מיינדפולנס וגמילה

חיינו, כבני אנוש מודרניים החיים במאה ה-21, מלאים בהסחות דעת ובגורמים המעוררים לחץ ומתח נפשי. בחייהם של רבים מאיתנו נכללים, כחלק אינטגרלי, גורמים מטרידים כדוגמת ההתמודדות היומיומית עם מספר כלי הרכב המתרבים והגורמים לפקקי התנועה, הצורך במולטי-טסקינג (למשל, בשל ריבוי המשימות בעבודה), הקשיים בזוגיות ובמשפחה, ואף הדאגות הנוגעות למצב הביטחוני ולמצב הכלכלי אינן מוסיפות לנו רוגע ושלוות נפש.

יתרה מכך, לעיתים, גם השינויים בתחומי החיים השונים שלנו שנראים כחיוביים (למשל, חתונה, לידת ילד או קידום בעבודה) אף הם מהווים עבורנו גורמי-מתח התורמים לעליית רמת המתח הכוללת שאותה אנחנו חשים כל העת. ומכיוון שהמתח הפך לחלק בלתי נפרד ממציאות חיינו, כל אחד מאיתנו מפתח עבור עצמו שיטות להפחתה שלו ולעמעום השפעתיו על חיינו. חלק מהשיטות הללו הן שיטות שנדמות כיעילות לטווח הקצר, אולם, בטווח הרחוק, הן הרסניות (אכילת יתר רגשית, שתיית אלכוהול, עישון, שימוש בסמים, שימוש בתרופות הרגעה וכיו"ב). חלק אחר משיטות ההתמודדות עם המתח והלחץ נחשבות כיעילות בטווח הרחוק יותר, אולם הן מאתגרות לביצוע בטווח הקצר, בין אם הדבר נעוץ בכך כי הן דורשות מהמשתמש בהן משאבים שונים ובין אם בשל הקושי לשלב אותן בהצלחה בסדר היום העמוס שאיתו מתמודדים רובנו.

המתח, הלחץ והשפעתם על חיינו

כאשר אדם אינו מתמודד באופן קבוע ויעיל עם לחצים ועם מתחים נפשיים ממושכים, הוא עשוי לסבול מפגיעות משמעותיות בתפקודיו השונים. במסגרת זו, הוא עלול לחוות תופעות המתבטאות ברבדים שונים – מבעיות פיזיולוגיות (כגון יתר לחץ דם וכאבים כרוניים הנראים כחסרי סיבה רפואית מוגדרת), דרך הפרעות הקשב והריכוז והתפרצות רגשיות מסוגים שונים (כדוגמת כעס, חרדות או עצב) ועד לקושי לקחת חלק ולקיים מערכות יחסים הדדיות ותומכות, בין אם בבית ובין אם במקום העבודה.

מיינדפולנס (קשיבות)

בעשורים האחרונים הולכת וגדלה המודעות לכך כי לימוד ותרגול של מיינדפולנס מספקים למתרגלים דרך שהינה יעילה ובריאה להתמודדויות עם המתחים הנפשיים, כמו גם לשיפור איכות חיי המתרגל. שיטת מיינדפולנס נסבה מסביב ליכולתו של האדם המתרגל אותה להיות במודעות למחשבותיו, לרגשותיו, לתחושות גופו ולהתנהגותו בנקודת הזמן הנוכחית, מבלי לגלוש לשפיטה עצמית או לביקורת עצמית. לכאורה, השיטה נשמעת כמו משהו שצריך להשקיע בו שנות לימוד רבות, אולם, למעשה, במדובר בפיתוח יכולת שקיימת בכל אחד ואחת מאיתנו, אולם הדרישות של החיים המודרניים, והלחץ להישגיות, למולטי-טסקינג ולזמינות בלתי פוסקת עמעמו אותה ודחפו אותה אל קרן זווית.

אנחנו, כאנשים מודרניים והישגיים, כל כך גאים ביכולת שלנו לעשות דברים במקביל, שאנחנו לא עוצרים לבדוק את ה"כאן" וה"עכשיו" שלנו. אנחנו לא בודקים איך אנחנו חשים ברגע מסוים, לא מודעים לטעמו של המזון שאכלנו בחופזה, במקביל לנהיגה ברכב או לעבודה במשרד, לא עוצרים להריח את הפרח, אלא שועטים הלאה, חדורי מטרה, משימתיים, הישגיים ו…מנותקים.

