התמכרות על כל סוגיה וגווניה תמיד גובה מחיר מן המכור, משפחתו ובסופו של דבר מהחברה. אך ללא ספק, ההתמכרות הפיזית המורכבת ביותר וככל הנראה הקשה ביותר היא התמכרות לאופיואידים. למעשה, מדובר על מגפה של ממש בעולם המערבי (ולא רק), הערכות של ארגון הריאות העולמי מצביעות על כ-27 מיליון איש ברחבי העולם שסובלים מהתמכרות לאופיואידים, אלו כוללים הן התמכרות לסמים בלתי חוקיים והם התמכרות לתרופות ממשפחה זו. אך מהם בדיוק אופיואידים? מה ההשפעות המיידיות שלהם והם הם באמת ממכרים כל כך?
מה זה אופיואידים – Opioids?
אופיואידים הם קבוצה של חומרים להם השפעה ניכרת על מערכת העצבים המרכזית בגוף האדם. החומרים גורמים למעשה לדיכוי מערכת העצבים ולהאטה של תחושות, גירויים ומחשבות. אופיואידים קיימים באופן טבעי בצמחים מסוימים כאשר הנפוץ והידוע ביותר הוא פרג האופיום אך הם גם קיימים כתרכובות חצי סינטטיות כמו הרואין וסינטטיות לגמרי כמו מתאדון ופנטניל למשל.
מה ההשפעות המיידיות של אופיואידים?
לאופיואידים השפעות משככות כאב ומכאן השימוש העיקרי שלהם ברפואה. אך בנוסף, הם משפיעים על מערכת העצבים המרכזית וגורמים לרגיעה גדולה ואופוריה, במיוחד במינונים גבוהים. ההשפעה כמעט מידית כאשר מדובר על הזרקת החומר לווריד ומושהית בכ-20 ד' כאשר מדובר על נטילת כדור.
מהן ההשפעות ארוכות הטווח של אופיואידים?
התמכרות לאופיואידים יכולה להשפיע במספר מישורים:
השפעות גופניות
סמים בלתי חוקיים שנמכרים כסמי רחוב כדמו הרואין יכולים לגרום למגוון גדול של בעיות בריאותיות החל מהרעלה ועד לבעיות בכלי דם, בעיות לב וכבד ועד לבעיות עור, הרס של המערכת החיסונית, סכנה בהידבקות במחלות זיהומיות כמו HIV והיפוטיטיס ועוד. חומרים בלתי ידועים שמוספים לסם גם הם יכולים להשפיע לרעה על הגוף בדרכים בלתי צפויות מראש.
השפעות רגשיות ונפשיות
חיו של מכור סובבים סביבי הסם, הוא ממלא את עולמו ולוקח אותו ממשפחתו, חבריו, עבודתו וקרוביו. יש לכך השפעה ניכרת על המצב הנפשי והרגשי.
השפעה חברתית וכלכלית
התמכרות לאופיואידים יכולה להיות הרסנית במישור החברתי בשל ההשפעות של החומרים על הגוף וההתנהגות וכמובן כלכלית. רכישת סמים אינה זולה, התמכרות בשלביה המתקדמים יכולה לגרום לקושי בתפקוד כללי ואי יכולת לעבוד.
האם אופיואידים ממכרים?
כן, אופיואידים ממכרים מאוד, ישנם סמים ממשפחה זו שממכרים כבר משימוש אחד או שניים כמו הרואין למשל. לא ניתן להמעיט בסכנת ההתמכרות של אופיואידים, גם כאלו הנרשמים כתרופה לטיפול בכאב. עבור אנשים רבים, כך בדיוק מתחילה התמכרות לחומרים אלו, לאחר נטילת תרופות כמו אוקסיקודון לאורך זמן ישנו קושי גדול להפסיק. למעשה, ישנה הערכה של ארגון הבריאות העולמי כי 4 אחוז מכל מי שנטל אופיואידים כתרופה לשיכוך כאב ימצא את עצמו מכור אליהם.
מהם תסמיני הגמילה מאופיואידים?
התמכרות לאופיואידים כוללת מספר חומרים ולכן קשה להכליל בדיוק את תסמיני הגמילה שכן הם תלויים בחומר ממנו נגמלים ומינונו לאורך זמן. כך למשל תסמיני הגמילה מהרואין מופיעים לאחר כ-5 שעות מהמנה האחרונה ומחמירים לאחר כיומיים בעוד שגמילה ממתדון מורגשת רק לאחר כשלושה ימים. עם זאת, ישנן תופעות גמילה משותפות לכל האופיואידים ואלו כוללות: חשק בלתי נשלט וכמיהה עזה לסם, רעידות, בחילות, לח דם גבוה, דפיקות לב, כאבי שרירים ועצמות, כאבי בטן והקאות, ירידה או עליה בחום הגוף, עצבנות, התפרצויות זעם ועוד.
האם גמילה מאופיואידים חייבת להיעשות תחת השגחה רפואית?
בהחלט, גמילה מאופיואידים חייבת להיעשות אך ורק תחת השגחה רפואי בשל חומרת תסמונת הגמילה. מי שמכור לאופיואידים, במיוחד למשך תקופה ארוכה ובמינונים גבוהים עשוי לסבול מתופעות גמילה קשות שבמקרים מסוימים יכולים גם לסכן חיים. כאשר הגמילה נעשית במרכז גמילה, תחת השגחה רפואית ניתן ראשית לוודא כי לא נשקפת סכנה לבריאותו ולשלומו של הנגמל ושנית ניתן להקל על התסמינים על ידי טיפול תרופתי. בנוסף, גמילה מאופיואידים נחשבת למורכבת, לא רק מההיבט הגופני אלא גם הנפשי-רגשי-חברתי ולכן גמילה עצמית פעמים רבות אינה פשוטה כלל וכלל. ישנה שיבות מכרעת לכניסה לתכנית גמילה מותאמת אישית, מקצועית ונכונה עבור כל נגמל ואורחות חייו, השלב בגמילה בו הוא נמצא, אופיו ומצבו הבריאותי, הנפשי והחברתי.
התמכרות לאופיוטאידים – איך נגמלים?
גמילה מאופיואידים מתחלקת למספר שלבים כאשר הראשון הוא שלב הגמילה הפיזית הנמשך בין מספר ימים לשבוע. במשך זמן זה הסם יוצר מן הגוף ונשברת התלות המידית בו. לאחר פרק זמן זה הצורך הגופני בסם פוחת משמעותית והמחשבה מתחילה להתבהר. השלב הבא נמשך מספר חודשים ועד שנה בו המוח לומד לחיות מחדש ללא הסם, מתחילים תהליך של התמודדות עם תחושות ורגשות, עם החיים ללא האופיואיד כמיסוך. בשלב זה הנגמל עובר תהליך של התבוננות בהתמכרות, הבנת הסיבות שהובילו להתמכרות, למידת דרכי התמודדות חדשים ללא הסם, כישורים וכלים המאפשרים להמשיך את החיים ללא ההתמכרות. בשלב האחרון, הנגמל חוזר אל חייו, משקם אותם וממשיך לקראת חיים מלאי משמעות ללא ההתמכרות.
אנו במרכז מאמינים שאינכם צריכים להתמודד עם ההתמכרות לבדכם. אנו כאן כדי לתמוך בכם בכל צעד בדרך, ולעזור לכם להשיב לעצמכם את השליטה בחייכם.
כדי ללמוד עוד או לקבוע פגישת ייעוץ, אתם מוזמנים ליצור קשר בטלפון 053-4877977. ויחד נוכל להתחיל את המסע שלכם להחלמה.