במשך עשרות שנים, כלל המחקרים שעסקו בהתמכרויות מהסוגים השונים התמקדו בהשפעת הסמים והאלכוהול על נבדקים גברים בלבד. גישה מוטה-מגדרית ראשונית וחריגה זו, לכשעצמה, עשויה להעיד על הבעיה העיקרית שאיתה התמודדו נשים מכורות – חוסר מודעות לבעיית ההתמכרות. רק בשנות ה-90 במאה הקודמת, דרשו מס' ארגונים אמריקאיים לכלול גם נשים כמשתתפות במחקרים מסוג זה. מאז, עמדו החוקרים על מספר הבדלים בולטים בהתמכרות בין גברים לנשים.
ההבדלים בין גברים לנשים בכל הנוגע להתמכרויות
לרוב, על פי הנתונים, נערים וגברים נוטים יותר להשתמש בסמים ובאלכוהול – ההערכות טוענות כי, בארה"ב, למשל, 11.5% מהזכרים שגילם מעל גיל 12 משתמשים בסמים, וזאת, בהשוואה לכ-6.4% מהנקבות (בנות עשרה ונשים). יחד עם זאת, נערות ונשים נוטות יותר להגיע לחדר המיון עקב שימוש בסמים או עקב מנת יתר קטלנית.
ההבדלים בין גברים לנשים מכורים לסמים נובעים, בראש ובראשונה, מההבדלים הביולוגיים והסוציולוגיים. אולם חוקרים רבים מציינים כיום את מקור הפער בין המינים כנובע, בין השאר, גם מהשפעותיה של החברה (האחריות לטיפול בילדים, סטיגמות של התמכרות, דינמיקה של מערכות יחסים וכד'). ישנם, כמובן, גם הבדלים ביולוגיים-פיזיולוגיים בין גברים לנשים. הבדלים אלה סובבים בעיקר סביב ייצור הטסטוסטרון והאסטרוגן וכן גודל ומשקל הגוף הממוצעים, שגורמים לחומרים להשפיע בצורה שונה על גופם של גברים ונשים.
הבדלים בין גברים לנשים בדפוסי ההתמכרות, השימוש והגמילה
מחקרים שנערכו בבית הספר לרפואה בהרווארד, גילו כי ההבדלים הבולטים בדפוסי התמכרות בין גברים לנשים מתרכזים סביב רמות סיכון להתמכרות, דפוסי הגמילה וסיכויי החזרה לשימוש. להלן עיקרי הדברים הנוגעים לאופן שבו ההבדלים הללו משפיעים בצורה שונה על גברים ונשים.
שימוש והתמכרות
גברים נוטים יותר לשימוש בחומרים, בעיקר על בסיס לחץ חברתי או בכדי להשתייך לקבוצה מסוימת.
נשים מצויות בסיכון גבוה יותר למעבר משימוש בסמים (Substance abuse) לתלות בסמים (Substance dependence) ועושות זאת בקצב מהיר יותר מגברים.
מינוני השימוש וגמילה
גברים מכורים נוטים "להתייצב" על מינונים קבועים הנמוכים יותר מאלו שעליהם "מתייצבות" נשים. גברים נוטים יותר לחוות תסמיני גמילה מאלכוהול שהם חזקים יותר מתסמיני הגמילה מאלכוהול של נשים.
נשים נוטות יותר לסבול מתופעות הלוואי של שימוש בסמים ובאלכוהול (כמו נזק לכבד) כמו גם ממקרים של מנת יתר.
הסיכון לחזרה לשימוש לאחר גמילה
הסיכון לחזרה לשימוש לאחר גמילה אצל גברים הוא נמוך יותר מזה של הנשים, וגם במקרים בהם קיימת חזרה לשימוש, הגברים מצליחים להחזיק מעמד פרקי זמן ארוכים יותר בין הגמילה לחזרה.
