, בשיתוף פעולה מלא ובמטרה להחזיר לו את השליטה על חייו ללא התרופות. שילוב של טיפול קוגניטיבי עם הפחתת מינון הדרגתית, טיפולים מתחום השינוי המחשבתי (כמו NLP למשל), טיפולים גופניים כגון יוגה וספורט, השתתפות בקבוצות תמיכה ויצירת מנגנוני התמודדות ללא התרופות הן הדרך הטובה ביותר להיגמל מכדורים פסיכיאטריים.

ד"ר עמרי סיני

ד"ר עמרי סיני

ד"ר סיני הינו נרקולוג מומחה מזה 30 שנה, אחד הרופאים המובילים בתחום הנרקולוגיה בישראל, בעל ניסיון רב בטיפול במרכזי גמילה רבים לאורך השנים. תחומי התמחותו כוללים טיפול באופיואידים, ממריצים, סמים הזייתיים, תרופות מרשם ומשככי כאבים.
השכלתו מקיפה תחומים רבים כגון: לימודי רפואה MD באוניברסיטה העברית בירושלים בשילוב עם התמחות בפסיכיאטריה במרכז לבריאות הנפש בלב השרון, לימודי תחלואה כפולה בטכניון ולימודי היפנוזה באוניברסיטת תל אביב.
כיום משמש כמנהל המחלקה לתחלואה כפולה במרכז לבריאות הנפש- ״אברבנאל״.

דעו שיש עוד תקווה!

אם אחד ממכם או יקיריכם מתמודד עם קושי בחיים?

אנחנו בוילה באלאנס עומדים לרשותכם לאורך כל הדרך.