גמילה מאלכוהול

אלכוהוליזם היא הפרעה שבה צריכת אלכוהול הופכת להיות פעולה שגרתית במהלך היום. אנשים עם הפרעת שימוש באלכוהול ימשיכו לשתות גם כאשר יחוו השלכות שליליות כמו נזק כלכלי או פגיעה במערכות היחסים עם הסובבים בחייהם. גם במקרים שבהם אותם אנשים מודעים להשפעה השלילית שיש לאלכוהול על חייהם, הם לא יפסיקו לצרוך אלכוהול ולא יפנו להליך גמילה מאלכוהול.

גמילה מאלכוהול

אספנו עבורכם את כל המידע בנושא גמילה מאלכוהול

מה הן הסיבות לאלכוהוליזם?

הסיבות לאלכוהוליזם אינן ידועות עדיין אך ההפרעה נוצרת כאשר צריכת האלכוהול היא כה גבוהה שגורמת לשינויים כימיים במוח. השינויים מעצימים את תחושת הסיפוק בזמן צריכת האלכוהול ומגבירה את תדירות וכמות האלכוהול שנצרכת. אותן תחושות נעלמות לאחר זמן מה ועל מנת לשחזר אותן, אותו אדם ייצרך עוד אלכוהול על מנת להימנע מהופעה של תסמינים לא נעימים ואף מסוכנים כחלק מתהליך גמילה מאלכוהול. אלכוהוליזם היא התמכרות שמתפתחת לאורך זמן וכאשר היא מופיעה אצל בן משפחה אחד, לעיתים תופיע אצל בני משפחה נוספים. ישנם גורמים שמגבירים את הסיכון לפתח התמכרות לאלכוהול – צריכה של יותר מ 12-15 משקאות אלכוהוליים בשבוע, צריכה של יותר מחמש משקאות אלכוהוליים ליום, ילדים עם הורים אלכוהוליסטים, בעיות נפשיות כמו חרדה ודיכאון, מתבגרים שחווים לחץ חברתי, מתח נפשי גבוה בשגרה היומית, בטחון עצמי נמוך, מגורים עם בני משפחה שנוטים לצרוך כמות גבוהה של אלכוהול.

אל תתמודדו עם העול הגדול לבד.

אפשר לסייע לבן המשפחה וחשוב לשמור גם על עצמכם.
לחצו למידע נוסף:

כיצד ניתן לאבחן אדם שמכור לאלכוהול?

הרופא יכול לאבחן התמכרות לאלכוהול באמצעות בדיקה וגופנית ואף שאלון שבאמצעותו יוכל להעריך את חומרת המצב. בדרך כלל צורך בבדיקות על מנת לאבחן אלכוהוליזם אך הרופא יכול לבקש מהמטופל לבצע בדיקת דם על מנת לבחון את תפקודי הכבד במידה ומופיעים תסמינים של מחלה בכבד.

אבחון של אדם כמכור לאלכוהול מתבססת על ההתנהגות שלו והתסמינים הגופניים שמופיעים כתוצאה ישירה של ההתמכרות. אנשים עם התמכרות לאלכוהול לרוב שותים לבד וצורכים כמות יחסית גבוהה על מנת לחוש את ההשפעה של האלכוהול. אלכוהוליסטים לרוב יגיבו בצורה אלימה או כעוסה כאשר יתושאלו בנוגע להרגלי צריכת האלכוהול שלהם, לא תהיה להם היכולת להקפיד על תזונה מתאימה והיגיינה  אישית. אדם צריך לגשת אל מכון גמילה מאלכוהול כאשר אינו מצליח לשלוט בצריכת האלכוהול וכתוצאה מכך איבד את עבודתו ומערכות יחסים עם אנשים קרובים. מכורים לאלכוהול לרוב ימציאו תירוצים לשתות וימשיכו בהרגלי השתייה גם לאחר שיחוו קשיים משפטיים, חברתיים או כלכליים כתוצאה מכך.

מהן תופעות הלוואי של גמילה מאלכוהול?