תרגול מיינדפולנס מלמד אותנו לכבות את הטייס האוטומטי השולט בנו, ולהעביר את תשומת ליבנו אל הרגע שבו אנחנו נמצאים, בצורה נטולת שיפוטיות.

ליכולת הזו, להתחבר לכאן ולעכשיו, יש גם חשיבות רבה בתהליכי גמילה והחלמה מהתמכרויות. זאת, מאחר והתרגול גורם למחלימים לשיפור רמת המודעות שלהם, הן לסביבתם החיצונית והן לחוויה הפנימית שהם חווים, תוך שיפור מודעותם לתגובותיהם למתרחש סביבם, ברגע נתון. לרוב, האטת התגובות האינסטינקטיביות והפיכתן למודעות ורצוניות, בצד שיפור המודעות מגבירים את יכולת השליטה של הנגמלים על תגובותיהם.

אספקט נוסף שבו מסייע מיינדפולנס בתהליך הגמילה מחומרים ומהתנהגויות הוא באמצעות השתקת אותו "זמזום" נפשי שמכניס אותנו ללחץ וטורד את שלוותנו. היכולת להגיע לתחושת השלווה באמצעות מיינדפולנס, מחליפה את החיפוש הבלתי נלאה שלנו בגורמים שירגיעו אותנו. אותו חיפוש בלתי נגמר, שהוא, לעיתים קרובות, הסיבה האמיתית הגורמת לכך כי אנשים מסוימים בוחרים, מלכתחילה, להתנסות בשימוש בסמים, בנטילת תרופות המרשם או בשתיית האלכוהול.

תרגול מיינדפולנס שובר תבניות מחשבתיות והתנהגותיות טורדניות ושליליות קיימות ומחליף אותן בתבניות אחרות, בריאות ומועילות יותר.

בסופו של דבר, אותן יכולות שלנו שאותן אנחנו מפתחים במהלך תרגול מיינדפולנס, מלוות אותנו גם מעבר לזמני התרגול, בחיי היומיום. תוך כדי שהן מסייעות לנו להשיג חיבור טוב יותר לעצמנו ולמציאות, שלווה, רוגע והנאה מכל נקודת זמן בחיים. כל אלה הם דברים שחשובים לכל אדם, אולם לנגמלים ולמכורים-לשעבר הם חשובים במיוחד, מכיוון שהם חלק מאותו ארגז כלים שלהם שיכול להבטיח למכור-לשעבר להישאר ככזה, ולא לשוב להשתמש!

תמונה של מרכז גמילה - וילה באלאנס
מרכז גמילה - וילה באלאנס

קליניקה לגמילה שהוקמה במטרה לקדם, לסייע ולתמוך באוכלוסייה עם בעיות התמכרות וקשיי הסתגלות והשתלבות בקהילה.

תמונה של ד"ר עמרי סיני

ד"ר עמרי סיני

ד"ר סיני הינו נרקולוג מומחה מזה 30 שנה, אחד הרופאים המובילים בתחום הנרקולוגיה בישראל, בעל ניסיון רב בטיפול במרכזי גמילה רבים לאורך השנים. תחומי התמחותו כוללים טיפול באופיואידים, ממריצים, סמים הזייתיים, תרופות מרשם ומשככי כאבים.
השכלתו מקיפה תחומים רבים כגון: לימודי רפואה MD באוניברסיטה העברית בירושלים בשילוב עם התמחות בפסיכיאטריה במרכז לבריאות הנפש בלב השרון, לימודי תחלואה כפולה בטכניון ולימודי היפנוזה באוניברסיטת תל אביב.
כיום משמש כמנהל המחלקה לתחלואה כפולה במרכז לבריאות הנפש- ״אברבנאל״.

מיינדפולנס וגמילה
אספנו עבורכם את כל המידע בנושא

לשיחת ייעוץ מלאו הפרטים

תמונה לסליידר
[leadercf7 campid="10268"]