הבדלים בין גברים לנשים – החומרים שבשימוש
גם בין סוגי החומרים שבשימוש ישנם הבדלים ברורים בין נשים לגברים, והבדלים אלה מתגלים כבר בגילאים הצעירים. למשל, בנות בגילאים 12 עד 17 נוטות יותר להשתמש בכל סוגי האופיואידים והממריצים (תרופות מרשם) מאשר בנים באותו טווח הגילאים.
אף בגילאים המבוגרים יותר, ישנו הבדל כלשהו בחומרים המשמשים את בני המינים השונים. עד לפני זמן לא רב, גברים נחשבו כבעלי סיכוי גבוה יותר להשתמש באלכוהול, בעוד שאצל נשים הסיכויים הגבוהים יותר נטו לכיוון תרופות המרשם. אולם לאחרונה, מספרם של הגברים המשתמשים בנוגדי-דיכאון ובתרופות מרשם טיפס ועלה, בעוד שגם מספרן של הנשים השותות מתחיל להתקרב למספרם של הגברים העושים זאת.
הנה מספר חומרים ספציפיים נפוצים בהם ישנם הבדלים בין נשים לגברים בדפוסי השימוש ובדפוסי ההתמכרות:
אופיואידים
מחקרים מסוימים מצביעים על כך שנשים רגישות יותר לכאב ועלולות לחוות כאבים כרוניים לעיתים קרובות יותר מאשר גברים. נשים נוטות יותר להשתמש באופיואידים הדורשים מרשם (כמו אוקסיקודון) ובאופיואידים אסורים (כמו הרואין) לצורך שיכוך כאב או הפגת חרדות. יתרה מזאת, נשים מפתחות תלות באופיואידים מהר יותר מגברים עקב תגובות דופמין מוגברות במוח. למרות זאת, גברים חשופים יותר לסיכון של מנת יתר קטלנית כתוצאה משימוש בהם.
ההבדלים בין גברים לנשים בכל הנוגע להתמכרות לאופיואידים (במיוחד להרואין) ברורים ביותר. בהשוואה לגברים, הנשים המשתמשות באופיואידים הן צעירות יותר (כלומר, הן מתחילות להשתמש בגיל צעיר יותר), משתמשות במינונים נמוכים יותר ולפרקי זמן קצרים יותר, ובניגוד לגברים המכורים לאופיואידים, נשים מכורות נוטות פחות לצרוך את הסם בהזרקה מהגברים המכורים.
אלכוהול
אלכוהול, הוא ללא ספק החומר הנפוץ ביותר בשימוש בארה"ב. בעבר, שיעור השתייה אצל הגברים היה, במובהק, גבוה יותר מזה של הנשים. יחד עם זאת, מחקרים עדכניים מורים, כי כיום, הרגלי השתייה של נשים מתחילים להתקרב לאלה של עמיתיהן הגברים. מצד שני, אצל מתבגרות (בגילאי 12 עד 20) נצפו שיעורי שתייה גבוהים מאשר מתבגרים בני אותו הגיל. וככלל, נשים נוטות לפתח את התלות שלהן באלכוהול כבר בכמות אלכוהול נמוכות יותר מאשר מאלו של הגברים.
קנאביס
בדומה לאלכוהול ולאופיואידים, יותר גברים משתמשים בקנאביס על בסיס יומי מנשים (המחקרים מדברים על כמות הגדולה פי שלוש בערך). גם השפעות הקנאביס על שני המינים שונות באופן מעניין. הפגיעה בזיכרון המרחבי עשויה להיות בולטת יותר אצל רוב הנשים, בעוד הגברים, לרוב, יחוו את ה"היי" שלהם (על כל התופעות הנלוות לו) בשיאים גבוהים יותר. שתי הקבוצות סובלות באותה מידה לפחות מבעיה אחת נוספת על ההתמכרות הנוגעת לבריאות הנפש. אולם הגברים המשתמשים נוטים יותר לסבול מהפרעת אישיות אנטי-סוציאלית, בעוד שהנשים המשתמשות נוטות יותר לסבול מהתקפי פאניקה והפרעות חרדה.