התמכרות לאלכוהול יוצרת נזקים רבים ולכן פעמים רבות, האפשרות היחידה למנוע נזק בלתי הפיך ואף מוות היא באמצעות גמילה מאלכוהול בכפיה. צריכת אלכוהול מדכאת את מערכת העצבים המרכזית בגוף, היא משפיעה על המרכזיים החיוניים במוח, מפחיתה את כושר השיפוט ומובילה את המכור למצבים מסוכנים כמו מעורבות בתאונת דרכים או ביצוע אקט אלים ופלילי.

אנשים המכורים לאלכוהול סובלים ממחלות כבד כיוון שצריכת האלכוהול גורמת לעלייה בשומן בכבד, דלקת בכבד והצטלקות של רקמת הכבד. צריכת אלכוהול מרובה יכולה גם לגרום לבעיות בעיכול, כיבים בקיבה ובוושט, דלקות בלבלב, בעיות של לחץ דם גבוה, אי ספיקת לב, שבץ מוחי ואף פרפור פרוזדורים. ההתמכרות יכולה לגרום גם לרמת סוכר נמוכה בדם, בעיות בתפקוד המיני, תנועות עיניים מהירה לא רצונית, חולשה ושיתוק של שרירי העיניים, מחסור חמור בוויטמינים, מומים מולדים (במקרים של צריכת אלכוהול מוגזמת בזמן היריון), דילול עצמות (אוסטאופורוזיס), ספירת טסיות נמוכה וסיבוכים נוירולוגיים שיגרמו לחוסר תחושה וכאבים בגפיים, דמנציה ואף אובדן זיכרון לטווח הקצר. נזקים נוספים של התמכרות לאלכוהול יכולים להיות מערכת חיסון מוחלשת שיקשו על הגוף להתמודד עם מחלות שונות וסיכון מוגבר להתפתחות של מחלת הסרטן באזורים שונים בגוף.

מהם 6 השלבים בתהליך גמילה מאלכוהול​

טיפול במקרים של התמכרות לאלכוהול נעשה במגוון שיטות שלרוב מתחלקות ל 6 שלבים:

  • תהליך ניקוי שלרוב מלווה בהופעה של תסמיני גמילה מאלכוהול
  • הליך שיקומי שבו המטופל מקבל כלים ולומד כיצד לנהל את שגרת חייו ללא צריכת אלכוהול
  • קבלת ייעוץ פסיכולוגי או פסיכיאטרי לטפל בבעיות נפשיות או רגשיות שהובילו להתמכרות לאלכוהול
  • השתתפות בקבוצת תמיכה עם מספר שלבים שצריך לעבור בתהליך הגמילה
  • טיפול רפואי עבור בעיות בריאותיות שנוצרו כתוצאה מצריכת האלכוהול
  • תרופות שיסייעו לעבור את תהליך הגמילה

במידה ומדובר במקרה מורכב וחמור של התמכרות לאלכוהול, יכול להיות שיידרש אשפוז במרכז גמילה. מכונים אלה מספקים תמיכה רגשית ורפואית למטופל ומלווים אותו לכל אורך התהליך משלב הגמילה ועד חזרה לשגרת חיים תקינה.

מדוע כדאי להיעזר במכון גמילה מאלכוהול?

ההחלטה האם ללכת למכון גמילה בשביל התמכרות לאלכוהול היא לא פשוטה. אנשים רבים חוששים מהזמן שבו יצטרכו לבלות הרחק מהסביבה המוכרת ומהדעות השליליות של חברים ובני משפחה לאחר שיתגלה דבר ההתמכרות שלהם. עלות הטיפול גם היא מהווה שיקול כיוון שלא כולם יכולים לממן תהליך גמילה במכון. ההתלבטות היא לגיטימית אך חשוב לזכור שמכון גמילה מספק מערכת תמיכה שלא ניתן לקבל כאשר מנסים להיגמל לבד מאלכוהול. הייעוץ הפסיכולוגי, מפגשי התמיכה ואף תהליך ניקוי הרעלים נעשים בליווי צמוד של צוות מקצועי מיומן שיידע לתמוך ברמה הפיזית והנפשית ויכוון ויקדם את תהליך ההחלמה.

מה הם תסמיני הגמילה מאלכוהול?

תסמיני הגמילה מאלכוהול הם רבים ומשתנים בהתאם לחומרת ההתמכרות ומשך זמן של ההתמכרות. התסמינים הם זהים בין אם מדובר במקרה של גמילה לאחר שתיית אלכוהול בקרב בני נוער או מבוגרים, במרבית מן המקרים לאחר מספר שעות יכולים להופיע התסמינים הבאים:

  • חרדה
  • כאבי ראש
  • בחילות והקאות
  • זיעה ורעידות בידיים
  • עייפות והפרעות שינה

 

לאחר כ 12-24 שעות מתחילים להתפתח תסמינים נוספים כמו:

  •  הזיות
  • התנתקות מהמציאות

 

לאחר כ 48 שעות מתחילים להתפתח תסמינים נוספים כמו:

  • דפיקות לב מואצות
  • עלייה בחום גוף ובלחץ דם
  • תחושת בלבול
  • הזעה כבדה

באילו מקרים יכול להתרחש אשפוז בכפייה?

כאשר בני משפחה וחברים רואים אדם שקרוב אליהם שמתמודד עם התמכרות לאלכוהול, ירצו לעשות כל שביכולתם על מנת לסייע לו אך לא תמיד זה אפשרי. אלכוהוליזם היא מחלה שהמטופל חייב לרצות להחלים ממנה על מנת שהטיפול יצליח. עם זאת, במקרים שבהם מדובר בהתמכרות לאלכוהול אצל קטין, יכול להתרחש אשפוז בכפייה באמצעות צו של בית המשפט.

מהו שלב הקריז של גמילה מאלכוהול?

תהליך ניקוי הרעלים כולל בתוכו גם שלב שנקרא קריז והוא מופיע במקרים של גמילה מאלכוהול, סמים ואפילו בגמילה מהימורים. התסמינים הם שונים בכל אחד מן המקרים כאשר קריז של אלכוהול מלווה בתחושת דיכאון, בחילות והקאות, כאב ראש, רעידות בכל הגוף ובמקרים קיצוניים גם פרכוסים. מידת החומרה של תסמיני הגמילה והקריז תלויים בכמות האלכוהול שנצרכה, משך זמן ההתמכרות והבריאות הנפשית והפיזית של המטופל. תהליך הגמילה הוא ייחודי עבור כל אחד וגם כאשר מדובר במקרה שבו אדם עובר תהליך גמילה בשנית, לא מחייב שבשתי הפעמים הוא יחווה את אותם תסמינים.

התופעה של שתיית אלכוהול בקרב בני נוער

התופעה של צריכת אלכוהול מוגזמת בקרב בני נוער קיימת כבר שנים רבות. לרוב זה נעשה במפגשים חברתיים שבהם כמות צריכת האלכוהול היא גבוהה בזמן יחסית קצר בעוד ששתיית אלכוהול מוגזמת עבור בנים נחשבת לחמישה משקאות או יותר בשעתיים ואצל בנות ארבעה משקאות או יותר. צריכת האלכוהול באופן זה יכולה לגרום להרעלת אלכוהול ולאורך זמן לפגוע במערכות היחסים של המתבגרים עם בני המשפחה, חברים, בית הספר ובעתידו האישי והמקצועי. מורים, חברים ובני משפחה הם אלה שמזהים את סימני האזהרה של צריכת אלכוהול מוגזמת בבני נוער אך לא תמיד קל לזהות את הסימפטומים. בעיה של התמכרות לאלכוהול לא יכולה להיפתר מעצמה ולכן במקרה של אלכוהוליזם טיפול מידי יידרש על מנת למנוע התדרדרות של המצב.

מרכז לגמילה מאלכוהול

למה כדאי להיגמל מאלכוהול?

גמילה מאלכוהול מצריכה הבנה שמדובר בשינוי מאוד משמעותי ותהליך שהמטופל יצטרך להתחייב אליו וכדאי שלא לנסות גמילה מאלכוהול לבד ולפנות אל מכון גמילה שיספק ליווי מקצועי. פעמים רבות, תהליך הגמילה יצריך הימנעות ממפגשים חברתיים שבהם קיימת נגישות לאלכוהול ואף ויתור על פעילויות אהובות שעלולות לכלול בתוכן פיתוי לצריכת אלכוהול. עם זאת, חיים ללא התמכרות לאלכוהול מאפשרים לשמור על בריאות נפשית ופיזית כשלרוב ניתן לתקן את הנזק שנגרם כתוצאה מההתמכרות. פיכחות יכולה לתרום משמעותית לשיפור ואף תיקון נזקים קוגניטיביים כמו הזיכרון, זמן תגובה ויכולת התכנון והארגון. מצב הפיכחות מסייע גם בשמירה על משקל גוף תקין, מוריד את הסיכוי לחלות בסרטן, מחדש תאים פגומים בכבד, מייצב את לחץ הדם ומאזן את ההתנגדות לאינסולין בגוף.

מהם ההשלכות ואילו נזקים יכולים להיגרם משתיית אלכוהול?

בני משפחה של מכור לאלכוהול אשר הגיע אל מכון גמילה לרוב שואלים כמה זמן לוקח לאלכוהול לצאת מהגוף ומשך הזמן שייקח לו לסיים את תהליך הגמילה. הסיבה לכך היא שהתמכרות לאלכוהול יכולה להרוס מערכות יחסים בין בני זוג, משפחה וחברים וקיים בהם הרצון לתקן את הנזק שנגרם כתוצאה מההתמכרות. אנשים שמכורים לאלכוהול נקלעים לרוב למריבות עם הסביבה ויכולים לפגוע בבריאות הפיזית והנפשית של האנשים שהם אוהבים.

ההתמכרות יכולה לגרום לבעיות כלכליות ומשפטיות וכתוצאה מכך אנשים רבים מתקשים לשמור על מערכת יחסים בריאה עם יקיריהם. על מנת להגן על הסביבה הקרובה, אדם עם התמכרות לאלכוהול עשוי להתרחק מהם פיזית ומנטלית אך לא ניתן להתחמק מההשפעות הרגשיות והכלכליות של התמכרות לאלכוהול. במשפחות שבתוכן קיים מכור לאלכוהול קיים לרוב קשר רגשי נמוך וקושי בביטוי עצמי. אנשים עם התמכרות לאלכוהול פעמים רבות מתכחשים למצבם וגורמים לתחושת אי אמון במערכת היחסים שבינם לבין בני המשפחה והחברים. ההתמכרות לאלכוהול יכולה גם לפגוע בתפקוד הקוגניטיבי של אותו אדם וכתוצאה מכך חובותיו למקום העבודה או חיי הבית יוזנחו והוא יאבד את היכולת לפתור קונפליקטים בדרך בריאה.

אדם שמכור לאלכוהול יכול להיכנס גם למריבות עם הסביבה ולהפגין התנהגות לא הולמת בציבור שתגרום למבוכה ולפגיעה במערכות היחסים שלו עם הסביבה ובני המשפחה. כיוון שמדובר בחומר ממכר, התמכרות לאלכוהול מובילה גם לתלות פיזית של המכור בסביבה שלו וההשפעה על בני הזוג, ילדים או חברים יכולה להיות מהותית. ילדים שגדלים עם הורה שסובל מהתמכרות לאלכוהול הם בעלי סבירות גבוהה יותר לפתח בעיות רגשיות וקושי לבטא את מחשבותיהם. ככל שהחשיפה של הילד לאלכוהול מוקדמת יותר כך גדל הסיכוי שהילדים יגדלו להיות מבוגרים שסובלים מהתמכרות לאלכוהול.

התמכרות לאלכוהול עלולה להיות מאוד מבלבלת עבור ילדים כיוון שהם חווים מחסור בדמות הורית שתנחה ותתמוך בהם ובהרבה מן המקרים התפקידים מתהפכים והילד הוא שמטפל בהורה עם ההתמכרות. הילדים יכולים לפתח תחושות האשמה עצמית ותסכול מהסיטואציה בעקבות השינויים הקיצוניים בהתנהגות של ההורה.

7 טיפים לגמילה מאלכוהול

למרות שמדובר בחומר חוקי לחלוטין, אלכוהול הוא ממכר ולהתמכרות אליו ישנן השלכות גופניות ורגשיות קשות. גמילה מאלכוהול היא תהליך מורכב הדורש לא רק נכונות אלא גם לא מעט מחויבות, תמיכה ועזרה. מה יכול מכור לאלכוהול לעשות אם הוא רוצה להיגמל? אילו עצות כדאי לו לאמץ כדי להקל על תהליך הגמילה?

  1. לזהות את ההתמכרות ולהסיר את האשמה – השלב הראשון בהתמודדות עם כל התמכרות ומעבר ממנה אל עבר תהליך של גמילה היא להודות שהיא קיימת. לא מדובר בקלישאה, הצעד הראשון להחלמה הוא זיהוי העובדה שישנה בעיה. מכורים רבים יכולים לעבור שנים מבלי להודות שהם אכן מכורים ולאלכוהול ישנה אחיזה בהם. אחרי זיהוי ההתמכרות, השלב הבא והמועיל ביותר הוא הסרת האשמה שמלווה אליה. מכורים רבים חושבים שהם אשמים בהתמכרותם, שהם לא מספיק חזקים כדי להימנע מהשתייה, שיש להם אופי חלש, חוסר מסוגלות ולא מעט מחשבות שליליות אחרות. אך העובדה היא שהתמכרות איננה חולשה – היא מחלה. בדיוק כפי שלא נאשים את החולה בשפעת, לא נאשים את החולה בהתמכרות. הסרת האשמה מאפשרת להתניע תהליך של גמילה מתוך רצון להחלים.
  2. לא לחכות – מי שמכור לאלכוהול עשוי לשרוף גשרים רבים בחייו, להתרחק ממשפחה וחברים, לאבד פרנסה וכמובן לשלם מחיר רגשי כבד מאוד. ככל שהזמן עובר וההתמכרות מעמיקה כך נראה שקשה יותר להיגמל. לכן, מכור שמבין כי הוא אכן התמכר לאלכוהול ומוכן להודות בפני עצמו (קודם כל) שהוא זקוק לעזרה טוב יעשה אם לא יחכה אלא יתחיל תהליך גמילה מקצועי.
  3. שינוי אווירה – מכורים מכל הסוגים וכל גם מכורים לאלכוהול נוטים להקיף את עצמם במכורים אחרים או לסגל אורח חיים שמאפשר ואפילו מעודד שתייה מרובה. התרחקות מאותם גורמים המאפשרים, מתעלמים או מעודדים שתיית אלכוהול יכולה בהחלט להפוך את תהליך הגמילה לקל יותר.
  4. קבוצות תמיכה לאלכוהוליסטים – בעולם ובישראל קיימות מספר קבוצות תמיכה לנגמלים מאלכוהול הכוללות אנשי מקצוע או רק נגמלים בשלבים שונים בתהליך הגמילה. אחת המוכרות ביותר היא AA – אלכוהוליסטים אנונימיים הפועלת בשיטת 12 הצעדים. השתתפות בקבוצות גמילה עצמאית או במסגרת מרכז גמילה יכולה לעזור לפתח תשתית לגמילה מוצלחת, לשבור את הבידוד שמכורים לאלכוהול מרגישים בסביבתם ולקבל כלים, כוחות ותמיכה מנגמלים אחרים שעברו את התהליך בהצלחה.
  5. התמודדות עם תסמיני הגמילה – מי שמכור לאלכוהול ויפסיק לשתות, יחווה באופן בלתי נמנע תסמיני גמילה. אלו משתנים בעוצמתם מאדם לאדם ויכולים לכלול כאבי ראש ושרירים, חרדה, עייפות, רעידות, בחילות והקאות ועוד. חשוב להבין שזה מצב טבעי ולהתכונן אליו. מומלץ להקפיד על שתיית מים מרובה, מנוחה, במידת האפשר לאכול ארוחות קטנות וקלות ולהשתדל לשלב פעילות גופנית מתונה בנוסף, חשוב לנסות לישון, במיוחד בימים הראשונים כדי לאפשר לגוף להתמודד טוב יותר עם הגמילה.
  6. טיפול רפואי ותרופתי מתאים – נגמלים מסוימים מגלים כי הם אינם מצליחים להתמודד עם תסמיני הגמילה או למרות שהם מפסיקים לשתות לתקופות קצרות הם חוזרים פעם אחר פעם אל התמכרותם. כמו כן, מכיוון שאלכוהול ממסך רגשות הוא עשוי להסתיר קשיים רגשיים, נפשיים או אפילו מצבים פסיכיאטריים. לכן, מעבר לקבלת הערכה מקצועית (פרטים בהמשך) מומלץ לא לשלול טיפול רפואי/תרופתי כחלק מתהליך הגמילה. טיפול רפואי יכול להקל על תסמיני הגמילה, לשכך חרדות ולחצים מהתהליך וממה יגיע אחריו, לעזור להתמודד עם החיים ללא אלכוהול ולשבור את מגמל החזרה פעם אחר אל השתייה כאמצעי התמודדות.
  7.  ייעוץ, הכוונה מקצועית ותוכנית גמילה אישית – הטיפ הטוב ביותר שניתן לתת לכל מי שרוצה להיגמל מאלכוהול הוא לא לעשות את זה לבד. התמכרות נוטה לבודד, לגרום להתרחקות ממשפחה וחברים עד למצב בו המכור עשוי להישאר ללא גורמי תמיכה חברתיים ומקצועיים כאחד. פניה אל מרכז גמילה, קבוצת תמיכה וניצול משאבים הקיימים עבור מכורים יכול לעזור להתניע את תהליך הגמילה ולקבל לא מעט כלים לגמילה מוצלחת. במרכז גמילה המיועד ספציפית לכך נבנית תוכנית אישית עבור כל נגמל בהתאם למצבו הגופני והנפשי, גילו, משך ההתמכרות ואופייה, מקומו בחייו ובקהילה ופרמטרים רבים נוספים. פניה לקבלת ייעוץ והכוונה מקצועית היא הדרך הטובה ביותר לעבור גמילה מאלכוהול.

אנו במרכז מאמינים שאינכם צריכים להתמודד עם גמילה מהתמכרויות לבדכם. אנו כאן כדי לתמוך בכם בכל צעד בדרך, ולעזור לכם להשיב לעצמכם את השליטה בחייכם.

כדי ללמוד עוד או לקבוע פגישת ייעוץ, אתם מוזמנים ליצור קשר בטלפון 053-4877977. ויחד נוכל להתחיל את המסע שלכם להחלמה.

ד"ר עמרי סיני

ד"ר עמרי סיני

ד"ר סיני הינו נרקולוג מומחה מזה 30 שנה, אחד הרופאים המובילים בתחום הנרקולוגיה בישראל, בעל ניסיון רב בטיפול במרכזי גמילה רבים לאורך השנים. תחומי התמחותו כוללים טיפול באופיואידים, ממריצים, סמים הזייתיים, תרופות מרשם ומשככי כאבים.
השכלתו מקיפה תחומים רבים כגון: לימודי רפואה MD באוניברסיטה העברית בירושלים בשילוב עם התמחות בפסיכיאטריה במרכז לבריאות הנפש בלב השרון, לימודי תחלואה כפולה בטכניון ולימודי היפנוזה באוניברסיטת תל אביב.
כיום משמש כמנהל המחלקה לתחלואה כפולה במרכז לבריאות הנפש- ״אברבנאל״.

דעו שיש עוד תקווה!

אם אחד ממכם או יקיריכם מתמודד עם קושי בחיים?

אנחנו בוילה באלאנס עומדים לרשותכם לאורך כל הדרך.